След болезнена раздяла периодът на възстановяване може да бъде много труден. С времето раните ще започнат да заздравяват, но може да продължите да мислите за бившия си и да се чудите дали сте взели правилното решение. Много хора решават да дадат втори шанс на връзката си, но често това води до връщане към старите проблеми и грешки. Това само причинява повече болка. Психолозите обясняват защо събирането с бившия може да се окаже лошо решение.

1. Хората не се променят

Една от основните причини да не се връщате при бившия е, че хората рядко се променят значително. Нашата основна същност, ценности и принципи обикновено остават същите през целия ни живот. Макар че начинът, по който виждаме света, може да се промени, основното ни поведение и начин на мислене остават стабилни.

Навиците, които формираме през годините, се вкореняват дълбоко в нас. Колкото повече повтаряме дадено поведение, толкова по-трудно става да го променим. Макар че промяната е възможна, тя изисква време и усилия. Истинската, трайна промяна не се случва бързо или лесно. Ако се съберете с бившия си, не забравяйте, че старите проблеми могат да се върнат, защото хората не се променят лесно.

2. Възобновяването на връзката може да ви върне в нездравословния цикъл на взаимна зависимост

Психолозите обясняват, че хората често се събират отново с бившите си, защото не знаят как да изградят здрава връзка и се страхуват да останат сами. Те се опасяват, че няма да могат да живеят без партньора си, дори и връзката да е била лоша.

Това е класически пример на токсична зависимост между двама души. Такава зависимост в една връзка най-често произлиза от ниско самочувствие и страх от изоставяне. Хората, които страдат от такъв проблем, изпитват особена трудност да продължат напред след раздяла.

Дори да не се чувствате като зависими от партньора си в момента, решението да се съберете отново може да ви вкара в порочен цикъл. Връщането при бивш, който ви е изоставил, може да затвърди тези нездравословни модели.

3. Така само натрупвате още емоционален багаж

И двамата носите емоционалния багаж от миналата си връзка. Всеки човек носи със себе си емоционален багаж, но с времето той обикновено става по-лек. Това се случва постепенно, докато старите спомени избледняват и се заменят с нови преживявания. Когато решите да се съберете с бившия си обаче, този багаж започва да тежи още повече.

Изведнъж всички негативни спомени, спорове, нещата, които са ви дразнили един в друг, отново изплуват на повърхността. Тези спомени не се връщат наведнъж, а на вълни, които могат да ви залеят и да ви върнат в точката, от която сте започнали — там, където връзката се е разпаднала.

4. Могат да възникнат комуникационни проблеми

Комуникацията е основата на всяка връзка. Ако бившият ви е избягвал трудни разговори, реагирал е агресивно или с викове, трябва да си припомните, че заслужавате партньор, който ви уважава и комуникира с вас по здравословен начин.

Всички връзки имат своите разногласия, но разрушителните спорове могат да повредят отношенията непоправимо. Редовното обсъждане не само на ежедневни теми, но и на по-дълбоки въпроси е от съществено значение за здрава връзка.

Ако нито вие, нито бившият ви сте подобрили уменията си за комуникация, същите проблеми вероятно ще се появят отново, ако се съберете.

5. Връщате се заради грешни причини

Не избирате този човек отново, защото виждате ново начало и вярвате, че той е правилният за вас. Може би го избирате, защото не искате да загубите времето, усилията или емоционалната инвестиция, които вече сте направили.
Това е известен психологически феномен, наречен „синдром на потъналите разходи“. Хората често продължават да инвестират в нещо, просто защото вече са вложили много в него, дори това да не е най-доброто решение.

Забравете за миналите инвестиции и разходи. Вместо това се фокусирайте върху съвместимостта, общите ви цели, ценностите и уменията ви за комуникация — дали те са в хармония? Само историята, която имате с някого, не създава автоматично условия за здрава връзка.

6. Трябва да вървите напред, не назад

Връщането при бившия може да отвори стари рани и да възвърне минали травми. Дори да се опитате да ги игнорирате, болката от предишните преживявания остава. Няма такова нещо като истинско „ново начало“ в тази ситуация. Емоционалният багаж може непрекъснато да пречи на гладкото и безпроблемно протичане на връзката.

Старите проблеми ще продължат да ви дърпат назад, връщайки ви в миналото. Ако не се движите напред, всъщност се движите назад. Това е болезнено, особено след като вече сте се опитали да продължите напред.

Вместо да се забиете в този ненужен цикъл, насочете вниманието си към напредъка в живота си. Психолозите съветват: „Не се връщайте при бивш, който ви е изоставил.“ Те ще спрат вашия напредък и ще ви попречат да продължите напред.

Завършването на една връзка винаги е трудно, независимо дали става дума за постепенна раздяла или внезапна раздяла. Всяка история е уникална, но хората, които споделят своите опити онлайн, предлагат ценен поглед върху техните преживявания.