Казват, че прегръдката е израз на любов, на приятелство и едновременно с това начин да покажеш на някого колко е важен за теб. Освен това тя е един от най-добрите антидепресанти. И ако днес виждате по улиците хората масово да се прегръщат, не гледайте с изумление – просто днес, 21 януари, е Световният ден на прегръдката.

Няма писмени сведения кой точно е дал идеята за този празник, но се знае едно – той е честван за първи път през 1986 г. в САЩ от пастора Кевин Заборни. Теорията е подплатена и от твърдението на учени, които установили, че организмите ни са изтощени след серията празници и около 21 януари нямат сили и енергия да посрещнат Деня на влюбените на 14 февруари. Така, по думите на пастор Заборни, на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от близък или дори непознат човек, който да ги зареди положително и да ги накара да се усмихнат.

Научно доказано е, че прегръдката е вид лекарство, което помага за укрепването на имунната система и намалява нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести. Доказано е още, че двойките, които се прегръщат дори само за 20 секунди на ден са много по-влюбени и изпитват по-голяма наслада от секса, заради по-високото ниво на окситоцин в кръвта, имат по-високи нива на окситоцин, хормона на любовта и на наслада, който е познат като хормон на любовта.

Ако все още не сте, побързайте да прегърнете любимите си хора и не забравяйте, че трябва да го правите всеки ден, не само днес! И нека първата прегръдка за всички вас днес бъде от нас, екипът на Dama.bg!