Омръзнало ли ви е от непокорната или суха коса? Каквото и да правим, никой стилизиращ продукт не може да поправи изтощената коса. В такива случаи косата се нуждае от малко повече грижа и внимание. Сияйнята гъста и обемна коса е символ на здравето ни отвън и отвътре. В днешно време с цялото замърсяване в градска среда, грижата за косата е изправена пред още повече предизвикателства. Балансираната диета, включваща хранителни вещества с естествен произход, витамини, минерали и въглехидрати е една от най-важните стъпки към доброто здраве и съответно към красотата. Освен диетата, която зависи само от нас самите, можем да допълним грижата с още няколко неща, които допринасят за добрия вид на косата.


Но преди да стигнем до вълшебните решения на проблемите с косата, нека разгледаме най-честите причини за суха и изтощена коса: 

1. Термична обработка (виновниците са всички преси, маши и сешоари, които иначе са толкова полезни в стилизирането)

2. Прекомерно излагане на слънце

3. Изрусяване

4. Всички видове перманентни прически

5. Боядисване (дори кичурите и балеажите не са безвредни)

6. Прекомерно ресане или пък недостатъчно ресане

7. Употребата на прекалено голямо количество шампоан

8. Екстеншъни

Когато косъмът е увреден, проблемът може постепенно да се влоши, ако не вземем мерки. Накъсани краища, намален растеж на косата и най-лошото – удар по самочувствието ни. Ако не предложим на косата си необходимата грижа, цъфтежите се разрастват, което съсипва естествения блясък и гъстота на косата.

Има много начини да се погрижим за тези проблеми и не всички от тях струват цяло състояние. Всъщност някои домашно направени маски могат да се окажат дори по-добри от тези в търговската мрежа, защото са приготвени изцяло от натурални съставки. С помощта на някои естествени продукти, можем да създадем чудеса. Ето кои са те:

 



Маска с авокадо и банан

Вземете едно авокадо и смачкайте месестата част на паста. Преценете колко голяма част от авокадото ще използвате в зависимост от дължината на косата си.

Добавете половин банан. Намачкайте го заедно с авокадото и добавете две супени лъжици зехтин. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.
Добавете яйцето и малко мед и миксирайте всичко в блендера.

Употреба:

Нанесете сместа от началото до върха на косъма. Не нанасяйте маската на скалпа. Разнесете маската добре по цялата дължина. Концентрирайте се върху краищата, защото именно те са най-предразположени към увреда. Останете с маската за около 10 минути и отмийте. Косата ви ще бъде мека и сияйна.

Ефект:

Бананът подхранва и заглажда косата.
Авокадото стимулира растежа и хидратира изключително добре.
Зехтинът прави косата ви по-здрава и лъскава.
Медът придава блясък. Има лек изсветляващ ефект.

 


Маска с оцет и яйце

Начин на приготвяне:

Започнете с разбиването 2-3 жълтъка. Към тях прибавете около 100 мл оцет и около 150 мл лимонов сок. Разбъркайте добре. Добавете 200 мл зехтин при непрекъснато бъркане, както и 2-3 супени лъжици мед. Разбийте добре в блендер до получаване на гъста паста.

Употреба:

Нанесете маската по краищата на косата. Оставете да подейства 10-15 минути и отмийте обилно с хладка вода.

Ефект:

Яйцата придават бласък.
Зехтинът прави косата по-здрава.
Медът изсветлява косата леко и хидратира.
Оцетът помага при косопад.

 


Бананова маска

Начин на приготвяне:

Смачкайте един банан и го смесете с едно яйце, 3 супени лъжици мед, три супени лъжици мляко и 5 супени лъжици зехтин.

Употреба:

Нанесе по цялата дължина на коста, избягвайки скалпа и оставете да подейства межу 15 и 30 минути. Отмийте.


Маска с кисело мляко

Начин на приготвяне:

Разбийте яйчен белтък на сняг, добавете 6 супени лъжици кисело мляко и разбийте отново до получаване на хомогенна смес.

Употреба:

Втрийте в косата и я покрйте с шапчица за баня. Останете с нея между 15 и 30 минути и отмийте с шампоан.

Освен различните рецепти за домашни маски, има и още един достъпен и лесен начин да се погрижим за косата си с помощта на естествени съставки. На пазара можем да открием какви ли не видове натуралниу масла. Те хидратират и подхранват чудесно. Активните вещества в тях навлизат в космената структура и подхранват в дълбочина. Съдържат безценни мастни киселини и витамини, за които косата копнее. Важно е обаче да знаем какво търсим в зависимот от индвидуалните ни нужди.

Ето кои са два от основните видове натурални масла.


Масло от авокадо

Маслото от авокадо е чудесен избор за суха и изтощена коса. То прониква до сърцето на косъма и го хидратира. Съдържа изобилие от мононенаситени мастни киселини и витамин Е, които подпомагат растежа и придават блясък. Можете да подарите на косата си дълбока хидратация с олио от авокадо. Оставете го да действа за около половин час. После можете или да го отмиете, или да отложите отмиването за следващата сутрин.

 

 

Маслиново олио

Маслиновото олио има успокояващо и омекотяващо действие. То се абсорбира от косата в пъти по-добре от други видове олио. Ако е затоплено, прави чудеса за косата. Опитайте със супена лъжица леко затоплено маслиново олио, което да втриете в косата и скалпа с кръгови движения. Покрийте косата с шапцица за баня и останете така за 40 минути. След това отмийте.