Понякога, често импулсивно, човек може да каже нещо двусмислено и тогава ние ще мислим дълго време какво всъщност е имал предвид.

Мъжете често са нескопосани, когато правят комплименти. Дори и да са водени от най-добри намерения, е изключително лесно да обидят една жена с небрежно подхвърлена фраза. За да не обидите неволно събеседника си, помислете внимателно, преди да кажете фраза от списъка по-долу. Понякога дори на пръв поглед безобидни думи могат сериозно да наранят някого.

„Изглеждаш толкова добре, че просто не можах да те позная!“

Тук се оказва, че човекът е изглеждал ужасно и напълно се е променил, подобрявайки външния си вид. Защо трябва да се изтъква, че той не е бил достатъчно добре изглеждащ?

 „Гърдите ти са увеличили размера си толкова много!“

Гърдите обикновено растат заедно и с теглото. А също и по време на бременност или сериозно заболяване, така че някои дами определено не биха харесали този комплимент.

„Изглеждаш страхотно, уау!“

Комплимент, който е твърде неясен и се отдалечава от същността на това, което бихте могли да похвалите. По-добре е да се съсредоточите върху конкретни положителни аспекти, когато решите да направите комплимент.

„Изглеждаш по-добре, когато се усмихваш!“

Нали знаете, че никой нормален човек не може да ходи с усмивка на лицето си 24 часа в денонощието? И съдейки по думите на някои мъже, в най-добрия случай в 90% от живота си една жена изглежда недостатъчно привлекателна.

“Изглеждаш страхотно за възрастта си.”

Този комплимент предполага, че човекът не е много привлекателен като цяло, но се сравнява благоприятно с връстниците си. Освен това на хората често им е неприятно всяко уточнение, свързано с възрастта им. Същата ситуация с комплимента „Този цвят на косата ти те прави да изглеждаш толкова по-млада“. 

“Отслабнала си толкова много!“

Въпросите относно теглото винаги са много неприятни и деликатни, защото карат повечето хора да се чувстват неудобно. Като уточнявате, че някой е отслабнал изключително много, вие все едно казвате, че човекът преди е бил прекалено дебел.

„Това е най-добрата идея, която някога ти е идвала на ум!“

Сигурни ли сте, че искате да намекнете на една жена, че всичко, което преди това й е хрумнало, е абсолютна глупост и не струва? И как изобщо можете да разберете какво се случва в главата на друг човек? Все пак недейте да слагате етикети на хората.

„Гримът ти стои толкова добре!“

Вашият комплимент означава ли, че дамата не изглежда много привлекателна без грим? Има голям риск тя да си помисли това.

„Тази рокля те прави да изглеждаш толкова слаба!“

Оказва се, че в други дрехи се забелязва, че дамата има излишни килограми и всичко, което е носила преди това, подчертава наднорменото й тегло. 

„Но ти си мила и талантлива!“

Много двусмислен комплимент, сякаш ясно показва, че човекът не изглежда много добре на външен вид.

„Ти не си като всички останали момичета!“

Разбира се, че звучи много хубаво. Но в този случай мъжът смята всички останали момичета за недостойни и дори ако сега ситуацията е във ваша полза, неговото мнение може бързо да се промени след известно време.

„Ти си толкова румена и пищна!“

Дори ако просто искате да подчертаете колко здрава изглежда една жена, по-добре изберете по-елегантни епитети. „Ти просто блестиш!“ — ще бъде по-подходящо.

„Харесвам момичета с хубави тела!“

Малко вероятно е човек със здрав разум да се осмели да каже нещо подобно на жена, с която иска някаква връзка, разбира се, това е при положение, че има дори зрънце разум в главата си. Също така на въпросите „Мислиш ли, че съм дебела? Как изглеждам?" трябва да отговаряте изключително внимателно.

„Толкова младееш, почти като дете!“

Жените отделят много време за грим и избор на дрехи, които да подчертаят секси извивките им, за да ги сравнят след това с дете? а също така една дама също ще реагира негативно на комплимент от рода на „Изглеждаш толкова зряла“, и ще си помисли, че я смятат за твърде стара. В крайна сметка повечето хора, особено дамите искат да изглеждат млади и красиви в продължение на много години.

Освен това, казвайки „Ти си толкова наивна и невинна!“, един мъж сякаш казва, че жената няма абсолютно никакъв житейски опит и е твърде незряла за него. Определено след пободен епитет не би се стигнало дори до секс. 

„Новата прическа те прави да изглеждаш по-млада“

Не особено добър комплимент, който ясно показва, че жената е изглеждала по-зле преди и че предишната й прическа само я е състарявала. По-добре е да направите комплимент, без да изтъквате нещо подобно.

„Ти шофираш много добре за жена.“

Такъв комплимент може да се тълкува като намек за негативен стереотип или един вид форма на сексизъм. Ако искате да кажете нещо хубаво, похвалете човека за неговите умения без „за“.

„Защо не си обвързана като си толкова красива?“

Самотните хора със сигурност не биха искали да им напомнят за тяхната самота. Освен това с този комплимент сякаш един мъж изтъква, че нещо не е наред с тази дама, за да е необвързана.

„Имаш толкова много деца, ти си страхотна!“

Този комплимент показва, че той смята такъв брой деца за прекомерен по една или друга причина. Неуместно е да се изразява мнение за житейския избор на друг човек.

„Готвиш толкова вкусно, колкото майка ми!“

Всяка жена иска да бъде красива и страстна и да не напомня на един мъж за майка му, било то и само в кухнята.

„За жена си много умна!“

Това е не само обида, но и нарушение на равенството между половете. Можете да направите комплимент, без да се фокусирате върху пола.