Момичетата на всяка възраст се страхуват от тази ужасна дума "целулит". Малко хора знаят, че целулитът е "открит" от французите през 20-те години на миналия век, но тогава никой не го е смятал за нещо лошо. Всичко започва през 1973 г., когато собственик на салон за красота в Ню Йорк написва книгата „Целулитът: онези бучки, подутини, от които преди не можехте да се отървете“.

Много експерти смятат, че наличието на целулит е абсолютно нормално при жените, тъй като това е просто мастен слой. Модата обаче ни кара да се срамуваме от това, а фитнес блогърите казват, че не само дебелите, но и най-слабите могат да имат „портокалова кожа“. Има дори градация на целулита – от „скрит“ (от който се страхуват и най-атлетичните момичета) до т.нар. фиброза.

Лекарите уверяват, че правилното хранене и редовните упражнения ще ви спестят портокаловата кожа. Но ако не възнамерявате да живеете във фитнеса и да ядете само зелена салата, ние знаем пет прости и необичайни начина да ви помогне да се отървете от целулита.

1. Криолиполиза

Тази процедура е предназначена за онези момичета, които не възнамеряват да се натоварват, за да постигнат перфектната фигура. При тази процедура лежите в салон за красота и буквално се отървавате от всички неравности по кожата си. Мастните клетки се охлаждат до -15˚C и в тях започва процесът на апоптоза, т.е. самоунищожение.

Максимален ефект се постига няколко месеца след терапията: отлаганията намаляват средно с 21.5%, най-добри са резултатите на корема и бедрата. Курсът трябва да е от поне 2 процедури, за да има желания ефект.

2. Клинове

Това са познатите антицелулитни клинове, които имат биоактивна микрокристална технология. ТСпоред производителите на тази иновация кожата на задните части и бедрата се стяга, става по-еластична и гладка.

3. Сухо четкане

Масажът със суха четка има повърхностен ефект върху епидермиса и спомага за ексфолирането на мъртвите кожни клетки. По този начин се постига една по-еластична кожа. Много експерти отбелязват, че такъв масаж стимулира кръвообращението и премахва подпухналостта. Освен това можете да извършите такава процедура, буквално докато лежите на дивана пред телевизора.

4. Парна баня

Тези от вас, които ходят на баня веднъж седмично, не е нужно да се тревожите за целулита. Факт е, че топлината ви позволява да увеличите производството на фибробласти - те са отговорни за еластичността на кожата. Освен това високите температури премахват токсините от тялото.

5. Инжекции

Ако нямате време за процедури, можете спокойно да отидете на на специализирано място, където да ви поставят инжекции с електрическа игла. Те ще скрият всички неравности по кожата ви за един час. Лекарят вкарва игла с механични и радиочестотни ефекти на мястото, където се вижда портокаловата кожа. Благодарение на това, колагеновите сраствания се унищожават и кожата се изглажда.