Много често в края на ваканцията си хората се чувстват още по-изнервени и нещастни, отколкото са били преди нея. Похарчили са куп пари за хубав хотел, масаж и удоволствия, но въпреки това веднага щом влязат у дома отново ги връхлитат лоши мисли за досадни задължения и работа.

Всичко това се дължи на няколко малки подводни камъчета, на които сами позволяваме да съсипват всеки ден живота ни. На пръв поглед те са дребни и незначителни – като примерно една чаша вино повече на вечеря. Всяко от тях обаче води след себе си лавина от нови и нови глезотии, които уж идват, за да ни разсеят или да ни развеселят.

Е, имаме една изненада за вас – всяко прекаляване с удоволствията, обикновено през почивни дни, е генератор за лоши мисли. Защо ли? Защото отучва тялото да се наслаждава на качеството, а не на количеството. Прекаляването убива удоволствието в живота. А ето и 3 от нещата, с чието прекаляване малко по-малко стигаме до апатия и леност.

1. Преяждане.

Замисляли ли сте се защо след празници, почивка, в която сте похапвали повече идва едно усещане за потиснатост? Обилната храна, която сте консумирали има своята роля за това.

Можете да го наречете „преяждане” или „недостатъчно изразходване на енергия”, или комбинация от двете. Резултатът, когато човек подава повече енергия на тялото си, отколкото може да изразходва, е свръхтегло. Да се носи непрекъснато допълнителен багаж, създава напрежение на всеки мускул и орган от тялото. То ви прави лениви, забавя движението и реакциите ви и ви кара непрекъснато да мислите за още и още храна. Докато се усетите не просто фигурата ви е съсипана, но целият ви ден се посвещава на една важна задача – да се храните.

Следващата стъпка е да свързвате с храната единственото удоволствие в живота си. Всяка емоционална рана запълвате с ядене и преяждане, докато това не се превърне в обичаен рефлекс. И изненада това не само съсипва тялото ви, но и ви прави наркотично зависими към храната.

Преяждането вечер пък е причина за лош сън и изнервеност сутрин - все неща, които мнозина от нас приемат за обичано състояние. Е, грешите. Опитайте се да се храните с по-малки порции храна поне една седмица и ще разберете разликата.

2. Прекаляване с алкохол.

Много хора нямат търпение вечер да се приберат у дома и да разпуснат с чаша хубаво питие. Звучи изкусително, нали? Прекаляването и дори редовното консумиране на алкохол обаче има отчайващо лошо влияние върху настроението ни и отношението ни към света около нас.

И отново една неприятна изненада – кога пием повече? Обикновено това се случва в свободното ни време: празници, през уикенда и по време на лятната ни почивка. Тогава сме много по-склонни да изпием онази чаша в повече, която сутринта ще ни направи кисели и раздразнителни. За това никога не си позволявайте да прекалявате с пиенето дори по време на ваканция или някой хубав повод.

Алкохолът е известен антидепресант и в някои отношения има големи ползи за здравето ни. Възможността да му се наслаждаваме обаче е с мярка. В противен случай също както и храната се превръща в една поредна зависимост, която ни тласка към все по-дълбока потиснатост и неудовлетворение.

3. Твърде много секс

Да, лятото, морето и сексът са вечната тройка. Как да устоиш на изкушението да мачкаш чаршафите с готин загорял красавец цяла сутрин?

За съжаление обаче, задоволяването на нагона, сякаш е бърза закуска, има своите отрицателни черти. Една от тях е пренасищане от партньора. Това естествено води до досада от връзката и дребни спречквания, които постепенно прерастват в по-сериозни проблеми.

Срещали сме ги доста често при млади двойки, които за пръв път си взимат обща почивка. В началото всяка секунда се опитват да останат заедно в леглото, но на втория и третия ден, вече не се понасят и търсят начини за бягство и усамотение. 

Друг проблем, свързан с прекаляването със секса, е постоянното дразнение на нервната система. Тъй като никоя наша система не е подготвена да работи в състояние на постоянно дразнение, пък било то и приятно, малко по малко тя изключва нервните окончания по веригата. Така резултатът вместо все по-зашеметяващи оргазми се стига до пълна липса на чувствителност. Последното, когато не е придружено с разбиране на проблема, често причинява потиснатост и комплекси.