Не е лесно да говорите с децата си за пари, но така ще ги научите да ги ценят. Добрите навици могат да бъдат научени още когато децата ви са малки. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.


1. Изкарване

Децата ви лесно могат да заработват пари, когато им плащате да вършат различни битови задачи. Плащайте им да хвърят боклука и да мият чиниите. Така ще се научат да ценят труда.

2. Харчене

Как да ги научите да харчат? Позволявате ли им да си купят каквото си поискат или ги контролирате? Научете ги, че трябва да премислят добре покупките си и да преценят коя от тях е най-разумната. Обяснете им, че могат да имат достатъчно пари да си купят играчката, но не и да вземат батерии, с които тя да работи.

3. Споделяне

Споделянето не се отнася само за играчките. Децата ви трябва да разбират концепцията на даряването. Научете ги да дават на тези, които имат по-малко от тях.

4. Взимане на заем

Важен урок е да могат да знаят как да си връщат дълговете, когато са взели заем. Когато им дадете пари назаем, си ги поискайте, когато имат възможност да ви ги върнат. Ако искат да си купят играчка, им дайте отсрочка, но поискайте да ви платят малко от сумата на момента. Ако са достатъчно големи, им обяснете какво означава лихвата.

5. Спестяване

Спестяването за в бъдеще е важна концепция, на която трябва да научите децата си. Трябва да разбират какво означава да спестяваш за в краткосрочен аспект и в дългосрочен. Помогнете им да си поставят подобни цели. Обяснете им колко трябва да спестяват всеки месец и колко време ще им отнеме да съберат дадена сума. Стимулирайте ги, като им удвоявате годишните спестявания.


Много родители имат строго мнение за парите, което са базирали на собственото си детство. Уверете се, че децата ви ще научат истинската стойност на парите още от най-малка възраст.