Ана Букова е мързелива майка и не се притеснява да си го признае. Освен това тя е и психолог и автор на няколко успешни книги. И все пак Ана не влага в своята „титла“ идеята, че по цял ден трябва да се излежава на дивана и нищо да не прави, под „мързелива“ тя има предвид желанието да не правиш всичко сама.

Както знаем, много майки се опитват да правят всичко за детето си и да вършат 100 неща едновременно, но според Ана е по-добре понякога да бъдеш „мързелива“ и да оставиш 7-годишното дете да измие чиниите. Няма значение дали след това ще трябва да подсушиш пода или ще се наложи да измиеш чиниите наново (когато детето не гледа) – поне си дала урок на детето.

Днес ви представяме някои от нейните идеи, които си струва да изпробвате, ако искате детето ви да стане по-самостоятелно и да си улесните живота.

1. Научете детето да използва гърне

Сменянето на памперси си е досадна работа, затова Ана дава съвети как по-бързо да научите детето да използва гърнето:

  • Гърнето трябва да е винаги на едно и също място, където детето може лесно да го види. Никога не принуждавайте детето да сяда на гърнето.
  • В началото не забравяйте да похвалите детето всеки път, щом седне на гърнето. Няма значение дали ще свърши някаква „работа“, или просто е поседяло без гащи върху този странен предмет. Важното е детето да разбере, че е на прав път.
  • Можете първо да сложите любимото му мече на гърнето и да му разкажете приказка как мечето обича да има сухи гащички. Останалото е въпрос на време.

2. Как да предотвратите изблиците на детето

Скрийте всички неща, които детето не бива да пипа, за да не го дразнят.

  • Ако детето е готово да се разплаче, покажете му някой нов цветен предмет или му обещайте да направите нещо забавно заедно. Ана винаги носи със себе си бутилка за сапунени мехури, балон или малки и евтини играчки.
  • Ножиците са опасна играчка за едно дете, затова или ги крийте, или позволете на детето да ги подържи, но само ако контролирате ситуацията. Ако около детето има твърде много забранени предмети, това ще го подразни и ще забави развитието му.
  • Опитайте този подход: „Разбира се, че ще играем, но първо трябва да се наспиш.“
  • Ако детето трябва да спре да играе, за да се нахрани, първо „нахранете“ играчката. Например ако синът ви се е залисал и строи кули от лего, не му казвайте „Спирай и ела да ядеш“, а му кажете, че строителните работници излизат в обедна почивка. Или ако детето си играе с някоя кукла, предложете да нахраните и куклата.
  • Предложете алтернатива на детето, за да се държи както искате. Например можете да го попитате „Дали ще успееш първо да си събереш играчките?“. За съжаление, този метод не работи след определена възраст.
  • Задавайте въпросите така, че да получите желания отговор. Не питайте детето какво иска за вечеря, ако не сте готова за всевъзможни отговори. По-добре му дайте да избере 2-3 варианта, които напълно ви устройват. По този начин детето си мисли, че има някакъв контрол над ситуацията.

3. Как да се справите с изблиците

Ако не сте успели да предотвратите изблика, направете следното:

  • Отклонете вниманието на детето към нещо друго.
  • Измислите си успокояващ навик. Например можете да попеете на детето, да му разкажете приказка или да му предложите да играете на нещо. Например можете да духнете леко към очите на детето, за да изсушите сълзите му. Или да му дадете малко „магическа“ вода, която да го успокои.
  • Ако не сте на обществено място и детето не може да се нарани, не му обръщайте внимание. Ако другите методи не са проработили, просто не се оставяйте на манипулациите на детето. Не му се карайте и не го затваряйте само в стаята му. Проявете съчувствие към него, но не се поддавайте. Кажете му: „Виждам, че сега ти се плаче. Когато ти мине, може да... (направим нещо забавно).“

4. Как да се справите със злоядите деца

Храненето е основна човешка нужда. Представете си какво ще стане ако забравите да нахраните някое новородено. То ще ви проглуши ушите от рев! Детето знае най-добре кога е гладно и кога трябва да яде.

  • Не се опитвайте да го примамвате и подкупвате. Оставете го да огладнее и само ще потърси храна. По-добре апетитът и храната да се свързват с позитивни емоции, вместо детето да бъде насилвано да се храни по график.
  • Ако позволите на детето да участва в готвенето, да опитва някои съставки и да избира продуктите в супермаркета, вероятността да не иска да опита храната е много малка.
  • Ако детето пък не иска да си изяде цялата порция, помислете дали трябва да го насилвате и да го тъпчете. От какво се притеснявате – че детето ще остане гладно? Децата имат добре изградена връзка с тялото си и знаят кога са наистина гладни. Не се тормозете излишно и просто позволете на детето да не си изяде порцията.

5. Стимулирайте апетита на детето

  • Ако детето обаче постоянно нищичко не хапва по време на основните хранения, просто не му давайте нищо между тях. Забравете за солетите, бонбоните, сокчетата и подобни.
  • Опитайте се да избягвате храните и напитките с много овкусители. Когато детето привикне към тях, здравословната храна ще му се струва безвкусна.
  • Давайте му по-малко сладки неща и забравете за задължителния десерт в края на храненията.
  • Движете се повече заедно, особено на открито. Това ще стимулира апетита на детето.

6. Как да приспите детето

Детето може да заспива трудно, защото е свикнало да заспива, докато плаче, съответно то възприема съня като наказание. Или пък родителите му са му втълпили, че трябва да си ляга винаги по едно и също време и то просто се притеснява дали ще отговори на очакванията им.

Ана споделя своите наблюдения и методите, които е използвала, докато е работела в детска градина:

Терапия за тялото. Сядам на стол до креватчето на детето. Слагам едната си ръка върху бедрото му и леко масажирам целия крак. Другата ръка слагам върху рамото му. Този лек и приятен масаж отпуска детето.

Едновременно дишане. Хващам детето на ръце или нежно го люлея в креватчето. В същото време се опитвам да имитирам дишането му и постепенно започвам да дишам все по-дълбоко. Заради бавното и дълбоко дишане и заради люлеенето детето се унася по-бързо.

Скучното чете. Когато чета книжка на детето, включвам разни фрази за спокойствие и сън. „Тогава мечката казала... Ще седна на пъна... Ще си изям пая... Ще легна на тревата... И ще си подремна.“ Важно е да четете бавно и да издишвате по-често. Постепенно започнете да четете все по-бавно и равномерно. Ако го правите както трябва, ще забележите забавяне и в дишането на вашите малки слушатели.“

7. Как детето да се научи да заспива само

  • Създайте символ на спокойния сън. Например играчка, която детето да прегръща, докато заспи. По този начин детето ще заспива не само в собственото си легло, а навсякъде.
  • Не учете детето да спи при вас всяка вечер, но ако то вече е свикнало да спи във вашето легло, преместете се на новото легло заедно. Можете първите няколко вечери да спите заедно с детето в неговото легло (ако това е възможно), по този начин детето ще свикне с новото легло и ще бъде готово да спи само.
  • Увеличете неговата мотивация да спи само. Можете заедно да изберете чаршафите за новото му легло, както и възглавниците или други забавни аксесоари – например светещи звезди за тавана, сладка нощна лампа или пък стикери за новото му легло.