На 16 юни тази година започват Петровите пости – едни от четирите големи постни периода в православния календар. Те са посветени на светите апостоли Петър и Павел, чиито живот и дело са сред най-вдъхновяващите примери за непоколебима вяра и преданост към Христовото учение.

 

До кога продължават Петровите пости?

Петровите пости са подвижни – продължителността им зависи от датата на Великден. Винаги започват в понеделника след Неделя на всички светии (първата неделя след Петдесетница) и завършват на 29 юни, когато се чества Свети Петър и Павел. Това означава, че понякога постите са едва няколко дни, а друг път – до няколко седмици. През 2025 г. те започват на 16 юни и продължават до 28 юни включително – 13 дни на духовно и телесно пречистване.

На кого са посветени Петровите пости?
Постът е в чест на двамата велики апостоли: Свети апостол Петър – първият от учениците на Христос, наречен „камъкът, на който ще се изгради Църквата“. Той е символ на вярата, покаянието и силата на прошката. Свети апостол Павел – от най-ревностните проповедници на Христовото учение, въпреки че първоначално е бил гонител на християните. Животът му е пример за преобразяване чрез вярата.

Църквата отбелязва на 29 юни техния общ празник – Петровден, ден на апостолската мисия и мъченическа смърт в името на Христос.

Разрешени и забранени храни

Петровите пости са по-леки в сравнение с Великденския и Богородичния пост. В тях се допуска по-голямо разнообразие от храни, особено в определени дни от седмицата.

Разрешени храни:

- Растителна храна: плодове, зеленчуци, хляб, бобови култури, зърнени.

- Растителни масла (олио/зехтин): позволени са във вторник, четвъртък, събота и неделя.

- Риба: разрешена е в събота и неделя, както и на големи църковни празници, падащи се в поста.

- Вино: също е разрешено в определени дни.

Забранени храни:

- Месо

- Млечни продукти

- Яйца

Народни вярвания и обичаи

Петровите пости са натоварени с богат фолклорен смисъл. Народът ги свързва с подготовката за лятната жътва, времето на узряване на плодовете и началото на зрелия сезон. Вярва се, че ако спазиш Петровите пости, ще си здрав през лятото. В някои краища хората не ядат ябълки преди Петровден, за да се спази благословията към реколтата. Петровден се смята за първия ден, в който може да се яде нов мед – затова се правят медени оброци. На Петровден се пекат обредни хлябове, които се раздават за здраве на семейството и в памет на починалите.

Постът – време за пречистване и размисъл

Постът не е само въздържание от определени храни – той е преди всичко вътрешно смирение, покаяние и духовно обновление. Целта му е да се отърсим от суетата и да се обърнем към Бога с чисто сърце. Петровите пости, макар и кратки, напомнят, че силата на вярата може да преобрази човека – както се случва със самите апостоли Петър и Павел. Време е да се вслушаме в техния пример и да потърсим светлината на истината в ежедневието си.