Би ли определила духа си като състезателен? Хората доверяват ли ти се? Проучванията показват, че мнохго от най-изявените черти в характера на човек, всъщност са свързани с цвета на очите. Ето какво точно имаме предвид:

Ако имаш тъмни очи

E по-малко вероятно да имаш дегенерация на макулата

Хората със светли очи са два пъти по-предразположени към риск от макулна дегенерация от тези с тъмни ириси, установява изследване със 171 участници, публикувано в списание „Клинична и експериментална офталмология“. „Тъмният ирис блокира повече ултравиолетова светлина“, казва оптометристът Кристофър Куин, секретар на Американската оптометрична асоциация. „УВ светлината е рисков фактор за дегенерация на макулата. Така, когато в очите на хората със светъл ирис навлиза повече светлина, това може да доведе до дегенерация на ретината.

Имаш по-нисък риск от меланом

При хора с тъмен цвят на очите рискът от развитие на рак на кожата е по-малък. В проучване, публикувано в „Епидемиология на раковите заболявания, биомаркери и превенция“, изследователите са взимали проби от ДНК от почти 500 бели деца на възраст от 6 до 10 години в продължение на четири години. Децата, притежаващи ген за сини очи имат повече бенки в сравнение с децата без този ген. (Броят на бенките, които се развиват през детството, може да е инадикатор за риск от меланом в зряла възраст.) Според друго проучване хората със сини или зелени очи са по-склонни към развитието на меланоми на окото, защото имат по-малко абсорбиращ светлината пигмент, който предпазва очите от слънцето.

Хората ще ти се доверяват

В проучване, публикувано в PLOS ONE, изследователите са поискали от 238 доброволци да оценят по снимки на кои хора са склонни да се доверят, а резултатът показал единодушно - участниците посочили повече лица с кафяви очи. Дори и след дигитална промяна на цвета на очите, резултатът бил същият. Такива били резултатите при мъжете, но са необходими повече изследвания за жените, при които няма същата връзка между доверието и чертите на лицето.

Ще пиеш по-малко алкохол

Ако приятелите ви със сини очи пият повече от вас, това има научно обяснение. В изследване, проведено сред 12 000 мъже и жени в Държавния университет в Грузия, учените открили, че хората със светли очи пият значително повече алкохол от тези с тъмни такива. Изследователите предполагат, че това може и да се дължи на меланина, пигментът, който прави очите по-тъмни. Меланинът участва в електрическите връзки между мозъчните клетки. Ако количеството меланин в окото корелира с това в мозъка, означава, че хората с тъмни очи са по-чувствителни към алкохол и затова ще пият по-малко. „По-трудно е да се каже дали цветът на ириса определя дали хората пият повече, или по-малко. Той показва близост, а не причинно-следствена връзка“, казва Куин.

Ако си със светли очи

Най-вероятно имаш по-състезателен дух

Австралийски изследователи поискали от 336 участници с европейски произход да попълнят въпросник за измерване на личностните качества. Факторите се определяли от това до каква степен участниците се идентифицират с фрази като „Карам хората да се чувстват спокойни“ или „Внимателен и мил съм към почти всички“. Хората с тъмни очи се свързват повече с думи като „щедрост, приятелско отношение и съпричастност“, отколкото тези със светли очи, чиито личности са по-склонни към конкурентност. Въпреки че са необходими още изследвания за значението на цвета на очите, изследователите предлагат, че резултатите са свързани с еволюционните ни корени. Преди хиляди години северноевропейците може би са смятали хората със светли очи за по-екзотични или по-привлекателни и идеални за брак, което вероятно им дава тези предимства.

По-малко вероятно е да имаш витилиго

В проучване на Университета в Колорадо, учени изследвали близо 3000 души с витилиго. Изследователите са идентифицирали 13 гени, свързани с предразположението към витилиго. От пациентите с неиспански европейски произход 43% имали тъмни очи, 30% имали зелени или лешникови очи, а 27% имали сини или сиви очи. Това е доказателство, че пациентите с витилиго са изложени на по-висок риск от други автоимунни заболявания като лупус, диабет тип 1 и заболяване на щитовидната жлеза.