Много често електронните ни устройства издържат около година, а след това започват да проявяват странни признаци, които ни подсказват, че животът бавно ги напуска – батерията започва да се изтощава все по-бързо, реакциите им са все по-бавни или се рестартират сами все по-често. В много случаи ние сме виновни, защото не се грижим добре за електроните си устройства. Рядко обръщаме внимание на малките детайли, които се оказват ключови за дългия живот на техниката.

Днес ще ти разкрием най-често допусканите грешки, които скъсяват живота на електронните ти устройства. Спри да ги правиш и сме сигурни, че телефонът, лаптопът и таблетът ти ще издържат по-дълго.

Зареждането на батерията

Модерните батерии могат да бъдат зареждани, без да се изчаква зарядът им да падне до 0%, дори при първото зареждане. Това е остаряло схващане, което не е валидно за днешно време. Много производители измерват живота на батерията спрямо броя на пълните й изтощавания и зареждания, които обикновено са около 400-600.

Затова, за да увеличиш живота на батерията си, всъщност трябва да я зареждаш по-често. Най-добрият вариант е да го правиш, когато батерията ти е на 10-20%. Това ще увеличи броя на пълните изтощавания и зареждания до 1000-1100 цикъла.

Модерните батерии няма да се повредят, ако оставиш устройството включено към зарядното дори когато батерията е напълно заредена. Днешните батерии се произвеждат с вграден контролер, който не позволява на батерията да приеме повече от нужния заряд, затова няма риск от презареждане и разреждане на батерията. Това не означава, че телефонът ти постоянно трябва да е включен. Всъщност според изчисленията батерията издържа по-дълго, ако обикновено се зарежда до 40-80%, а не 100.

Не е безопасно и разумно да купуваш по-евтини батерии от неофициални дистрибутори, защото могат да са с по-ниско качество и да не са произведени със споменатия контролер. 

Избягвай бързото зареждане, което зарежда телефонът ти за по-малко от час. Освен това трябва да обърнеш внимание на калъфа си. Ако е по-дебел и солиден, може да задържа повече топлина и да доведе до прегряване на телефона. В летните месеци е най-добре да махаш калъфа си, преди да включиш телефона съм зарядното.

Експертите препоръчват веднъж на три месеца да изтощаваш напълно телефона или лаптопа си и веднага да го зареждаш до 100%.

Контрол на температурата

Когато използваш лаптоп, избягвай да го слагаш на коленете си или върху леглото. Отворите за вентилацията не трябва да се запушват, иначе лаптопът ще прегрее. Идеалният вариант е да използваш специална охлаждаща подложка с вградени вентилатори.

Високата температура е най-големият враг на литиевойонните батерии. Затова не излагай електронните ти устройства на пряка слънчева светлина и не ги поставяй в близост до източници на топлина.

Когато си била навън в студа с лаптопа ти, не бързай да го включваш веднага. Дай му време да се адаптира до стайна температура. Най-добре е да изчакаш около един час.

Опитай се да не използваш телефона си навън при студено време. Ако е възможно, съхранявай го във вътрешен джоб на якето ти или в подходящ калъф. Ниските температури, също като високите, вредят на батерията.

Мониторът

Увери се, че върху монитора на лаптопа или настолния ти компютър не попада директна слънчева светлина. Дългото излагане на слънце вреди на монитора и прави цветовете му по-бледи.

Внимавай как се отнасяш към монитора, тази част от лаптопа ти е много деликатна и чуплива. Не го пипай с пръсти и внимавай какъв натиск оказваш, докато го почистваш, защото могат да се появят постоянни тъмни петна.

За да почистиш екрана, използвай специални кърпички за електронни устройства. Но при никакви обстоятелства не използвай стандартните почистващи препарати, защото те съдържат амоняк, а той може необратимо да увреди дисплея.

Преди да затвориш лаптопа, увери се, че не си оставила нещо на клавиатурата. Дори един малък предмет или по-голяма троха могат да повредят стъклото на дисплея.

При колебания в напрежението

Когато усетиш, че се задава буря, изключи настолния компютър, лаптопа и дори кабела на интернета. Това не е мит – по време на буря електронните устройства могат да усетят целия гняв на Майката Природа. В много модерни захранвания има предвидени защити при колебания в напрежението или токови удари, но те не са напълно сигурни, все пак енергията на една мълния може да достигне хиляди гигаволти – непосилно количество за филтрите в устройствата.

Ако живееш на място, където постоянно има колебания в напрежението и токът ту гасне, ту се появява – купи си непрекъсваемо захранване. То е необходима защита за всеки компютър.

Почистването

Ако обикновено държиш телефона си в чантата, във всичките му отвори и портове влизат прах и мръсотия, които могат да причинят проблеми. За да почистиш телефона си, първо го изключи, а след това, с помощта на кърпичка и клечка за зъби, почисти отворите.

Ние ти препоръчваме да съхраняваш телефона си в определен джоб, предвиден само за него, по този начин намаляваш срещата му с мръсотията.

Веднъж или два пъти в годината, лаптопите и настолните компютри трябва да се отворят, за да се почистят от насъбралия се прах. Ако забелязваш, че вентилаторът работи все по-шумно, а компютърът ти често почва да се нагрява – време е за почистване.

Ако не знаеш как да отвориш лаптопа, най-добре се свържи с най-близкия сервиз. Освен това понякога, при покупка на нов лаптоп или компютър, продавачът поставя лепенки, които гарантират, че не си отваряла компютъра сама и не си нарушила гаранцията му, ако забележиш такива лепенки и компютърът още е в гаранционен срок – занеси да го почистят в определения сервиз.