За да привлечете нещо ново в живота си, се налага да се откажете от нещо старо, което заема мястото му. Този трик работи както в житейските отношения и връзките, така и в материалния свят. Та нали ако напълним гардероба си със старите си дрехи, в него няма да има място за новите ни…

В този материален свят, в който живеем, малко от нас съзнават, че сами заключват късмета и просперитета си, като складират непотребни и стари вещи. Ако забравените по чекмеджетата ви дрехи, посуда ви изглеждат безобиден проблем, то ето няколко повода да се заемете с пренареждането им.

1. Стари вестници и списания по холната масичка

Освен ако не са с антикварна стойност, старите списания и вестници са една от причините домът ни да изглежда разпилян и дори беден. Според Фън Шуй веднага след прочитането на какъвто и да е хартиен носител, е добре да се разделим с него, за да не заключим прииждането на пари към себе си.

Сметки, касови бележки, всякакви важни за счетоводството хартии могат да се съберат в тетрадка или тефтер. Това няма да повлияе на енергията ви. За разлика от изрезки, откъснати страници и смачкани листове. 

Ако сте колекционер на списания или книги, съхранявайте ги на рафтове, а не по пода или в ъгъла на стаята. Когато са разпръснати по пространството, тези неща носят лоша енергия и бедност.

2. Изсъхнали цветя във ваза

Букетите от свежи цветя - лалета, люляк, хризантеми - са важен момент от позитивното излъчване на едно жилище. Увяхналите обаче трябва веднага да се изхвърлят - те носят разрушение, болести, смърт и не привличат позитивна енергия.

В някои култури изсушените или изсъхналите цветя са символ на смъртта. Това е причината никога да не се държат в дома.

Дали е така или не, само науката може да покаже, но е факт, че изсушените цветя привличат прах, насекоми и всякакви неприятни гости. А това не е от полза за никой дом.

3. Скъсани, повредени и мръсни дрехи

Скъсани, повредени и мръсни дрехи нямат място в дома ви. Те не само отнемат от оскъдното място в гардероба ви, но и повреждат останалите дрехи, които се налага да се мачкат, сгъват и разбутват, за да им отворят място.

Дрехите, които не носите повече от 1 година, независимо по каква причина, имат свойството да развалят атмосферата в гардероба, да създават суматоха и грешното впечатление, че имате много тоалети. А всъщност запушват енергията на всички нови красиви вещи.

Единственото изключение, което може да се приеме е за роклите, които са от специален повод – бал, сватба, кръщене. Причината е, че в тях за „заключени” много положителни емоции и всеки път, когато го видим те ни ги напомнят.

4. Чаши и чинии с напукани ръбове

Дори да може да ги използвате още време, счупените чаши и чинии нямат място в дома ви. В това число и ако са със сантиментална стойност.
Задържането на повредени вещи около вас е складиране на застояла, непотребна енергия. Те ви теглят към един очукан, отруден, оскъден живот.

Нима искате да живеете така?

Погледнете и от друга страна. Спуканата чаша е непрактична, защото може да се разпадне точно, когато я напълните с червено вино или горещо кафе. Ефектът не е красив.

5. Стара храна по шкафовете и в хладилника

Всички знаем, че е неблагодарно и грозно да се изхвърля храна. Но ако забележите, че тя застоява твърде дълго по шкафовете, в рафтовете на хладилника ви, това не е никак хубаво. Замислете се защо не сте изяли още тази храна? Обичате ли я изобщо или по същия начин както тениските за сън сте я взели заради изгодната цена.

Постарайте се да разгледате внимателно всички храни, които имате по шкафовете си и да се разделите доброволно с тези от тях, които не възнамерявате да ядете в близкия 1 месец. След това отново направете оборка. Ако още са си там – дайте ги на някой, който има по-голяма нужда от тях.

Защо е необходимо всичко това?

Запасяването с храна е сигнал за дълбок емоционален проблем – за страх от глад, беднотия и нищета. Когато се заривате с храна, която не ядете, вие давате поле на тази ваша фантазия – че ще останете без пари и възможности. А както знаем, когато силно мислим за нещо, то рано или късно го привличаме в живота си.