Няма съмнение, че нашите майки и баби имат много опит и могат да споделят не една мъдрост с нас за всяка сфера на живота, но това не означава, че са безгрешни и знаят всичко. Понякога бабините съвети за отглеждането на деца се оказват напълно погрешни.

Днес сме подбрали няколко остарели вярвания и съвети, които се оказват безполезни и дори опасни. Ако все още вярвате в някои от тях, сега е времето да преосмислите нещата.

1. Когато бебето има температура, то хубаво трябва да се повие.

Според някои баби повиването е изключително важно – за да може детето да има прави крака, учените обаче са доказали, че повиването изобщо не помага в това отношение. Бабите вярват и че бебето трябва да се повие хубаво, ако има висока температура, за да му е топло и да се излекува по-бързо. Всъщност това не е така. Когато детето е облечено с много дрешки, температурата само ще се покачва и на бебето може да му стане опасно топло.

В такива случаи докторите препоръчват:

  • Поставете студен и мокър компрес върху челото на детето/бебето.
  • Давайте му да пие много течности.
  • Проветрявайте стаята му-
  • Премахнете няколко слоя дрехи, за да може тялото му да се охлади по-ефективно.

2. Не къпете бебето, ако е болно.

Хората са вярвали, че ако изкъпете болно бебе, то ще се почувства дори по-зле. Днешните бани обаче са достатъчно удобни и могат да бъдат затоплени предварително, затова можете да къпете и болно бебе, ако температурата е само умерено повишена. Водата има благоприятно действие върху организма. При къпането се подобрява циркулацията на кожата, стимулират се кожните рецептори, отпускат се мускулите.

Ако обаче бебето има висока температура или има кожен проблем, по-добре не го къпете, а веднага се обърнете към специалист.

3. Ако искате детето ви да има гъста коса, обръснете му главата.

В миналото се е вярвало, че ако бебето има тънка или рядка коса, е добре главата му да се обръсне, защото косата, която ще израсте след това, ще бъде по-гъста.

Това е тотален мит – косата няма да израсте по-гъста, независимо дали става дума за бебе, или за възрастен човек. Космените фоликули се намират под кожата и бръсненето не им влияе. Тогава защо още съществува такъв мит? Причината е, че след бръснене космите, които израстват, ни се струват по-дебели, защото върхът на новия косъм е затъпен от ножчето, затова ни изглежда по-дебел или тъмен.

4. Детето трябва да се научи да ходи на гърне възможно най-рано.

Не се притеснявайте, ако малкото ви дете още не се е научило да ходи до тоалетна само – всички деца се развиват със свое темпо и ако детето не е готово за тази стъпка, не го насилвайте. Някои деца започват да използват гърнето на една годинка, други – на 2 и нещо. И двата случая са напълно нормални.

5. Изгарянията се мажат с масло.

Може би сте чували, че може да сложите масло върху изгарянето, за да облекчите болката и да намалите последиците. Но всъщност маслото или каквото и да е олио няма да ви помогне в първия момент след изгарянето. Когато вие или детето се изгорите, дори да се дръпнете веднага от източника на топлина, увреждането на кожата и тъканите продължава, докато опареното място не се охлади. Затова лекарите препоръчват да поставите изгореното място под струя студена вода, вместо да се мажете с масло. След това го намажете с крем за изгаряния.

6. Не трябва да се храните с ярки храни, докато кърмите.

Някои хора още вярват, че когато кърмещата майка яде храни в ярки цветове (например домати), бебето ѝ ще развие алергия. Това обаче е мит.

Наистина има храни, които трябва да избягвате, докато кърмите, но това не се определя от цвета им. Например е добре да не пиете кафе и да не ядете много шоколад, защото те съдържат кофеин, малка част от който отива и в кърмата. Ментата пък трябва да се избягва, защото намалява количеството на кърмата, а цитрусите понякога дразнят бебешкия стомах.

Ако все пак забележите, че детето ви понякога става неспокойно след кърмене, плаче и изпитва явен дискомфорт, то може наистина да има непоносимост към някоя храна. Тогава е добре да си водите дневник и да записвате какво ядете, за да видите кои храни евентуално повлияват зле на бебето ви.

7. Левичарите трябва да се научат да пишат с дясната ръка.

В миналото децата левичари са били приучавани да си служат с дясната ръка. Но необходимо ли е това? Оказва се, че не само не е необходимо, но може и да бъде вредно за детето.

Още с появата на този свят, детето има доминантна ръка, с която ще предпочита да си служи цял живот. Когато тръгнем срещу природата, това може да доведе до негативни последици за детето. Първо, то изпитва ненужен стрес. Второ, концентрацията му ще намалее и това ще се отрази на способността му да запомня уроците си. По-добре е детето да следва вродения си инстинкт и да си служи с ръката, която предпочита.