Всеки от нас има своя собствена представа за идеалния семеен роман, но в тези 6 мита за перфектната двойка вярват мнозина. Напразно обаче. Вярата в някои популярни стереотипи за взаимоотношенията понякога създава проблеми дори там, където не са съществували преди. Ето 6-те най-често срещани грешки, в които е необходимо незабавно да престанем да вярваме, ако искаме да създадем здрава връзка.

1. В идеалната връзка няма разногласия

Ще се изненадате, но кавгите и конфликтите са знак, че връзката все още не е попаднала "в застой". Дори ако вие и вашият партньор сте много близки, каква е вероятността, че ще бъдете съгласни винаги и за всичко? Добрите взаимоотношения  не са тези, при които няма конфликти, а тези, които са в състояние конструктивно да се справят с тях.

Друг е въпросът какво трябва да се прави при възникване на конфликти? Здравата двойка ще се опита да ги отстрани. Нездравата е като истинско буре с барут и назовава този процес с думата "страст".

2. Идеалните двойки винаги сключат брак

"Кога ще играем на сватбата?" - питат приятели и роднини. Уморени от такива въпроси, често на някои им се иска да отговорят честно - "никога". Готовността за брак и деца може да настъпи в различни етапи от живота, а не да създава верига от причинно-следствени връзки. Хората трябва да разберат, че бракът и децата са много личен въпрос.

3. В перфектната двойка мъжът изкарва хляба, а жената поддържа огнището

Това е един от най-баналните стереотипи. Двойките, в които това не е така или е точно обратното, започват да се замислят за своята връзка. Отношенията често се влошават от това, че просто не съвпадат с мнението на околните.
Понякога се случва, че в някои двойки жената е организатор и ръководител, а мъжът - защитник и готвач. И това е абсолютно нормално. Най-добрият вариант е, ако във вашата двойка има равенство.

4. За идеалните партньори не съществуват други хора

По въпроса за верността - винаги има избор, а либидото е неосъзнат процес. Ако в мислите на момичето се промъква някой друг, освен гаджето ѝ или тя случайно вижда приятеля си да оглежда краката на друга, това не е причина за притеснения. Това е толкова естествено, колкото дишането и храненето. И това не означава, че при двойката нещо не е наред.

Но изневярата - това вече е сериозен показател за "несъвършенства" в любовта. Всяка здрава връзка предполага негласен договор за вярност.

5. Партньорът ми ме разбира от половин дума

За щастие никой от нас не е екстрасенс и не може да чете мислите на другия. Но оттук идва натоварването от проблемите и обидите, скрити дълбоко в душата. Повечето двойки се разпадат, без да опитат да се опознаят един друг. По-голямата част от жените се разочароват от мъжете, без да успеят да разкрият най-добрите страни на тяхната личност. Партньорите в една здрава връзка не се плашат, а решават проблемите и се учат заедно да преодоляват сложните въпроси на ежедневието.

6. Мъжът и жената - две половинки на едно цяло

Според този стереотип, самотният човек е непълноценен. Истински щастливите хора са си самодостатъчни, завършени и хармонични. Митът за двете половинки е приложим само по отношение на отговорността, която двамата носят. Изявлението "Ние сме едно цяло" трябва да означава здрава връзка, а не пълното сливане един с друг.