Обработката на много от купените храни звучи доста страшна на теория – ябълките се покриват с восък, в сушените плодове има сяра, млякото се ултрапастьоризира. Но къде е истината и дали тази обработка е толкова опасна и вредна за здравето ни?

Покриването на плодовете с восък

Някои хора сигурно знаят, че купените ябълки са толкова лъскави, защото са покрити с восък. Това звучи малко страшно, но този восък е безопасен. Той запазва плодовете по-свежи за по-дълго и не вреди на здравето ни.

Свежите плодове, така или иначе, се покриват с естествен восък, но при брането на ябълки за пазара, плодовете се измиват, което премахва естествената им защитна обвивка. Затова производителите след измиването ги покриват с восък, който да ги предпази. При този процес се използват само няколко капки за един плод.

Обгазяването на бананите

За изкуственото зреене на бананите някои производители използват етилен. Обгазяването с етилен звучи страшно, но не е толкова ужасно и се използва в цял свят. Всъщност бананите се берат зелени, за да могат да издържат транспортирането до всички точки на света.

След пристигането на бананите, те се поставят в специални стаи, в които се обгазяват с вещество, което е на 95% азот и 5% етилен. Всъщност етилен се отделя при естественото зреене на всички плодове и той не е токсичен за хората.

Дълбокото замразяване на плодове и зеленчуци

Мислим си, че замразените плодове и зеленчуци съдържат по-малко витамини и полезни вещества, но учени от Калифорнийския университет са доказали, че това не е така. Те са изследвали концентрацията на четири витамина – С, B2, E и A, в замразените плодове и са стигнали до заключението, че в замразените има повече витамини от тези, които стоят на рафтовете в магазина.

Единствените плодове, които учените не препоръчват да замразявате, са доматите, защото дори лекият студ намалява интензивността на вкуса им.

Ултрапастьоризираното мляко

Ултрапастьоризацията е стерилизация на храна чрез загряването ѝ за много кратък период (около 1–2 секунди) до температура, превишаваща 135 °C, с което се убиват микроорганизмите и техните спори в млякото. Ултрапастьоризираното мляко е „изобретено“ през 60-те години на миналия век, а става общодостъпно за консумация след 1970 г.

Благодарение на този процес млякото остава годно за употреба много дълго време. В същото време ултрапастьоризираното мляко съдържа същото количество калории, калций, протеини, мазнини и въглехидрати като пастьоризираното мляко.

Единствената разлика е, че ултрапастьоризираното мляко има по-малко витамини, но в същото време е по-безопасно дори да е било оставено извън хладилника.

Нагряването на елдата

Зелената елда е много популярна в момента, защото обикновената (кафява) елда всъщност се изпича, преди да бъде пусната на пазара. Това води до намаляване на полезните вещества в елдата, но се оказва, че разликата не е съществена.

Елдата е много богата на йод, желязо, калий, манган и фосфори и те не изчезват при нейното нагряване. В крайна сметка между двете няма голяма разлика по отношение на полезност, но обикновено се използват при различни рецепти.

Обработката на плодовете със сяра

Почти всички сушени плодове и някои свежи плодове се обработват със серен диоксид (означаван на етикетите като E220). Това вещество запазва естествения цвят на плодовете и намалява разпространението на бактерии. Само около 1% от хората имат някаква непоносимост към сулфати и при тях може да се получи алергична реакция. Затова такива вещества винаги се посочват на опаковката.