Днешните майки имат достъп до купища информация за това как да се грижат за очакваното бебче, но нерядко прочетеното в блоговете, социалните мрежи, списанията и книгите си противоречи, което води до тотално объркване.

Затова решихме днес да разгледаме 6 от най-често допусканите грешки при младите майки.

1. Пълният отказ от адаптирано мляко

Кърмата безспорно е най-добрата храна за новороденото, но не всички жени имат достатъчно кърма, особено в самото начало. В родилните отделения често има бутилки с бебешка формула, но много майки отказват да се докоснат до тях и се притесняват, че те може да са вредни. Гладът обаче е много опасен за едно бебе, затова понякога е по-добре да прибегнем към адаптираното мляко.

2. Бебето преяжда

Има я и другата крайност – някои бебета преяждат, защото майките им решават, че всеки плач е признак за глад. Бебето обаче може да плаче, защото го мъчат колики или защото просто иска да види майка си. Преяждането води до стомашен дискомфорт, газове и повръщане.

Не принуждавайте бебето да яде, ако не иска. А ако смятате, че не се храни достатъчно, първо се консултирайте с педиатъра ви.

3. Хранят бебето почти винаги от бутилка

Някои бебчета не сучат добре или пък за майките е по-лесно да използват помпа за кърма и по-късно да нахранят бебето от бутилка. Обикновено в това няма нищо опасно, но ако се прави често, бебето привиква към бутилката, от която му е по-лесно да пие. Заради това повече не иска да суче от гърдите на майка си, а мускулите в бузите и езика привикват към необичайното хранене, което може да доведе до промени в костната структура на челюстта и захапката. В крайна сметка и количеството на кърмата започва да намалява, ако бебето не суче от гърдите на майка си.

Затова е по-добре винаги когато можете, да давате на детето да бозае, а не да пие от шише.

4. Увиват бебето прекалено стегнато

Доскоро се смяташе, че е полезно за бебетата да бъдат повивани, за да им бъдат прави краката или защото бебетата обичат да им е топло. Претоплянето обаче е опасно. Затова не увивайте бебето, не го завивайте с няколко одеяла и не му слагайте шапка, докато спи.

Стегнатото повиване също няма да направи краката на бебето по-прави и здрави, а може да постигне точно обратния ефект.

5. Стерилизират всичко около бебето

По-старите поколения са вярвали, че детето трябва да се къпе само в преварена вода, чаршафите и дрехите му да се гладят най-старателно, а детската стая да бъде почиствана по няколко пъти на ден. Други майки си купуват стерилизатори и дават домашните си любимци на роднини, за да не стане нещо на децата им. Днешните педиатри обаче вярват, че ако всичко около бебето е твърде чисто, това всъщност се отразява зле на имунната система на детето, която няма възможност да укрепне, изправяйки се пред някои по-безобидни бактерии.

Според проучванията децата, които се сблъскват с домашен прах или косми от домашни любимци през първата година от живота си, по-рядко страдат от алергии и астма.

6. Люлеят бебето твърде силно

Бебетата понякога плачат с цяло гърло и в този момент майките и татковците често започват все по-бързо и нервно да люлеят бебето.

Не забравяйте обаче, че новороденото дете има слаби вратни мускули, мек череп и деликатни кръвоносни съдове – силното люлеене може да го нарани. Специалистите наричат подобни мозъчни травми Синдром на раздрусаното бебе, който се среща най-често при децата до 2-годишна възраст.