Около седмица преди очакваното начало на менструалния цикъл започват неприятните симптоми, които ви карат да се сърдите на целия свят, че сте част от по-красивата и по-нежната му половина.

Предменструалният синдром е външна изява на невидимите за нас хормонални процеси, които се случват в тялото ни. На физиологическо и психическо ниво те се изразяват в състояния на безпокойство, напрежение в мускулите и спазми, главоболие и раздразнителност. Повечето жени усещат гърдите си много чувствителни, оплакват се от подуване на корема, покачване на тегло, задържане на течности и много други. Според статистиката около 80% от дамите с редовен менструален цикъл изпитват поне един ПМС симптом.

Какви са възможните причини? Сред тях са наследствеността, както и рязкото спадане на хормона естроген в кръвта. Влияние оказват и възрастта, хроничният стрес, липсата на достатъчно почивка, небалансираното хранене.

Не е лесно да си жена, но не е и нужно да понасяш търпеливо изпитанията на женската природа. Ето някои изпитани решения как да си спестим физически и емоционален срив преди ежемесечния цикъл:

Прием на витамини

Препоръчват се витамин С, Е, В6. Всички те помагат за облекчаване на симптомите при ПМС. Витамин В6 е много подходящ при депресивни състояния.

Минерална терапия релаксира и спира болката

Калцият и магнезият намаляват тежестта на оплакванията през този период на месеца, овладяват резките промени в настроенията, облекчават спазмите. Можете да се погрижите за баланса на тези минерали в организма с помощта на Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). За овладяването на всички неприятни симптоми помага следното: 3 дни преди началото на менструацията 1-2 пъти дневно се разтварят по 10 таблетки Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат в чаша топла вода и течността се изпива бавно, на малки глътки, със задържане в устата. Магнезиевият фосфат действа релаксиращо, потушава главоболието, слага край на спазмите в корема, регулира и проблеми със съня. С началото на менструацията, за овладяване на болките: сутрин се приема сол №2 калциев фосфат, а вечер - сол №7 магнезиев фосфат, по 10 таблетки от всяка сол, разтворени в чаша топла вода. Заедно с това няколко пъти дневно се намазва областта на корема с Шуслеров мехлем №7 – бързо облекчава болката при ПМС синдром, както и всякакви крампи и спазми.

Хранителен режим

Не забравяйте, че прекомерната употреба на солени храни, алкохол и кофеин влошава симптомите на ПМС. Затова променете начина си на хранене в дните преди предстоящия менструален цикъл. Ограничете солта, така ще избегнете задържането на течности и подуването.

В този период може да изпитвате непреодолимо желание за определен вид храни (най-често сладко). Какво помага? Определено няма да подобрите състоянието си, ако изядете един-два шоколада с идеята, че помагат за енергия и настроение. Ако не можете да се откажете от сладкото напълно, изберете фрешове и пресни плодове. Към тях добавете „коктейл” от сол №5 калиев фосфат (сутрин) и сол №7 (преди сън), по 5 таблетки от всяка сол, разтворени в чаша топла вода. Тази комбинация помага за тонус, срещу депресивни състояния и за контролирането на желанието за похапване. Достатъчният прием на пълнозърнести храни, кафяв ориз и зеленчуци също е чудесно средство за овладяването на прекомерния апетит. Ако се хапва по малко и на всеки 3 часа, се поддържат стабилни нивата на кръвната захар и се предпазвате от атаките на силен, неудържим глад.

Повишаване на физическата активност

Всеки вид спорт, който ви доставя удоволствие, ще помогне за облекчаване на симптомите. Не е нужно натоварването да бъде тежко – много подходящи са бързото ходене или джогинг, каране на колело, йога, пилатес, плуване.