Смята се, че хората с целиакия (глутенова ентеропатия) не трябва да консумират глутен, тъй като е рисковано за тяхното здраве. Но изненадващо, хората, които нямат това състояние, също могат да се възползват от отхвърлянето или ограничаването на глутена в ежедневния си прием на храна. Ето какво може да се случи с тялото и ума ни, ако напълно спрем да консумираме храни, съдържащи глутен.

1. Възможно е запекът ви да бъде облекчен.
Хората, които са чувствителни към глутена, могат да страдат от различни нарушения в храносмилателната система. Някои имат диария, но други имат запек. Това се случва, защото глутенът може да стане причина за недобро усвояване на хранителните вещества, според изследователи. Диетолозите съветват хората, които имат чести състояния на запек, да проверят дали имат непоносимост към глутен.

2. Газовете и подуването на корема може да останат в миналото.
Понякога може да се почувствате зле, след като сте яли глутен, дори и да нямате никакви имунни нарушения, твърдят учени. Може да се почувствате подути или да имате газове. Това може да сигнализира, че тялото ви не е много „приятелски“ настроено към глутена. Ако това се случва, безглутеновата диета може да облекчи състоянието ви. Все пак изследователите предупреждават, че такива диети трябва да бъдат обсъдени с диетолог, който ще може да посъветва правилното лечение според нуждите на вашия организъм.

3. Може да се отървете от мозъчната мъгла.
Състоянието „мозъчна мъгла“ представлява липса на концентрация, проблеми с паметта, психическа и физическа умора, липса на мотивация за извършване на ежедневни действия, главоболие. В такива случаи често сме склонни да обвиняваме за това различни фактори, като стрес или липса на достатъчно сън. Но учените твърдят, че причината за мозъчната мъгла може всъщност да е глутенът, който приемате във вашата храна. Това изглежда важи само за хора, които имат непоносимост към глутен в гените си, така че мозъчната мъгла може да е първият симптом, че трябва да се консултирате с лекар.

4. Може да направи забременяването по-лесно.
Глутенът може да е причината за необяснимо безплодие, твърдят учени. Една от причините, поради които някои жени не могат да забременеят, може да се дължи на тяхната чувствителност към глутен и те може никога да не си дадат сметка, че го имат, докато не бъдат спеациално тествани за него. Проучванията също така установяват, че непоносимостта към глутен може да е сред причините за спонтанен аборт.

5. Може да изпитвате по-малко промени в настроението и да се чувствате по-малко депресирани.
Учените са доказали, че в тялото ни има определена връзка между червата и мозъка. Начинът, по който се чувстваме, всъщност може да бъде причинен от това, което по-рано сме консумирали. Ако се откажем от глутена, може да облекчим чувството на тревожност и промените в настроението ни да изчезнат, установиха учени.

6. Може да се лишите от „глутеновото лице“.
Когато в огледалото виждаме подпухнали червени бузи, тъмни пигментни петна или петна около брадичката, възможно е да имаме т.нар. „глутеново лице“. Понякога човек, който е чувствителен към глутен, може да получи зачервяване на лицето, което може да е резултат от внезапно спадане на кръвното налягане и учените го свързват с алергия към глутен.

7. Вашите 5 сетива може да се подобрят.
Когато сте чувствителни към глутен, сетивата ви също могат да се променят. Учените твърдят, че някои хора може да имат проблеми със слуха, вкуса и обонянието. Изхвърлянето на глутена от менюто може да доведе до подобряване на възприятията за вкус и мирис.