По-малко от секунда е необходима, за да се разкриеш някого, използвайки само глас. Може да изглежда невероятно, но гласът ви може да каже много за вас. Той не само звучи уникално, но носи полезна и понякога неочаквана информация.

Бяхме изненадани от скритите улики, които лесно се откриват само чрез слушане на нечий глас. Височина, сила и други специални характеристики за вас може да се научат, когато някой ви чуе да говорите. И дори не е нужно да ви вижда.

1. Общителност

Гласът ви може да показва личността ви или по-точно, ако сте екстроверт или интроверт. По време на едно проучване хора са слушали компютърно генерирана реч, която е моделирана да звучи като гласовете на интроверти и екстроверти. В резултат участниците са успели да идентифицират личности. Екстровертите говорят по-бързо и по-силно, а интровертите, напротив, изразяват мислите си по-тихо и бавно.

2. Надеждност

Едно просто „Здравей!“ може да каже на хората колко сте доверчиви. 64 версии на тази дума са били чути от доброволци от друго проучване. И почти всички участници са избрали мъже, които правят височина в края на думата като по-надеждни. За жените, обратно, тези с по-ниска височина в края на думата се смятат за по-надеждни.

3. Височина

Гласът ви може да показва колко сте високи. В хода на 2 експеримента хората са били помолени да идентифицират най-високия от двама оратори и да подредят 5 оратора по височина. 62,17% от участниците успяват да различат по-високия говорещ. Колкото по-висок е човекът, толкова по-нисък и дълбок е гласът му.

4. Плодовитост

Оказва се, че менструалният цикъл не само влияе на настроението и хормоналните промени, но и на гласа. Според едно изследване тя става по-висока с наближаването на овулацията. Така че жените с по-висок глас може да са по-плодородни.

5. Сила

Гласът е в състояние да покаже силата на човек, а именно тази на горната част на тялото му. Участниците в едно проучване са слушали гласовете на мъже от различни страни, говорещи родния си език, а след това са оценили силата им. В резултат успяват с точност да определят колко силни са те. По-силните мъже имат по-дълбок глас.

6. Професионализъм

Гласът ви може да окаже влияние върху кариерата ви. Едно проучване установява, че хората с ниски гласове изглежда са по-слабо образовани и по-малко компетентни, което важи особено за жените. Това дори може да повлияе на решението на работодателя и да ги насочи към избора на друг кандидат.

7. Болест на Паркинсон

Промените в гласа могат да показват болестта на Паркинсон. Пациентите имат забавяне на речта, гласът става по-тих и се появява задух. Хората започват да говорят монотонно и в по-късните етапи вибрациите започват да стават по-очевидни.

А вие правили ли сте си някога впечатление за човек въз основа на гласа му? Можете ли да опишете своя?