TED е вече доста известен и в България особено след като от няколко години се случва и на родна почва. Мрежата от събития, посветени на мотото на TED да дава гласност на "идеи, заслужаващи да бъдат споделени", се простира из целия свят, а сайтът на движението помещава десетки хиляди вдъхновяващи и изненадващи с разнообразието си презентации.

За читателките на Dama.bg подбрахме някои най-вдъхновяващите TED презентации от жени, които ще ви заредят не само с добро настроение, но и с много идеи как да подобрите живота си, започвайки от днес. 

 Естер Перел - Тайната на желанието в дълготрайната връзка

„Каква е взаимовръзката между любовта и желанието? Как си приличат и в какво се различават? Тъкмо в това се крие мистерията на еротиката“.

Позволете си 20-минутно бурно, всепоглъщащо, неповторимо изживяване за интелекта и сетивата. Само така мога да опиша любимия си TED talk, който дори и след десетото гледане си остава все така вдъхновяващ, забавен, поучителен. Споделяйки опита си от международната си изследователска и консултантска дейност, психотерапевтът Естер Перел ни дава свеж поглед за добре познатото и нов повод за размисъл за любовта, страстта, желанието и техните противоположности.


 

Чен Лизра - Силата на прелъстяването в ежедневието ни 

В едва 12-минутната си презентация световно признатата танцьорка и писателка Чен Лизра ще ви убеди, че прелъстяването не е само инструмент за сексуални завоевания, но и умение, което може да ни помогне да се реализираме и в професионален и междуличностен план.

„Когато има истинско желание, дори и да е прикрито, има начини да се извади на светло. За целта обаче трябва наистина да схванеш какво му липсва на другия и да му го дадеш. Когато се направи, както трябва, е на практика невъзможно да бъде отхвърлено.“


 

Мейсун Заид - Имам 99 проблема... парализата е само един от тях

Палестино-американката Мейсун е диагностицирана с церебрална парализа, характеризираща се с треперене на цялото тяло. „Аз съм като хибрид между Шакира и Мохамед Али“- шеговито подхвърля тя и продължава с разказа си за болестта, за търсенето на идентичност, за стремежа да се докаже и реализира въпреки социалните пречки и предубеждения. И докато историята й е истински затрогваща и емоционална, тя далеч не е тъжна или натоварваща, а тъкмо обратното - изпълнена с хумор, смях и кураж.


 

Шерил Сандбърг - Защо имаме прекалено малко жени лидери?

Оперативният директор на Фейсбук - Шерил Сандър, е една от малкото жени, заемащи топ професионални позиции в световен мащаб. Какви послания трябва да отправяме към себе си, към жените, с които работим, и към дъщерите си, за да има повече равенство между представителите на двата пола в работната сфера и повече положителни нагласи и приемственост към тези, които предизвикват традиционните роли на мъжа и жената - вижте и решете сами.

„Не се отдръпвай от работата прекалено рано.“


Ейми Къди - Езикът на тялото ти те прави този, който си

От години се говори, че езикът на тялото е от изключителна важност при общуването. Тази презентация обаче не само надгражда познанието ни за езика на тялото и неговите функции за това да сме по-уверени, по-уважавани и дори по-успешни, но и има потенциала цялостно да трансформира присъствието ни в социална среда.

„Не подражавай, докато успееш, а докато се превърнеш в това, което искаш.“