Дон Мигел Луис е представител на древното индианско племе на толтеките – мъдър народ, от който днес са останали малцина. Неговата книга „Четирите споразумения” се е превърнала в наръчник за щастлив и хармоничен живот, който работи за всеки от нас.

Преди хиляди години толтеките били известни из цяло Южно Мексико като “жени и мъже на познанието". Ан­трополозите говорят за тях като за нация или раса, но всъщност това било общност от учени и творци, изучаващи и съхраняващи познанието и духовните практики на древните. Събирали се като учители или наричани още нагуали и ученици в Теотихуакан, древния град на пирамидите край Мексико Сити, известен като мястото, където „Човекьт става Бог".

В течение на векове нагуалите били принудени да крият древната мъдрост и да поддържат съществуването й в тайна. Европейското нашествие и честите злоупотреби с личната сила от страна на някои учени­ци довели до необходимостта знанието да се крие от неподготвените да го използват мъдро или от онези, които биха могли преднамерено да злоупотребят с него за лична изгода.

За щастие, езотеричното толтекско познание се запазило и се предавало от поколение на поколение от различни родове нагуали. Макар и да останали в тайна в продължение на стотици години, древните пророчес­тва предсказали настъпването на ера, когато древната мъдрост трябва да бъде върната на хората.

Писателят дон Мигел Руис е нагуал от рода на Рицаря на Орела, е насочен да сподели с нас могъщите учения на толтеките. Това познание произлиза от универсалния източник на истината, като всички останали свещени езотерични традиции по целия свят. Въпреки че не е религия, то почита всички духовни учители, проповядвали на Земята. Макар и духовно по същността си, по-точното му описание е начин на живот, който се отличава с бързо постигане на щастие и любов.

Според дон Мигел има 4 споразумения, които всеки от нас ежедневно трябва да спазва за себе си. Ето и кои са те:

Бъди безгрешен в словото си

Говорете прямо и честно. Говорете само това, което действително мислите. Избягвайте да говорите това, което може да бъде използвано срещу вас, и не клюкарствайте за другите. Използвайте силата на словото за постигане на истината и любовта. Ако мамите с думите, те ще ви го връщат, като ви подмамват и ви създават опасни илюзии.

Не приемай нищо лично

Чуждите работи не ви касаят. Всичко, каквото хората говорят или правят - това е проекция на собствената им реалност, това е техният собствен сън. Ако изработите в себе си имунитет към чуждите възгледи и действия, ще избегнете много безполезни страдания. Никой не се опитва да нарани лично вас с думи или действия.

Ако от това ще ви стане по-лесно, приемете, че той има проблеми за решаване вътре в себе си. Ако някой ви пренебрегва и забравя, не се чувствайте обидени, а разберете, че той пренебрегва и забравя себе си непрекъснато. Простете, ако изпитвате обида, но най-вече опитайте се да не достигате до това чувство, а го парирайте с разбирането си за ситуацията. 

Не прави предположения

Намерете в себе си смелост, когато не разбирате нещо, да задавате въпроси. Също така ясно изразявайте това, което искате да кажете. В общуването с другите хора се придържайте към максимална ясност, за да избегнете недоразумения, да не се разстройвате и да не страдате. Спазването даже само на това споразумение ще промени напълно живота ви.

Всеки ден давай най-доброто от себе си

Вашите възможности не са винаги еднакви: едно е, когато сте здрави, друго е - когато сте болни или разстроени. Но при всякакви обстоятелства давайте максимума от себе си и не изпитвайте угризения на съвестта, не обръщайте внимание на упреците по ваш адрес и не се самосъжалявайте.

Според него само човек, който успява да спазва четирите споразумения със себе си, има потенциала да открие щастието си в живота. А вие кои от тези споразумения нарушавате?