Ако смятате, че може би си имате работа с манипулатор, прочетете някои от знаците по-долу, за да ви помогнат да го изхвърлите напълно от живота си, преди проблемите да станат по-големи.

1. Създават ниво на псевдо-комфорт

Манипулаторите обикновено са отлични в това да прочитат хората. Те изучават начина, по който говорите, и нещата, които харесвате в социалните мрежи. Взимат всички ваши интереси и разбират какво ви прави слаби. Използват цялата тази информация в своя полза, като създават ниво на комфорт, което ви кара да се чувствате сякаш може да им се вярва, когато в действителност създават схеми, които да ви манипулират още повече със скрити мотиви. Манипулаторът използва тази тактика на ниво на комфорт, за да ви омае стратегически и да ви накара да повярвате, че наистина има най-добрите намерения в сърцето си, когато всъщност е точно обратното.

Важно е наистина да слушате инстинкта си и да внимавате за знаци, които не се приравняват с думите, които използва, за да създаде това усещане за комфорт. Ако не ви се струва, че можете да му се доверите, има причина вашето подсъзнание да ви тласка да погледнете пак. Не се съмнявайте в себе си и не пренебрегвайте знаците, погледнете в тях.

2. Ускоряват естествения ход на една връзка

Манипулаторите са импулсивни. Те се хранят с незабавно удовлетворение. Вие сте тяхната лъскава нова играчка и не се интересуват да научат истинската динамика на връзката - просто са готови за игра. Това е част от причината, поради която създават ниво на комфорт - колкото по-рано се чувствате комфортно с тях, толкова по-склонни сте да повярвате, че бързането в нещата е нормално, тъй като се „познавате“ толкова добре.

Примери за това могат да бъдат закупуване на щедри подаръци, които обикновено се появяват чак след като сте отделили време да установите стабилна и смислена връзка. Разкриване на твърде много за себе си твърде скоро. Да ви кара да се чувствате като целия му свят, когато дори не сте имала шанса да разберете напълно техния.

Не се заблуждавайте, без да забележите, че сте пропуснали няколко основни стъпки в истинското опознаване на някого. Как се отнася с вас на публично място и когато сте само двамата? Как се отнася със семейството си? Как се отнасят със семейството ви? Как се отнасят към непознати? Как се отнасят към приятелите си? Как се отнасят към животните? Какви са маниерите му, когато говорите за нещо, към което изпитвате силна страст? Възприемчив ли е? Чувствате ли искреността му, когато говори с вас? Думите му съвпадат ли с действията? Научаването на нечие ситуативно поведение не се случва за една нощ. Отнема време.

Ако чувствате, че прибързвате във връзката, не позволявайте на манипулатора да ви омае толкова със сладкодумните си приказки. Той е умел при изчисляването на перфектните срокове, за да ви грабне в мрежата, изтъкана от измамни лъжи и празни обещания. Ако се чувствате напрегната, когато става въпрос за движение напред и споделяне на личния си живот с него, има причина. Не му позволявайте да ускори естествения ход на отношенията. Не му дължите нищо само защото непрекъснато доброволно прави големи жестове и споделя информация. Ако има истински интерес към вас, ще разбере и ще ви даде необходимото време, за да растете и изградите нещо солидно и ИСТИНСКО.

3. Ласкаят ви неискрено

Всички обичаме да се чувстваме обичани и да ни правят комплименти, но определено има различен тон и прекомерност, когато идва от някого, който е неискрен и манипулативен. Прекомерната ласкателност е друга техника, която манипулаторите използват, за да ви спечелят. Отвъд хубавите думи, обвити в спретнато завързана панделка, има скрит мотив, когато идва от някого, който ви манипулира. Прекалената употреба на „Някой казвал ли ти е колко удивителна си днес?“ с ласкателен тон и всички онези други клишета понякога могат да бъдат показателен знак, че е манипулативен.

Това ласкателство обикновено идва в прекомерни количества с преувеличен тон. Тонът на гласа може да бъде декодер за лъжи. Ако го усещате транзакционен, това е знак за манипулация. Комплиментите и възхищението трябва да бъдат искрени без никакъв скрит мотив. Може да е трудно да откриете когато искате да повярвате, че са истински, но слушайте инстинкта си, който ви предупреждава. Не казваме, че тези неща не са верни за вас, но искате да идват от точния човек с добри намерения.

4. Карат ви да се чувствате несигурни

Манипулаторите имат начин да ви накарат да се чувствате несигурни, като същевременно ви карат да се чувствате изключителни и специални за тях, стига да останете в релсите на техните очаквания. Помнете, че всеки, който умишлено ви кара да се чувствате несигурни, няма най-добри интереси в сърцето! Това е мъчителна игра на ума, в която обичат да играят, за да ви контролират. Това е част от начина, по който ви държат пристрастени. Манипулаторите обичат да играят с вашите несигурности, защото те самите са несигурни дълбоко в себе си, отвъд дълбочината на собственото си разбиране за това, което ги прави такива, каквито са.

Като ви карат да се чувствате по този начин, увеличават егото си всеки път за ваша сметка.

Това може да ви затрудни да излезете от ситуацията - след като ви накарат да чувствате, че имат тази власт над вашите емоции, знаейки точно кои бутони да натиснат. Моля, не забравяйте, че този „контрол“ не е реален. Вие сте отделна личност и имате силата да се отдалечите - колкото по-рано, толкова по-добре. Колкото повече играете на менталните им игри, толкова повече психическо насилие ще получите.

5. Отклоняват се

Друга техника, която манипулаторите често използват, е отклонението. Мразят да бъдат открити, но могат да го скрият много добре, когато се сблъскате с тях.
И така, какво правят? Хитро отклоняват ситуацията, като я „завъртат“ и по някакъв начин насочват пръсти към вас, когато не сте направили абсолютно нищо, за да го заслужите. Те са отлични в създаването на този ефект, като използват психологически умствени игри, които ще извъртят думите ви и ще ги превърнат в жертва.

Манипулаторите и нарцисистите са твърде страхливи, за да излязат напред, когато сте ги хванали в непочтени действия. Дори да разполагате с всички факти пред тях, ще намерят начин да пренастроят разговора и да не носят отговорност за своите действия. По някакъв начин ще ви накарат да стоите там с ръце във въздуха, защитавайки се за неща, които никога не са се случвали или са без значение. В разгара на всичко това можете да върнете фокуса до точката на разговора. Ако това е непрекъснат цикъл, има червено знаме и токсичен индивид, който би било във ваш най-добър интерес да избягвате, когато знаете и факта, че постоянно лъжат.

6. Те проектират

Манипулаторите постоянно ви вкарват в състояние да се защитите.
Те ще създават лъжи и ще отправят лъжливи обвинения, за да се овластят. Едно нещо, което трябва да се има предвид, е, че на този вид хора обикновено им липсва съпричастност в различни степени, така че чувстват като че няма какво да губят, когато става дума за лъжи. Ако ви обвиняват, че говорите с някой друг или се виждате с друг човек зад гърба им, това може да е знак, че те са тези, които извършват тези действия. Това е инструмент, който използват за разсейване, подобно на отклонението. Никога не трябва да се чувствате така сякаш трябва да се защитавате постоянно във всякакъв вид отношения. Това е психическо насилие и не трябва да се толерира.

Тъй като самите манипулатори са нечестните, обичат да оплитат жертвите си в мрежа от несигурност. Тази тактика е опит да се разклати баланса ви и да ви заслепят от това, което е от другата страна на маската им. Не забравяйте за този вид злоупотреба.

Ако почувствате, че може да сте във връзка с манипулатор, чуйте инстинкта си, който ви казва, че нещо не е наред. Не се съмнявайте в интуицията си. Доверете се на себе си и не се поддавайте на повърхностните думи и материалистичните подаръци, които в края на краищата не означават нищо. Искате тези думи и подаръци да идват от точния човек с добри намерения - някой, който наистина се интересува от нещата, които ви карат да се усмихвате, болката, която изпитвате, когато току-що сте получили лоши новини, тръпката, която усещате, когато се случва нещо вълнуващо във вашия живот. Някой, който успокоява тревогите ви. Някой, който наистина има най-добрите интереси в сърцето и не намира радост в това да ви накара да се чувствате несигурни.

Може би сте измъчвали мозъка си, опитвайки се да разберете защо този човек би искал да ви постави в тази светлина и да не носи отговорност за действията си. Истината е, че не искате да го разберете, защото НЕ сте такива. По-добра сте от това.

Не забравяйте, че когато не знаете стойността си, ще попаднете в грешни ръце. Не забравяйте да обичате себе си с всичките си несъвършенства. Никой не е перфектен, всички сме повредени, но това НЕ означава, че не заслужавате уважение. В края на деня вие сте единствената отговорна за това, което търпите и хората, с които се заобикаляте. Бъдете достатъчно смела, за да се отдалечите от тази ситуация с увереността да знаете, че заслужавате много повече.