Въпреки че се опитваме да се храним здравословно и да подбираме по-качествена храна и напитки, някои наши навици са толкова вредни, че обезсмислят цялото ни старание.

Храненето пред телевизора, пиенето на прекалено студена вода, дори миенето на лицето с топла вода, може да ни навреди. Представяме ви 18 навика, които ни пречат да живеем здравословно. 

Пием вода след хранене

Мит е, че водата разрежда стомашните сокове, но пиенето след обилно хранене наистина е вредно. Вярно е, че водата ни помага да отслабваме, тъй като ни кара да се чувстваме сити, но пиенето може да доведе до силно подуване.

Пием ледено студена вода

Според проучване, пиенето на студена вода влошава симптомите при храносмилателни проблеми. Въпреки че студената вода няма да ви разболее, може да стесни кръвоносните съдове.

Държим доматите в хладилника

Зависи от това колко са узрели доматите, но идеалната температура за съхранението им е около 12°C. Въпреки че хладилникът ще попречи на зрелите домати да мухлясат, те ще загубят аромата си. 

Мием лицето си с прекалено студена или топла вода

Въпреки че Ни се СТРУВА добра идея да измиете лицето си по време на душ, може да бъде вредно. Това може да накара кожата ни да се омазнява повече, за да компенсира изсушаването. Най-добре е да мием лицето си с хладка вода.

Пускаме водата в тоалетна с вдигнат капак

Всеки път, в който пуснем водата, тя разплисква куп бактерии, които могат да попаднат навсякъде из банята.

Не съхраняваме билките както е нужно

Не всички пресни билки трябва да се съхраняват по един и същи начин. Някои се съхраняват по-добре в буркан със стъблата във вода. Други пък виреят по-добре в хартиени торбички в хладилника.

Взимаме си горещ душ сутрин

Идеята на душа сутрин е да ни събуди. Когато се къпем с прекалено топла вода, изсушаваме кожата си и не успяваме да се почувстваме достатъчно свежи.

Използваме пластмасови чинии в микровълновата

В зависимост от вида пластмаса нагряването ѝ в микровълновата може да причини отделяне на различни химикали в храните или течностите, които затопляме. 

Не мием консервите преди да ги отворим

Въпреки общоприетото схващане, миенето на сурово пиле може да бъде вредно, тъй като може да замърси други храни, прибори и плотове. Консервите, от друга страна, не се мият. Препоръчва се да го правим, за да не попаднат вредните частици в храната.

Използваме тефлонов тиган на висока температура

Тиганът с незалепващо покритие може да причини здравословни проблеми, ако не се използва по правилния начин. Силното загряване може да доведе до отделяне на частици и газове, които могат да ни навредят. За да се предпазим, трябва да намалим силата на котлона.

Ядем прекалено бързо

Яденето бавно е японски обичай, който ни помага да останем по-стройни. Бързото ядене често ни кара да преяждаме, тъй като не можем да преценим дали и кога сме се заситили.

Гледаме телевизия, докато се храним

Според Харвард, разсейването по време на хранене може да доведе до затлъстяване, защото ни кара да ядем повече от нужното.

Пием кафе веднага след събуждане

Времето, в което пием кафе, всъщност може да окаже влияние върху толерантността ни към кофеина. Има около 3 пика производство на кортизол в тялото, като един от тях е веднага след събуждане. Ако тогава пием кафе, тялото ни може да свикне да създава по-малко кортизол.

Ядем хамбургер по права линия

Науката е намерила най-добрия начин да яде хамбургери. Правилният начин е да разделим бургера на 8 части и да го въртим, вместо да го изядем по права линия.

Стискаме сандвича си прекалено силно

Друг проблем, свързан с яденето на бургери, е че го държим прекалено здраво, Това може да доведе до смачкване на хлебчето, разсипвайки цялото му съдържание навън. 

Белим банана от страната с дръжката

Беленето на банан от задната му част е по-лесно, защото ще го обелим по-чисто. 

Разбъркваме захарта с кръгови движения

Въпреки че кръговото разбъркване е най-популярният начин за разтваряне на захар, правилният е с линейно движение. Това помага за намаляване на пръските и ни позволява да разтворим кубчетата захар по-бързо.

Пускаме водата заедно с тоалетната хартия

Хвърлянето на тоалетна хартия може да изглежда напълно нормално, но зависи къде го правим. Например, в страни като Гърция и Турция тоалетната хартия трябва да се изхвърля в кошче. Това е така, защото не всички канализационни системи са направени да се справят с тоалетната хартия, дори ако тя е силно разградима.