Знаете ли, че всички звезди, планети и галактики, които учените са наблюдавали до този момент, съставляват едва 4% от Вселената, докато останалите 96% се предполагала, че са направени от тъмна материя и енергия, чието естество е все още напълно непознато на астрономите? Не си мислите обаче че само Вселената остава забулена в тайна, нашата малка планета също крие неподозирани тайни.

Днес сме ви подбрали 17 интересни факта, които няма да научите в училище.

  • Инфрачервените камери не засичат полярните мечки. Тези животни имат перфектната термоизолация. Дебелият слой подкожни мазнини и гъстата им козина не позволяват на температурата да напусне тялото им, а най-външният слой на козината е със същата температура като околната среда, затова на инфрачервените камери почти не могат да ги уловят. Единствената част от тялото на мечката, която може да се види слабо на инфрачервена камера, е муцуната.
  • Всеки ден в тялото ни има около 0,5-1,5 литра газове. Според един популярен интернет мит всяко пръцкане гори калории (67, ако трябва да сме точни), което е напълно невярно. Този процес не гори калории, а всяка пръдня тежи около 0,0371, като имаме предвид, че средностатистическият човек изпуска газове около 14 пъти на ден, ясно е, че така не се отслабва.
  • Слънчогледите могат да изчистят радиоактивните отпадъци. Някои радиоактивни изотопи са подобни на веществата, от които слънчогледите по принцип се нуждаят, затова тези растения изсмукват радиацията от почвата.

  • Бълхите ускоряват по-бързо от космическа совалка! При скачане бълхите могат да достигнат около 8 см за милисекунда, което е 50 пъти по-бързо от ускоряваща се совалка. Тяхната тайна се крие в специфичен протеин, който им помага да натрупват енергия и след това рязко да я освобождават.
  • Стомашната киселина може да разгради бръснарско ножче. След 24 часа в стомаха ви ножчето ще стане изключително чупливо заради корозивното действие на киселината с ниско pH.
  • Бебетата имат много повече кости от възрастните. Новороденото има около 300 кости, а скелетът му е изключително гъвкав и мек. По този начин бебето по-лесно минава през родилния канал. По-късно много от тези кости се съединяват и образуват една по-голяма. Затова скелетът на възрастните хора е съставен от 206 кости.

  • Не е възможно да се оригнете в космоса, без да повърнете. Когато се оригвате на Земята, гравитацията задържа твърдата храна и течностите в стомаха, докато леките газове могат да излязат. Ако я няма гравитацията, газовете не могат да се отделят от течностите и твърдата храна, затова е невъзможно да се оригнете, без да повърнете. Казваме ви в случай, че станете космонавти.
  • Животните също сънуват. Според някои проучвания плъховете сънуват как намират храна или тичат из лабиринти.
  • Скорпионите светят под ултравиолетова светлина. Те излъчват мека синьо-зелена светлина заради субстанция, която се намира в твърдия повърхнинен слой на екзоскелета им. Учените не са сигурни за какво точно служи тази флуоресцентна светлина – може би по нея скорпионите се намират едни други, защитава ги от слънцето или обърква плячката им.

  • Две части от тялото никога не спират да растат. Това са ушите и носът. Те продължават да растат през целия ни живот.
  • На някои планети валят диаманти. Налягането на Нептун, Уран, Юпитер и Сатурн е толкова високо, че може да превърне въглеродните атоми в диаманти.
  • Атомите са съставени от 99.99999999% празно пространство. Всеки атом е съставен от малко ядро, заобиколено от облак електрони, които са разпръснати на голямо разстояние един от друг. Затова, ако премахнете празното пространство от всеки човек, цялото човечество щеше да се побере в една бучка захар.

  • Топлата вода замръзва по-бързо от студената. Това явление е познато като Мпемба ефект и е кръстено на ученика Ерасто Мпемба от Танзания. Той бил убеден, че топлата вода замръзва по-бързо, и поискал обяснение от учителя си по физика, но той му се присмял, че няма такова нещо и това си е някаква негова измислица. Всъщност за това явление подозират още Аристотел и Рене Декарт, но и до днес се спори защо топлата вода замръзва по-бързо. Едното обяснение е, че по-бързото движение на частиците на топлата вода, ускорява замръзването.
  • Бананите са леко радиоактивни, но не се тревожете, ще умрете от радиационно отравяне, ако изядете 10 млн. банана наведнъж. За да започнете да страдате от хронични проблеми заради тяхната радиоактивност, ще трябва да изяждате по 274 банана на ден в продължение на 7 години. Така че спокойно – яжте си банани, те са полезни.
  • Човешката кръв прилича на морската вода. В състава на човешката кръв има приблизително същото количество соли като в морската вода, вероятно защото животът се е зародил в моретата и океаните.

  • Дължината на вашето ДНК може да достигне от Слънцето до Плутон и обратно 17 пъти. Човешкото тяло съдържа около 37 трилиона клетки с 23 ДНК молекули във всяка клетка. Ако подредите всички клетки в една редица, тя ще е дълга 54 млрд. км.
  • Един ден на Венера е по-дълъг от една венерина година. На Венера ѝ отнема 243 земни дни, за да се завърти около оста си, а пък обикаля около Слънцето само за 225 дни.