За втора поредна година BBC събира 50 причини да обичате света и нашата прекрасна Земя. Те са подбрани сред изповедите на няколко заклети пътешественици, които постоянно преоткриват красотата на планетата и научат нещо ново за себе си.

50. „Защото монасите в Метеора, Гърция, ме накараха да осъзная колко много сила има в желанието да потърсиш малко спокойствие в нашия хаотичен свят.“ (Лаурел Робинс)

49. „Защото в един невероятен момент на Мачу Пикчу ми беше припомнено не само колко невероятно красив е светът, но и колко спонтанен и забавен може да бъде.“ ( Матю Лонг)

48. „Защото прекарах рождения си ден в Йерусалим с един малък приятел в близост до най-големия купол в света и разбрах, че е важно понякога да се чувстваш малък.“ (Ан Бабе)

47. „Защото можеш да предприемеш някое сантиментално пътуване към мястото, което е променило живота ти преди 40 години, с надеждата да откриеш следите на своето младо аз. И накрая да осъзнаеш, че това по-младо аз е живяло в Париж през всичките тези години, но и Париж е живял в сърцето ти през цялото време.“ (Дон Джордж)

46. „Защото вървяхме редом с гиганти и осъзнахме колко ценен и крехък е животът на Земята. Бялата мечка е символ на устойчивостта в нашия крехък свят.“ (Дейв и Деб Корбейл)

45. „Защото имах възможността да обиколя с местен гид джунглите на планината Сиера Невада до Изгубения град и открих, че ние и природата сме свързани. (Одри Скот)

44. „Защото да наблюдавам как мадагаскарските лодки навлизат във водата, докато екипажите им се смеят, ми напомни, че радостта се крие в малките моменти.“ (Даян Селкирк)

43. „Защото всички ми казваха, че не бива да посещавам Кападокия,Турция, през зимата, но аз не ги послушах и облаците се разтвориха и аз и съпругът ми се изкачихме над града, за да видим най-снежната и неповторима гледка в живота ни.“ (Кели Филипс)

42. „Защото, когато отдадеш почит на хиляди пити традиционен „Пармиджано-Реджано“, започваш да цениш вкусното въздействие на италианската кухня по света.“ (Лола Акерстрьом)

41. „Защото никога не се бях интересувала от ботаника, преди да посетя връх Артър в Нелсън, Нова Зеландия, където един възрастен мъж се спря, за да ми обясни особеностите на всяко малко растение, което растеше на поляните, които ни заобикаляха. Това ме накара да осъзная колко огромно разнообразие от живот цъфти около нас, дори в най-тежките условия.“ (Наоми Арнолд)

40. „Защото, въпреки че нямах почти никакъв план, когато кацнах в Ирландия, попаднах на най-стария железен мост в страната, построен през 1810 г.“ (Алисън Бусака)

39. „Защото отидох на фестивала „Горящият мъж“ в Невада и осъзнах, че магията всъщност съществува.“ (Брад Коен)

38. „Защото имах възможността да обиколя страната с други ветерани, мои приятели.“ (Адам Родригес)

37. „Защото в една мразовита сутрин стоях върху 83-ия паралел – върху замръзналия Арктически океан, и можех с удивление да наблюдавам как слънцето се показва над хоризонта и прогонва полярната нощ.“ (Анди Исаксон)

36. „Защото следвам стъпките на баща ми и продължавам неговото проучване върху крокодилите. Аз също изучавам най-големите влечуги, за да ги съхраня за бъдещите поколения. Да видиш, пипнеш и опознаеш тези модерни динозаври, наистина докосва сърцето ти.“ (Бинди Ъруин – дъщерята на Стивън Ъруин Ловеца на крокодили)

35. „Защото винаги можеш да откриеш красота на най-неочакваните места, например в цъфналите дръвчета, опасващи един обикновен канал насред спокоен квартал в Токио.“ (Силия Нокс)

34. „Защото посетих Сти Фадма, в Маракеш и срещнах невероятни жени, които използват традиционни методи, за да произвеждат арганово масло. Това ми припомни, че не е важен само вкусът на храната, но и спомените, с които я свързваш.“ (Жан-Филип Блонде)

33. „Защото в Националния парк „Банф“, Канада, всяка капчица, която пиеш, идва от  местните глетчери.“ (Каръл Патерсън)

32. „Защото да спя на високо в Хималаите, докато се взирам в Еверест, само един ден преди гибелното земетресение, ме накара да си припомня, че нищо не е вечно и природата заслужава нашето огромно уважение.“ (Мелиса Арнът)

31. „Защото отидох на Октоберфест в Мюнхен за четвърти път и си припомних колко много обичам приятелите си и... бирата!“ (Джонатан Скот)

30. „Защото където и да си, хората, с които си прекарал пътешествието си, превръщат всяка гледка в скъп момент.“ (Дрю Скот)

29. „Защото се събудих, тъкмо когато слънцето изгряваше над лагера ми върху замръзналата повърхност на езерото Ковсгол в Северна Монголия. Ледът сладко припукваше и това беше най-запомнящата се аларма в живота ми.“ (Стивън Фейбс)

28. „Защото в Швеция винаги има време за фика – специална почивка през деня, посветена на среща с приятели, на пиенето на топли напитки или на похапването на сладки вкусотии.“ (Ан Банас)

27. „Защото успях да видя водопада Виктория и зърнах чистата красота на нашата прекрасна планета, което беше просто неповторимо!“ (Аде Адепитан)

26. „Защото близката ми среща с крокодилите в Куба събуди у мен уважението и любовта към тези древни същества.“ (Лия Барет)

25. „Защото дори в най-безнадеждните места на нашата планета, има хора, които не се предават. Тази жена в Джерико работи всеки ден за почти без пари във фабрика за кус-кус, която се управлява от жени и наема само жени. Без тази работа не би могла да изхранва трите си деца и нямаше да може да ги изучи.“ (Андрю Цимерн)

24. „Защото изпълних отколешната си мечта да заснема улиците на Ню Йорк, където се разиграва вечният театър на човешкия живот, изпълнен както с трудности, така и с моменти на любов.“ (Симон Грифий)

23. „Защото понякога имаш нужда природата да ти напомни колко си незначителен.“ (Анди Грамър)

22. „Защото в мига, в който тази горила ме прониза с поглед, осъзнах величието и превъзходството на дивата природа.“ (Аниша Шах)

21. „Защото във Виетнам винаги ще намериш причина да зарежеш диетата за утре.“ (Джес Лий)

20. „Защото прекосих планините на Казахстан на кон! Това ме накара да осъзная, че дори малко познатите места са красиви и крият невероятни истории.“ (Бенджамин Занд)

19. „Защото в Перу се отглеждат едни от най-добрите какаови зърна. Нямам търпение да получа тези разкошни зърна във фабриката си и да опитам вкуса на получения шоколад.“ (Жак Торес)

18. „Защото, докато се возех на рикша в Дака, наблюдавайки как милиони хора вършат задачите си в тази невероятна и безумна ситуация, осъзнах, че има ритъм и красота дори в хаоса.“ (Танвеер Бадал)

17. „Защото в Гуадалахара, Мексико, научих, че дори и най-тежкият махмурлук не може да се мери с безумно вкусната торта ахогада.“ (Сара Фелдберг)

16. „Защото след дълго и изморително пътуване по ветровитите пътища на Мауи, бяхме възнаградени с червени плажове и сини води.“ (Тауни Кларк)

15. „Защото, когато едно тригодишно дете от племето цатан от Северна Монголия, те научи да яздиш елен, осъзнаваш, че имаш още много да учиш за живота.“ (Джарид Салем)

14. „Защото след като хапнах змиорка в семеен ресторант в Токио, направих на домакините моя шоколадов яйчен пунш. Почувствах се като участник в някакъв изумителен културен обмен.“ (Фил Розентал)

13. „Защото след четири дни, прекарани сред кайри, тюлени и видри, на откъснатия шотландски остров Унст, си припомних, че не се нуждаеш от големите тълпи, за да преживееш душевно извисяване. Да седиш съвсем сам и да наблюдаваш ятата от птици около теб? Незабравимо. (Бен Лервил)

12. „Защото съм пътувала къде ли не по света, но един ден осъзнах, че моят квартал в Лондон е едно от най-красивите места, които някога съм виждала.“ (Джули Фалконър)

11. „Защото, докато плавах с петчленен екипаж от Норвегия до арктичния архипелаг Свалбард, научих, че приятелството е ключов фактор, за да оцелееш след пътуване от 5400 км.“ (Тери Уард)

10. „Защото след някой завой в италианската провинция, можеш да се натъкнеш на градче като Калката и завинаги да останеш омагьосан от гледката.“

9. „Защото в Непал използвах магията на фотографията, за да срещна нов приятел.“ (Иън Неубауер)

8. „Защото дори когато съм плавал седем месеца в Индийския океан, гмуркането у дома ми носи удоволствие, там мога да почувствам спокойствието на познатата вода, скъпоценния въздух, изпълващ дробовете ми, и прегръдката на океана.“ (Алин Ескалон)

7. „Защото, докато помагах на бежанците в Берлин, прекарах с тях един ден на фестивала „Ейд“ и осъзнах, че дори по време на криза, хората могат да намерят малко радост чрез песните и танците.“ (Кандис Уолш)

6. „Защото, докато карах по австралийския крайбрежен път „Грейт Оушън Роуд“, се почувствах така, сякаш съм застанала на ръба на света.“ (Ели Коб)

5. „Защото дори сред подредената красота на острови като Мадейра, има място за малко креативност.“ (Джоди Етенбърг)

4. „Защото, когато посетих връх Уитни в Алабама, можех да си представя, че се намирам във филм, а около мен нямаше жива душа (нито пък каубои).“ (Сара Шърман)

3. „Защото, когато си в Антарктика и наблюдаваш как се хранят китовете, виждаш хилядите крилове да се борят за живота си и изведнъж осъзнаваш, че можеш да постигнеш целите си малко по малко.“ (Ерик Гут)

2. „Защото след дъжда, виждаш това...“ (Дейв Семинара)

1. „Защото, докато лежах под едно дърво в пустинята на Намибия, запленена от Млечния път над главата ми, нямаше как да не си помисля какви щастливци сме, че можем да наречем наш дом планетата, която крие такова разнообразие.“ (Вивиън Къминг)