Има десетки рецепти за красота, използвани от нашите баба и от техните баби и така до древността. Ето най-популярните от тях.

Розова вода

Едно от най-добрите древни средства достигнало и до наши дни. В персийската култура розовата вода била символ на красотата. Днес много ирански жени продължават да я използват като ежедневен тоник, който овлажнява и нежно почиства кожата. Тя има и противовъзпалително действие, още една причина да е толкова популярна от древността.

Лимон

Този цитрус е може би една от най-великите тайни за красотата на древните гъркини. В онези времена жените мечтаели да имат разкошни златни къдрици, които се смятали за дар от боговете. Затова те изстисквали лимон и нанасяли свежия сок на косите си, след което излизали на улицата и слънчевите лъчи изсветлявали косите им. Този способ може смело да прилагате през лятото.

Куркума

Ако искате да имате безупречна кожа, се научете да използвате по нов начин тази известна индийска подправка. В индийската култура са я ползвали за намаляване на пигментацията и изравняване на тена на кожата. Плюс това има противовъзпалително свойство и помага за облекчаване на възпаления. След използването на куркума вашата кожа не само ще изглежда по-добре, но и ще стане по-здрава.

Чай

Никак не е странно, че чаят е отличен козметичен продукт в Япония и Китай. Самото пиене на чай в тези страни е издигнато до ниво изкуство, а лечебните свойства на напитката са били добре известни на всички образовани хора. Както знаем зеленият чай е богат на антиоксиданти и помага да се избавим от свободните радикали. Маска от зелен чай ще добави жизненост на кожата и ще я хидратира. Веднъж седмично използвайте тази тайна на красотата и няма да познаете собствената си кожа.

Африкански черен сапун

Този черен сапун от Западна Африка често се нарича Dudu Ose или Anago Soap. Неговите съставки са много полезни за кожата - масло от шеа, кокосово масло, палмово масло, защото те са богати на антиоксиданти. Ако имате проблемна или суха кожа - не забравяйте да използвате африканския черен сапун за почистване на лицето.

Суха сауна

От научна гледна точка тази процедура премахва токсините и освежава кожата. Дълго преди сауната да стане общественополезно явление, шведките са осъзнали целебното въздействие на рязката промяна на студ и топлина за кръвообращението и здравето на кожата.

Магарешко мляко и крокодилска тор

Това е може би една от най-странните рецепти за красота от древността. Клеопатра винаги е изглеждала млада и красива, защото сред нейните
козметични средства били крокодилска тор и магарешко мляко, в което се е къпела.