Всяка нация е свикнала със собствената си закуска, но общото е, че закуската трябва да бъде засищаща и да мотивира целия ни ден. Има класически закуски, станали интернационални - бъркани яйца, овесени ядки, сандвичи, кифлички с масло и конфитюр, а има и такива, които са характерни само за собствената си страна. За ценителите, които искат да разнообразят своята сутрин, закусвайки с необичайни ястия, предлагаме няколко варианта за закуска от различни краища на планетата:
1. Европа: Ирландско скирли.
Ирландската кухня е проста и питателна, в нея има много месо, риба, ядки и плодове. Жителите на изумрудения остров почитат своите традиции, в това число и кулинарството - всяка рецепта тук е на няколко века. Жизнерадостният ирландски народ обича обилната закуска и едно от нещата, които се сервират сутрин е Скирли или овесена каша с месо.
Необходими продукти:
• 500 гр говеждо месо
• 200 гр овесена каша
• 200 гр масло
• 3 глави лук
• сол и черен пипер на вкус
• пържени яйца и спанак по желание.
Начин на приготвяне:
Настържете лука и запържете в маслото. Добавете каймата, лука, солта и черния пипер. Овесената каша се смила в блендер и се добавя, пържи се няколко минути, като ако стане прекалено гъста, може да добавите вода.
2. Южна Америка: Колумбийска чангуа
Слънчевата и топла родина на Шакира съчетава в своята кухня испанските и местните традиции. Тук обичат боб, царевица, зеленчуци, месо. Традиционната колумбийски закуска е млечна супа Чангуа.
Необходими продукти:
• 500 мл вода
• 500 мл мляко
• кориандър на вкус
• 5 стръка зелен лук
• 2 картофа
• ситно нарязан чесън
• 4 яйца
• 1 с. л. масло
• сол и черен пипер на вкус
• кимион
За гарнитурата:
• меко сирене (нарязано на кубчета)
• кориандър
• ситно нарязан лук
• крутони по желание
Начин на приготвяне:
В тенджера налейте водата, млякото, сложете нарязаните картофи, маслото, чесъна, солта. Оставете да къкри 10 минути. Когато супата поври, чукнете яйцата, така че жълтъците да останат цели. Сложете капака и изчакайте няколко минути, докато яйцата се сварят. Подредете във всяка купичка нарязан зелен лук, кориандър, нарязано на кубчета сирене. След това извадете от тигана варените яйца и ги разпределете в съдовете. След това сипете и супата. Сервирайте с крутони.
3. Америка: Мексикански чилакилес
Мексиканците обичат силната и в същото време много проста храна, в която има много зеленчуци и разбира се, люти чушки. Традиционно ястие за закуска тук е Чилакилес, благодарение на което мексикански фермери се чувстват сити и енергични през целия тежък работен ден.
Необходими продукти:
• 13-14 броя царевичен чипс или начос
• 2 чаши сос (препоръчваме да ползвате доматен сос)
• 1/2 чаши вода
• 300 гр варено пиле
• 2 чаши настъргано сирене чедър
• 1 домат
• 1 глава лук
• 2 с. л. заквасена сметана
• 1 яйце
Начин на приготвяне:
Сложете водата, доматения сос и накъсаното пилешко месо в дълбок тиган и оставете да къкри до пълна готовност. Добавете царевичния чипс и разбъркайте. Изчакайте, докато чипса омекне. Свалете тигана от котлона. Добавете половин чаша сирене. Сложете всичко в подходящ съд за микровълнова. Добавете доматите и лука. Поръсете с останалия кашкавал.
Сложете в микровълновата за 1 минута, ако искате малко повече, докато сместа се покрие със златна коричка. Извадете от фурната и оставете да се охлади за 10 минути, след това добавете сметаната. Преди сервиране гарнирайте с пържени яйца.
Мексиканска закуска е готова, Буенос Диас, амигос!
4. Азия: Индийско домашно кисело мляко Дахи барай
В основата на индийската храна са зеленчуци, млечни продукти и зърнени храни. Индийците са предимно вегетарианци и привърженици на здравословния начин на хранене. Закуската на индийците е лека, но питателна и много полезна. Един от вариантите може да бъде домашно кисело мляко Дахи, което е по-добре да се приготви предишната вечер.
Необходими продукти:
• 500 мл прясно мляко
• 2 с л. кисело мляко
• плодове на вкус
• зелени подправки
Начин на приготвяне:
Кипнете млякото и варете, като разбърквате непрекъснато в продължение на 5 минути. Охладете го в купа със студена вода. В стерилизирани буркани сложете 2 супени лъжици кисело мляко, след това налейте охладеното мляко и разбъркайте добре. Оставете го да престои в продължение на 5-6 часа. На сутринта, преди да сервирате, добавете нарязани на ситно плодове и украсете със стръкче зеленина.
5. Африка: Египетски фул
Египетската кухня е класически пример за арабска близкоизточна кухня. Тук обичат сладкиши, зърнени храни, бобови растения, а за закуска египтяните предпочитат ястие, наречено "Фул". То се сервира горещо, но е нужно е да се сложи да се вари от вечерта.
Необходими продукти:
• 2 чаши фасул
• 2 с. л. червена леща
• 1 домат
• 1 глава лук
• 1 морков
• 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Вечерта измийте фасула и го залейте с вода, за да престои около 1 час. Сложете боба в тенджера, покрийте с вода и добавете лещата, пшеницата, нарязания доматит, целите скилидки чесън. Оставете да ври около 10 минути. Намалете котлона и оставете боба да покъкри на слаб огън, под капак за няколко минути. На сутринта, добавете чаша гореща вода и разбъркайте, варете до пълна готовност.