До 80% от имунната ни система е концентрирана в червата. Ако тялото ни прави правилна детоксикация и полезните бактерии са в баланс в тях, имаме естествената суперсила да се противопоставяме на настинки и грип без антибиотици, твърдят учените. Някои храни също могат да ни помогнат да прочистим кръвта си от тежки метали и да предотвратим образуването на кръвни съсиреци, а други могат да се борят с лошия дъх.

Харесвани ни идеята да почистим тялото си по естествен начин, затова решихме да потърсим доказани съвети за премахване на токсините. И ще се радваме да ги разгледате заедно с нас.

1. Авокадото премахва химикалите от черния дроб

То понижава холестерола и разширява кръвоносните съдове, като същевременно блокира токсичността, разрушаваща артериите. Авокадото съдържа хранително вещество, наречено глутатион, което блокира поне 30 различни канцерогени, като същевременно помага на черния дроб да детоксикира синтетичните химикали. За хората с високо кръвно налягане тези плодове са особено ценни, тъй като спомагат за естественото му понижаване и помагат да се избегне рискът от сърдечни заболявания и инсулт.

2. Ананасите разграждат холестерола

Ананасите са плодове, които съдържат естествен бромелаин за изгаряне на мазнини, който помага на тялото ни да разгражда протеините и да ги смила. Особено ефективни са при разграждането на холестерола и извеждането му от тялото. Те разреждат кръвта и разграждат кръвни съсиреци. Най-добре е да се консумират пресни, а консервираните не се препоръчват, тъй като ензимът бромелаин се разрушава в процеса на консервиране.

3. Киселото зеле премахва токсините и помага за по-чиста кожа

Тази ферментирала храна се обработва лесно от храносмилателната ни система, тъй като по време на ферментацията тя вече е „предварително усвоена“. Киселото зеле е пробиотично и пълно с фибри, води до по-малко подуване на корема, по-плоско коремче и по-чиста кожа, тъй като помага за лечение на акне. Помага на тялото да усвоява по-ефективно витамини и минерали. Дава повече енергия, защото по-малко от нея се използва от тялото за храносмилане и така че ще я увеличите по естествен път.

4. Пресните и сушени кайсии помагат при констипация

Сушените кайсии са известни с естествения си слабителен ефект. Ако сте предразположени към запек, тази храна ще ви даде прочистващ ефект, действайки като естествена „четка“ за червата. Пресните кайсии имат огромно количество фибри, което помага да останете сити за по-дълго време и междувременно подхранват добрите бактерии в червата. Този плод е с високо съдържание на антиоксиданти и насърчава не само добро естествено прочистване, но помага на очите да останат здрави.

5. Спирулината помага в борбата с неприятната миризма

Спирулина е водорасло, което расте както в сладка, така и в солена вода. Тази съставка се счита за една от най-силните в прочистването на кръвта от тежки метали. Но най-привлекателната характеристика на този зелен прах е способността на основната му съставка, хлорофилът, да неутрализира телесната миризма. Лекарите го наричат „вътрешен дезодорант“ и като го консумирате все едно сте взели душ.

6. Грейпфрутът дава допълнителна енергия и оформя талията

Грейпфрутът съдържа ноокатони - химични съединения, които могат да засилят метаболизма и да насърчат загубата на тегло. Също са богати на фибри, които ви поддържат сити и могат да помогнат за балансиране на нивата на кръвната захар. Основата на детоксикацията на грейпфрута е златното правило - яжте половин грейпфрут с всяко хранене в продължение на една седмица, за да получите допълнителна доза хранителни вещества като фибри и витамини А и С.

7. Краставицата естествено освежава дъха

Водата от краставиците предотвратява сухота в устата и също така измива излишните остатъци от нежелана храна, които могат да останат след хранене. Подобно на ябълките, хрускането също помага да се стимулира производството на слюнка, което пък помага за хидратиране на устата. Всъщност задържането на резен краставица между езика и небцето помага да се ограничи миризмата. Хрупкавите зеленчуци също премахват плаката по зъбите и венците, с която бактериите се хранят.

Каква е храната, на която наблягате като част от програмата ви за прочистване на тялото?