Бизнес училище и Агенцията за стратегически инициативи в Русия са съставили списък на застрашените професии, от които няма да се нуждаем в рамките на следващите шест години.

Главната (въпреки че в някои случаи не е единствена) причина за изчезването на професията е развитието на технологиите и автоматизацията. Процесът на изчезването започва с експерименти по автоматизацията на определен вид дейност. Ако те са успешни, то замяната на човека от машина в производството на стоки и услуги става все по-популярна.

Кои професии ще се окажат ненужни в близките години?

Нотариус

Професията ще остарее поради възможността за изпълнение на документи чрез интернет и извършване на банкови сделки с използването на електронен подпис. В допълнение, банките, застрахователните компании, контролните органи и други организации ще бъдат свързани с базата данни за удостоверяване на самоличността, свидетелство за съдимост или възможността за плащане.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Туристически агент

Голяма част от онлайн услугите позволяват да организираме почивката си без посредник. С течение на времето туристическите агенции ще останат само в луксозния сегмент, където ще се цени индивидуалния подход.
Кога ще остарее: до 2020 г.

Сондьор

Поради факта, че леснодобиваемите ресурси са към края си, сондирането в бъдеще ще се провежда в области, където хората ще работят трудно или невъзможно. За това сондьорите ще се заменят със система за сателитен контрол.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Библиотекар, архивист

Поради цифровизацията на библиотеките и архивите с възможност за достъп до информация от всяка точка и по всяко време, библиотекарите и архивистите ще се окажат ненужни.
Кога ще остарее: до 2020 г.

Фармацевт

Аптеките ще започнат да работят чрез интернет, защото по-голямата част от купувачите ще предпочитат да взимат лекарството си онлайн самостоятелно или по препоръка на лекар. Фармацевтите в аптеката ще бъдат само за хора със спешни случаи или за тези, които не могат да се обслужват самостоятелно.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Копирайтър

Програмите, свързани към база данни, ще генерират текстове, с предварително зададена литературна форма и желателно съдържание.
Кога ще остарее: до 2020 г.

Брокер на недвижими имоти

С развитието на интернет услугите при избора и покупката на недвижими имоти, тази професия ще умре. Брокерът ще остане само в премиум сегмента, където е важен личният контакт с клиента.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Изпитател

Професията става екзотична, защото роботи, симулатори и компютърни симулации позволяват напълно да се замести човека при много проучвания в много различна степен на сложност.
Кога ще остарее: до 2020 г.

Системен администратор

Изкуственият интелект ще позволява премахването на системни сривове бързо и невидимо за потребителя. Маниаци заменят програми и специалисти за съставяне на тези програми.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Стенограф, разшифровчик

Системата за разпознаване на гласа и преобразуването му в текст я има и сега. До 2017 г. технологията ще бъде използвана навсякъде.
Кога ще остарее: до 2020 г.

Банков служител

Банковите операции ще бъдат прехвърлени изцяло на мрежата, а за получаването на пари в брой има банкомати. Останалите банкери постепенно преминават в обслужване само на тези, които не могат да се адаптират към новите технологии.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Аналитик

С течение на времето, аналитиците се заменят от програми, базирани на изкуствен интелект.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Секретар, рецепционист

Изчезването на печатните документи и прехвърляне на цялата информация в ''цифра'' ще доведе до заменяне на тези специалисти от интелигентни програми.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Логист, диспечър

За човека ще бъде трудно да се справя със сложната транспортна инфраструктура и големите потоци от стоки, така логистите и мениджърите ще се заменят от автоматични системи за управление, разработване на маршрути и управление на движението по тях.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Журналист

Програмите за превод на речта в текста и програмите за писане на текстове заменят журналистите, които са специализирани в писането на новини от отворени източници. Bloomberg вече замени част от този тип репортери с програма за събиране на новини. Авторската журналистика ще остане в търсенето.
Кога ще остарее: след 2020 г.