1. Филмът първоначално е трябвало да се казва „Кралят на джунглата”, но „Дисни” решават да го променят, защото все пак лъвовете не живеят в джунглата.

2. Пумба е първият герой на „Дисни”, който... пръдва. Да, каква невероятна чест...

3. Сцената, в която Скар пее „Чакай знак” (Be Prepared), e вдъхновена от речите на Адолф Хитлер.

4. По време на сцената „Хакуна Матата” една от буболечките на Тимон е с ушичките на Мики Маус, понеже аниматорите на „Дисни” винаги са обичали да преплитат филмчетата и да скриват герои от други техни анимации.

5. Джеймс Ърл Джоунс, който озвучава Муфаса, и Мадж Синклеър, която озвучава Сараби, са кралят и кралицата в „Пристигане в Америка” с Еди Мърфи. 

6. Първоначално „Дисни” обмислят да дадат ролята на Муфаса на Шон Конъри или Лиъм Нийсън, но очевидно са се отказали. И добре, че са го направили, защото ни е трудно да си представим друг в ролята на Муфаса, той впрочем е гласът и на Дарт Вейдър. На български Муфаса е озвучен от актьора Мариус Донкин.

7. На екипа е отнело над три години, за да анимира бягството на антилопите гну. А реалната сцена е дълга около 2 минути и половина.

8. Песента „Можеш ли да почувстваш любовта?” (Can You Feel the Love Tonight) била отрязана от последната версия на филма, но Елтън Джон видял крайния вариант две седмици преди пускането му по кината и ги посъветвал да върнат песента. Те го послушали и няколко месеца по-късно същата тази песен печели „Оскар”.  

9. „Цар лъв бил правен по същото време с „Покахонтас”, но по-талантливите аниматори работели по втория филм, защото от „Дисни” смятали, че ще бъде много по-успешен.

10. През 1994 г. „Дисни” са спечелили 1 млрд. долара само от играчки, фигурки и подобни стоки. Това са МНОГО плюшени играчки Симба.

11. Скар и Муфаса първоначално не били роднини, но по-късно сценаристите сметнали, че ще бъде много по-интересно и трагично, ако са братя.

12. Песента „Нямам търпение да стана крал” (I Just Can't Wait To Be King) e трябвало да бъде предназначена за Муфаса и да се казва „Да бъдеш крал”, но тя не паснала на гласа на Джеймс и затова я преработили.

13. „Дисни” първоначално искали да наемат Томи Чонг („Шеметни години”, „Зоотрополис”) да озвучава хиените Банзай и Шензи, но той бил зает, затова ролята получила Упи Голдбърг.

14. Първоначално духа на Муфаса не трябвало да се появява след смъртта му, но продуцентите настояли да се добави основателна и ясна причина Симба да се върне в родния си дом.

15. Още първия ден, в който анимацията е пусната на видео касета, са продадени 4,5 млн. копия. Общо са продадени 55 млн. копия, което го прави най-продавания филм за домашно гледане в САЩ.

16. Сюжетът на филмчето е вдъхновен от Шекспировия „Хамлет”. „Дисни” са известни с това, че черпят вдъхновение от класически произведения.

17. Според първите версии на сценария накрая на филма Симба трябвало да бъде хвърлен от Лъвската скала. Той оживявал, но все пак... защо?!

18. До 2013 г. „Цар лъв” беше анимацията, направила най-много приходи, но „Замръзналото кралство” му отне тази чест.

19. Аниматорите отишли на малко „сафари”, за да наблюдават лъвовете в естествената им среда. Лъв и лъвчета са водени и в студиото, за да бъдат сигурни, че анатомията и поведението им са пресъздадени достоверно.

20. Симба, Сараби, Рафики и Пумба са думи от езика суахили. Те означават – лъв, мираж, приятел и глупав.

21. Над 600 техници, аниматори и художници са участвали в създаването на „Цар лъв”. Нарисувани са общо 1 млн. скици, което е... адски много!