Ако детето ви използва повече лявата си ръка, няма място за притеснение. Напротив, то е наистина специално. А и шест от последните 12 президентa на САЩ са левичари - съвпадение или знак за успех?

Възможно е да станат президенти

Шест от последните 12 президенти на САЩ са били левичари. Един на всеки десет души от население използва повече лявата си ръка. Според проучване на Станфорд тези хора са по-добри в „различното мислене“, което означава, че имат свежи идеи, а това определено е полезно умение за президент.

Могат да станат милиардери

Левичари са основателят на Епъл Стив Джобс, на Фейсбук Марк Зукърбърг, Опра Уинфри, бившият най-богат човек в света Бил Гейтс и Анджелина Джоли. Проучване, публикувано в Списание „Експериментална и клинична невропсихология“ показва, че тези хора притежават ключови черти за лидерство като инхибиторен контрол и оперативна памет, които ги правят успешни в бизнеса.

Мислят по-креативно

Според едно изследване те имат по-голяма „умствена гъвкавост“ от останалата част от населението. Мислят „извън кутията“ и са креативни, точно като Джъстин Бийбър, Лейди Гага, Джон Стюарт и Джери Зайнфелд.

Имат по-малък риск от някои заболявания

Левичарите имат известна защита срещу язви и артрит, според проучване, публикувано в списание Laterality. Разбира се, гените също са важни.

Губят се по-малко

Тези умения не се оценяват много, но доброто съзнание за обкръжението може да помогне винаги - от това да си спомните къде сте паркирали до разчитането на карта. А според едно проучване, левичарите определено се справят по-добре.

Възстановяват се по-бързо от някои наранявания

Ако се стигне до увреждане на мозъка, левичарите се възстановят по-бързо, според изследване, публикувано в списание Nature. Причината е в когнитивните им функции, които се разпространяват в повече части на мозъка.

Демонстрират повече самоконтрол

Според проведен тест с деца, на който им се дават бонбони и им се казва, че трябва да изчакат преди да го изядат, лесно се проверява самоконтролът им. Децата, които могат да контролират своите импулси, се справят по-добре в училище и в бъдещата си кариера, а според едно проучване левичарите имат по-добър самоконтрол.

Справят се с много задачи

Доказано е, че левичарите имат по-добра работна памет. Тя е тази част от мозъка, която жонглира между краткосрочни и текущи задачи.

По-добри са в тайните ръкостискания

Тези ръкостискания са страхотни, но ако ги правят две деца с дясна ръка, ще са ограничени в движенията си. На левичарите определено им се получават повече.

Имат предимства в спорта

В спортове като гимнастика, бейзбол, тенис, баскетбол и овчарски скок зависи коя ръка доминира и левичарите се справят по-добре. Предимството е най-голямо в тениса и бейзбола, според проучване на Пенсилванския университет.

Имат собствени ножици

Тези ножици не се срещат рядко. И докато всички останали деца в детската градина използват обикновени ножици, вашето дете има собствена.

Имат състезателен дух

В обществото сътрудничеството е важно, но да има състезателен дух не означава, че детето ви е егоистично, а че може да осъществи мечтите си.

Първи избират къде да седнат

Заради начина си хранене често приятелите им могат да бъдат периодично побутвани с лакът или могат просто да оставят левичарите да седнат на левия краен стол. Разбира се, повечето избират последния вариант.

Учителите им обръщат повече внимание

Да се научиш да пишеш е достатъчно трудно, но за десет процента от децата, които пишат с лявата ръка, може да е още по-трудно поради факта, че уроците обикновено се преподават от учители, които използват дясната си ръка повече. Това не е лошо, просто тези деца получават повече инструкции.

По-вероятно е да имат близнак

Ако сте родител на близнаци, знаете, че това има много плюсове. Тези деца имат най-добър приятел, с когото си споделят дрехите. Близнаците са два пъти по-склонни да бъдат левичари според едно белгийско изследване. 21% от всички близнаци използват лявата си ръка повече.

Имат своя собствена бейзболна ръкавица

Десничарите хващат с лявата си ръка и затова повечето ръкавици са такива. Но ако детето ви използва лявата си ръка повече, ще си има собствена.

По-добри бойци са

Поне тези в примитивни общества са се справяли по-добре. Френски изследователи са установили, че в "мирните" общества само 3% от гражданите са левичари, но този брой е почти 30% при тези, които водят войни, което означава, че детето ви няма да се страхува да защити себе си или приятелите и семейството си.

Използват боулинг топка, предназначена само за тях

Забавен факт е, че топките за боулинг всъщност могат да се използват и от десничари, и от левичари. Всички имат еднакъв брой отвори, но дължината на всяка дупка варира в зависимост от това за кой пръст е предназначена. Това означава, че подобно на бейзболната ръкавица и ножицата, левичарите се нуждаят от собствена топка.