Освен че придава невероятен вкус на млякото с ориз, канелата е и много полезна за нашето здраве.
Канелата е позната на човечеството от векове с своя сладко-тръпчив вкус. Добива се от кората на тропическо лаврово дърво - след като се обели, ликото се изсушава, навито на тънки рула, и така се получава канелата, готова за употреба. В момента се произвеждат 4 вида канела - цейлонска (от Шри Ланка), китайска, виетнамска и индонезийска.
Доскоро нейното приложение беше основно в кулинарията, но с всеки изминал ден се потвърждават все повече ползи и за здравето ни.
1. Канелата е силен антикоагулант
Оказва се, че канелата допринася за разреждането на кръвта. Тя предотвратява нежелани съсиреци по кръвоносните съдове, като инхибира освобождаването на арахидонова киселина (вид омега-6 мастна киселина) от клетъчните мембрани. Поради тази своя способност канелата е препоръчвана и като много добро противовъзпалително средство. Нейните антикоагулиращи свойства са добре познати на медицината, ето защо на пациенти, приемащи лекарства с такъв ефект, се забранява употребата на канела.
2. Канелата има антимикробно действие
В народната медицина съществуват много методи за лечение на болно гърло и един от тях е смесването на мед с канела. Истината е, че това не е просто измислица на бабите ни, а факт - канелата има способността да се бори с редица вируси, бактерии и гъбички, причиняващи инфекции в човешкия организъм.
3. Канелата помага за контрола на кръвната захар
Канелата е силен антиоксидант, но също така стимулира и инсулиновите рецептори. Доказано е, че канелата намалява нивата на глюкозата в кръвта с около 30% и забавя скоростта на изпразване на стомаха след хранене, а това води до по-бавно покачване на кръвната захар. Една лъжичка канела на ден може да намали "лошия холестерол" при хората с доказан диабет.
4. Канелата е полезна за работата на мозъка
Дори само помирисването на тази подправка води до подобряване работата на зоните в мозъка, отговорни за вниманието и паметта. Чаша мляко с пръчица канела пък е много добра идея за започване на деня.
5. Канелата е полезна за дебелото черво и ни предпазва от инфаркт
Канелата е отличен източник на калций, фибри и редица минерали, включително и манган. Фибрите и калцият спомагат за почистването на организма от жлъчните соли, като по този начин предпазват дебелото черво и намаляват риска от рак. Този процес влияе благоприятно и за поддържане на нивата на холестерола в нормални граници и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Фибрите, които се съдържат в канелата, са много полезни за подпомагане и балансиране на цялостната дейност на стомаха, като успешно облекчават диария и запек.
6. Канелата има сгряващ ефект
И не на последно място, още от древността канелата е била известна със своето затоплящо свойство, като това води до широкото й приложение при лечение на простудни заболявания. Например, добра идея при настинка и грип е да се добави малко канела в чая, а вместо захар да се използва мед. Така не само ще преборите болестта по-лесно, но ще подпомогнете и естествените защитни сили на организма.