Любовта не само предизвиква пеперуди в стомаха, но и засяга цялото ни тяло, чрез хормонални и психически промени! Понякога тези симптоми са толкова явни, че лесно можете да разберете, че някой е влюбен във вас - просто трябва да сте достатъчно наблюдателни.

Днес ще ви разкрием 7 неща, които се случват с тялото ни, когато се влюбим.

1. Хормонални промени

Влюбването е свързано с отделянето на специфични хормони, които са отговорни за пеперудите и за всичко останало. Повишаването на нивата на тези хормони пробужда у хората страст, която те не могат да контролират. Интересното е, че на този етап мъжете или жените реагират различно.

В първите етапи на връзката емоционалните предпочитания и либидото на двата пола се уравновесят: мъжете стават по-романтични, нежни и грижовни заради окситоцина, а пък жените стават по-енергични и по-страстни заради тестостерона. За съжаление, по-късно нещата се уталожват, хормоните се връщат към нормалните си нива и на жените започват да им липсват милите и романтични моменти, а на мъжете започва да им липсва бурният секс от началото на връзката.

2. Промени в гласа

Любовта променя и тембъра на гласа ни. Според проучванията когато една влюбена жена говори на половинката си, гласът ѝ става по-нежен и по-висок, което се харесва на мъжете, защото те подсъзнателно харесват жени с по-високи гласове. Други проучвания показват, че в по-интимните моменти гласът на жената става по-дълбок и с повече вибрации, което пък е доста възбуждащо според мъжката половина.

Колкото до гласа на влюбения мъж – той става по-нежен и по-висок.

3. Неконтролируемото изчервяване

Случайно виждаш на улицата човека, когото тайничко харесваш, той ти се усмихва и всеки продължава по пътя си... Нищо специално, нали? Но страните ти вече са зачервени и нищо не можеш да направиш за това издайническо изчервяване.

А може би не трябва да се притесняваш? Модерните психолози твърдят, че изчервяването дори може да те направи по-привлекателна. Според една теория изчервяването е естествена реакция, предизвикана от страха, че са разбрали някоя наша тайна. Но как това може да повлияе на другия и да ни направи по-привлекателни? Според психолозите зачервените бузи показват, че сме срамежливи, честни и не сме самовлюбени, защото очевидно не обичаме излишното внимание. Тези черти се възприемат като очарователни от много мъже.

4. Костите на мъжете стават по-здрави

Едно проучване от Калифорнийския университет показва, че женените мъже и онези, които имат дълга връзка (особено ако са над 25-годишна възраст) имат много по-здрави и силни кости. Уловката е, че мъжът трябва да е в щастлива връзка с грижовна жена. Учените са установили, че ако жената не е грижовна и всеотдайна, костите на мъжете не били по-здрави от тези на мъжете, които нямат връзка.

5. Разширените зеници

Учените са установили, че размерът на зениците не се променя само под въздействието на светлината, но и зависи от емоционалното ни състояние. Когато гледаме човека, в когото сме влюбени, зениците ни се разширяват.

Така че следващия път, когато се гледате влюбено в очите, погледнете зениците му.

6. Честа болка

Понякога влюбването ни прави най-щастливите хора на света, а друг път ни превръща в развалини. Нервност, резки промени в настроението, загуба на апетит и умора са често срещани симптоми, предизвикани от влюбването.

Причината за това може да са покачените нива на кортизола – хормона на стреса. Има и други причини, например кръвоносните съдове в стомаха се свиват и чувстваме гадене. Притеснението пък води до присвиване на стомаха. Общо взето пеперудите невинаги се оказват толкова приятни.

По принцип всички тези неприятни симптоми изчезват, когато връзката ни стане по-стабилна и вече се чувстваме по-сигурни, но понякога тези симптоми се връщат в напрегнати моменти, например на сватбата ни.

7. Суперсили

Вероятно сте чували истории за хора, които са направили невъзможни неща в напрегнати ситуации – например някои майки са успявали да повдигнат автомобил, за да освободят заклещеното си дете.

Причината е, че любовта и страхът ни дават суперсили. И това може да се случи не само при спешни случаи, но и просто когато сме влюбени, защото окситоцинът повишава търпимостта ни на болка. Затова влюбените се кълнат, че могат да направят и невъзможното за половинката си.