Блогърът Светлана Покревская дава смело обещание към всички, които решат да спазят програмата й: само след един месец няма да можете да се познаете!

Както тя обяснява: „Наскоро получих писмо от читателка, в което ми казва, че иска да промени живота си, така че за прилича повече на моя! Започнах да се чудя – наистина ли имам конкретен лайфстайл? Оказа се, че да. Реших веднага да се захвана и да го облека в думи и в крайна сметка стана ясно, че всъщност нещата са съвсем прости. Програмата ми е разделена на четири части – всяка по една седмица. В натоварения забързан свят, в който живеем, един месец е напълно достатъчен, за да промениш живота си към по-добро.”

За всяка седмица има план, състоящ се от три задачи, които трябва да успееш да внедриш в ежедневието си и да продължаваш да ги спазваш до края на месеца. В идеалния случай ще продължиш и след приключването му, но това зависи от теб.

Първа седмица: Пречисти ума и тялото си

Ранен старт – около 6 часа. Именно тогава можеш да намериш времето за себе си, което никога не ти стига през деня. Ще установиш, че това е период на тишина и спокойствие, подходящо да свършиш разни неща без никой да те разсейва, защото всички останали все още спят. Това е идеалното време за сутрешни упражнения, които ще те подготвят да изживееш останалата част от деня си на макс. Да се чувстваш мързеливa и да не искаш да станеш от леглото много рано сутрин изобщо не се дължи на умора. Това показва единствено, че всъщност не искаш наистина да живееш живота си. Какъв е смисълът да ставаш от леглото, след като и днес времето ще е все така депресиращо, метрото, трафикът, работата... Какво ще се случи обаче, ако вместо да разсъждаваш по този начин, осъзнаеш, че започва още един чудесен ден и именно идеята да не пропуснеш утрото те кара да станеш по-бързо? Признай, ако се чувстваш така, ставането рано няма да е никакъв проблем. Съвсем логично е. Ако живееш на пълни обороти, ако скачаш от леглото рано и в настроение, животът ти ще започне да грее много по-ярко.

По-добро хранене. Тази променa ще ти коства наистина огромно усилие. Вероятно в момента енергията ти отива основно, за да поддържаш тялото си функциониращо с помощта на алкохол, цигари и тежки, с други думи вредни, храни. Всеки от нас си има личен списък с пороци, с които трябва да се бори. Можеш да избереш всяка една диета, която ти се струва подходяща. Едно нещо обаче важи за абсолютно всички: алкохола, чипса, газираните и наблъскани със захар напитки, полуфабрикатите, джънка – никоя от тези храни не спада към здравословното хранене. Всички те трябва да бъдат изцяло изхвърлени от менюто ти. Също така можеш да намалиш обема на порциите, които хапваш, като не забравяй да не ядеш точно преди лягане вечер. Вслушвай се в тялото си повече или се посъветвай с диетолог. Най-важното нещо е просто да не тъпчеш организма си с токсини. Вместо това се старай да не го товариш и наблягай на леки, здравословни и вкусни храни. Ще бъдеш много по-щастлив и изпълнен с енергия.

Спорт. Аз обичам да спортувам и за мен това е абсолютно задължително. Да поддържаш тялото си с добър тонус и здраво е неизменна част от това да се чувстваш добре ментално и духовно. За да отърсиш нездрав начин на живот от умореното си тяло, първо трябва да се размърдаш. Начинът, по който решиш да направиш това, няма значение. Всичко ще свърши работа – йога, тичане, танци... Старай се да се движиш повече в ежедневието си по какъвто и да е начин – танцувай пред огледалото, когато се приготвяш за работа, качи се по стълбите вместо с асансьора, не се застоявай на бюрото твърде дълго, поизпоти се малко повечко във фитнеса тази седмица.

Втора седмица: Подреди личния си живот

Направи почистване на личното си пространство. Изхвърли всичко! Време е да въведеш ред във всеки един ъгъл, маса и шкаф на дома си (натъпкването на тавана с излишни боклуци също не важи). Помисли – всеки един предмет в апартамента ти, дори и най-малкия, не само заема място, но и изсмуква част от енергията ти. Заслужава ли си наистина да го пазиш? Запази само нещата, които са наистина потребни и от които се нуждаеш, правят те щастлив или поради някаква причина цениш. И още нещо - ако все още пазиш мечето, което ти подари приятеля ти за Свети Валентин преди 10 години, а сте скъсали преди 9, за Bога, хвърли го без колебание! Като приключиш с това, ще видиш, че ще се почувстваш страхотно. Особено ако избършеш праха навсякъде и измиеш пода.

Заеми се с всички отлагани задължения. Спомняш ли си от колко години се каниш да започнеш да учиш испански език? И колко пъти си обещавалa да посетиш баба си и дядо си? Прехвърляш ли нещата от новогодишния списък от предишната година в новия, вече няколко поредни пъти? Трябва да си припомниш всички обещания, които си направила на самата себе си и на останалите и да решиш как ще се справиш с тях. Имаш два варианта – да ги спазиш или да ги зачеркнеш от плановете си завинаги. Естествено не можеш да се откажеш от баба си и дядо си, затова отиди още утре. Просто направи каквото трябва, вместо да влачиш напред-назад това чувство на неизпълнено задължение и разочарование от самата себе си.

Въведи ред в социалния си живот. Прекрати всички онези отношения, които усещаш, че те дърпат назад или те карат да се чувстваш потисната и депресирана. Откажи се от срещите с хора с негативно отношение към света, с арогантни хора и с такива, с които нямаш нищо общо. Научи се просто да си тръгваш и да казваш „не”. Позволи си да си неблагодарна, с лоши обноски, да се държиш като луда, да бъдеш неприятна – ако те кара да се чувстваш освободена, направи го. Единственото изключение тук, разбира се, трябва да са родителите ти. За да се чувстваш самата ти спокойна, трябва да си в добри отношения с тях и то на всяка цена.

Трета седмица: Планове, цели и мечти

Първо напиши и след това изпълни плановете си. Със сигурност вътре ще фигурира нещо, което е трябвало да свършиш миналата седмица или по-миналата, или преди три месеца. Как те кара да се чувстваш това? Щастлива и ентусиазирана? Ако отговорът е не, тогава може би си заслужава да се постегнеш и да отхвърлиш задачите, чието отлагане те карат да се чувстваш зле. Ще видиш, че това ще ти даде нови сили и жажда за живот. И не забравяй кое е онова нещо, което обичаш или си обичал в някакъв момент в миналото? Периодично си припомняй, че трябва да вземаш на сериозно не само работата и задълженията си, но също така и да планираш свободното си време, така че да се виждаш с приятели и любими хора, да релаксираш и да отделяш мигове за самата себе си (хората често забравят последното). Най-добре е да си направиш такъв план, който няма да имаш търпение да започнеш да изпълняваш. Седни и го напиши целия наведнъж и не забравяй да си поставиш точни крайни срокове и конкретни стъпки, които ще предприемаш. Представи си, че животът ти ще се превърне в темата на книга. Това трябва да е книга, която би искал да прочетеш.

Направи списък на най-невероятните си мечти. Лично аз правя това упражнение много често и всеки следващ път идеите ми стават все по-нелепи. Трябва да запишеш всички онези неща, които мечтаеш да направиш, но са толкова невероятни, че знаеш, че никога няма да се случат. Тук можеш да включиш всичко – от това да станеш цар на света до това да изкачиш връх Еверест, когато си на 89 години. Игнорирай гласа на разума и си представи, че всичко е възможно, ако просто щракнеш с пръсти. Имаш цялото време, пари, връзки и талант, които са ти нужни. Какво би направила?

Планирай нещата ден за ден. Пиши план за следващия ден всяка вечер. Няма значение дали е къс и неподробен – може да бъде всякакъв, стига да е написан. Важно е да правиш това вечер. Дори и да не си спомняш нищо от него на другия ден, пак ще си по-продуктивен. И преди всичко, не забравяй да разглеждаш нещата в по-големи мащаби и да се запиташ като цяло накъде вървиш в живота. И изобщо движиш ли се?

Четвърта седмица: Разшири хоризонта си

Опитай се да живееш по-различно. Дори и най-малките неща могат да окажат влияние. Смени маршрута до работа. Отиди в кафене, където не си била преди. Пробвай нов спорт. Направи нещо, което не си правила никога. И всеки ден, когато си заета с неща, които си свикнала да правиш постоянно, се запитай – какво мога да свърша малко по-различно в този момент? Трябва да си създадеш навика да пробваш по нещо ново по-често. По този начин ще свикнеш да се отклоняваш от отъпканите пътеки.

Излез от зоната си на комфорт. Разбира се, ако си успяла да изпълниш всички предишни стъпки, вече си направила това в някаква степен. Трябва обаче да отидеш още по-далеч и да погледнеш право в очите най-големите си страхове. И не само да ги гледаш, но и да ги бориш. По тази тема съм поддръжник на радикалните методи. Ако те е страх от височини, пробвай скайдайвинг! Изпитваш ужас от шефа си – започни да ходиш сам директно при него с нови предложения и идеи. Ако не обичаш да се срещаш с нови хора, отиди сама на парти, където не познаваш абсолютно никой. В този тип ситуации се научаваме на нови неща и се развиваме.

Почини си. Не си мисли, че целият план ще се състои от работа. Само че, да уточним, че „Почини си” означава да излезеш от дома си, да изключиш компютъра и да прекараш известно време сама. Означава също да си дадеш искрена обратна връзка. Как се чувстваше през този месец? Как мина всеки етап, какво се промени? Как ще продължиш оттук нататък?

В момента се намираш едва на средата на пътя и нещата, които ти предстоят, ще надхвърлят всичките ти очаквания. Ако продължиш да спазваш този план, който всъщност е съвсем простичък, и го превърнеш в постоянна част от живота си, ще започнеш да усещаш хармония и сила. Лесно е да пускаш светлината в дните си, трябва само да си припомняш да го правиш и преди всичко – да бъдеш постоянна!