Много често приемаме положителните страни на България за даденост, а обичаме да изтъкваме лошите и да се оплакваме. Но нека днес се съсредоточим върху причините, поради които обичаме България, защото страната ни е страхотна!

Надяваме се тези причини да те накарат да се усмихнеш, а защо не и да преоткриеш някои от положителните страни на родината ни.

 1. Хората са отзивчиви и дружелюбни. Да, пътувайки сутрин в градския транспорт всички изглеждат намръщени, но имаш ли нужда от помощ – винаги ще ти помогнат и ще го направят с усмивка. Всеки чужденец, обикнал България, посочва за една от основните причини хората и тяхното гостоприемство.
 2. Жените са едни от най-красивите в света и това не го твърдим само ние. Освен това българката има отличен усет за стил и градските ни улици приличат на моден подиум. От личен опит знаем, че тя спокойно може да си съперничи с жените в Милано, град, който се смята за една от столиците на модата.
 3. Гостоприемни сме и не само към чужденците. Знаете ли, че в някои държави е прието дори близки роднини да си уговарят среща един месец предварително? Е, в България нямаме нужда от такива официалности и строги графици, ние обичаме да си ходим на гости или да се срещаме на по кафе, уговорено в последния момент.
 4. Дългите разговори. Като споменахме кафе, няма как да не добавим и любимите ни дълги разговори в кафенетата или тези на по чаша вино, които продължават цяла нощ. Ние обичаме да разговаряме и да се наслаждаваме на чуждата компания.
 5. Откровеността. В много западни страни е прието хората да бъдат винаги любезни, но предпазливи в общуването си, дори и никак да не те харесват, а за нас формалностите обикновено са загуба на време. Нина Александрова, която се завръща след 6-годишен престой във Великобритания, споделя, че ѝ е липсвала тази откровеност и простотата на общуването в България. Много чужденци смятат тази наша особеност за една от най-приятните страни от характера ни, защото да си надянал маска постоянно всъщност си е доста стресиращо.
 6. Нашите деца. Талантливи и любознателни, те постоянно ни радват с успехите си на международно ниво.
 7. Нашите баби. Мили, грижовни и превъзходни готвачки. Винаги ни поставят на първо място и освен това ни дават безценни съвети, а и нали знаете какво казват – всички деца са гениални, талантливи, красиви и са се метнали на бабите си.
 8. Семейството. България е една от колективистичните култури и това означава, че имаме голямо семейство и държим на него. На всички специални поводи се събира цялата рода, а в България сватбите в тесен кръг направо са забранени.

  Разбира се...
 9. Планините.
 10. Езерата.
 11. Реките.
 12. Горите.
 13. Пещерите.
 14. Водопадите.
 15. Морето... цялата ни природа е изумителна!
 16. Според проучванията на „Блумбърг“ сме на осмо място в света по бърз Интернет (по-бърз е от този в САЩ).
 17. Освен че имаме бърз интернет, имаме wi-fi навсякъде.
 18. Пловдив ще бъде Европейска столица на културата за 2019 г.
 19. София е най-достъпната столица в Европа от финансова гледна точка, но не просто е евтина, според проучването получаваме еднакви услуги като качество в останалата част на Европа, но за по-малко пари.
 20. Времето. Имаме четири сезона за разлика от много други страни.
 21. Циганското лято, което приемаме за отделен пети сезон всички го обожаваме.
 22. Леденика и нейната божествена акустика. В пещерата се изнасят симфонични оркестри, а естествената ѝ акустика е сравнявана с тази на операта „Ла Скала”.
 23. България е най-старата страна в Европа, която не е сменяла името си от своето създаване през 681 г.
 24. Пловдив съществува от 7000 г., което го прави един от 6-те най-стари градове в света, които съществуват и до днес.
 25. Популярното българско розово масло се използва за направата на някои от най-известните и скъпи парфюми. Един грам розово масло се произвежда от 1000 розови цвята. А в Долината на розите дори се организира конкурса „Царица на розата”.
 26. На територията на България са открити над 15 000 тракийски гробници, като повечето от тях все още са неизследвани.
 27. Златното съкровище, открито във Варненския некропол, е най-старото в света, то датира от 5000 г. пр.Хр. Смята се за най-старото технологично обработено злато в Европа.
 28. България е третата страна в Европа с най-ценни археологически находки, открити на територията ѝ. Изпреварват я само Гърция и Италия.
 29. София е единствената европейска столица, която е в непосредствена близост до планина, само на 15 мин.
 30. Създали сме кирилицата. А 24-ти май е уникален празник, който няма световен аналог.
 31. Езикът ни. Според нас българският е истинският език на любовта, защото, ако разгледате чуждестранните форуми, ще забележите, че основната причина чужденци да искат да научат езика ни е любовта. Сигурни сме, че това има нещо общо с втора точка от нашата класация.
 32. Народната музика. Вероятно няма българин, който да не знае, че „Излел е Дельо хайдутин” звучи в космоса заедно с най-великите творби на Бах и Моцарт. Но освен това музиката ни има лечебен ефект и дори чужденци в различни части на света провеждат семинари за тераптечния ефект на нашата народна музика. Освен това наскоро наш хор спечели първа награда на престижен музикален конкурс.
 33. Първият компютър е създаден от българин. В периода 1937-1942 г. Джон Атанасов, учен от български произход, и Клифърд Бери, американски изобретател, работят към Университета в Айова и създават първия цифров електронен компютър.
 34. Петър Петров създава първия дигитален ръчен часовник.
 35. Създателят на Facebook Марк Зукърбърг има български корени: дядо му се преселил от България в САЩ през 40-те години на миналия век. Самият Зукърбърг, който е кръстен на дядо си Марко, заявява, че се гордее с българския си произход.
 36. Киселото мляко. Японците са му големи фенове, а бактерия Лактобацилус булгарикус, която се използва за направата му, се среща само в нашата страна.
 37. Виното. Със сигурност траките са произвеждали вино по нашите земи, а според други източници още в Каменната ера е имало винопроизводство. През 80-те години на миналия век сме вторият най-голям производител на вино в света, а според вестник „Гардиън” през 70-те българското червено вино е основният избор на много потребители.
 38. Домашната ракия. Всеки, който е присъствал на правенето на домашна ракия, знае, че това е свещенодействие за българина.
 39. Българската кухня е повлияна от различни култури, затова храната ни е изключително разнообразна и божествено вкусна, особено ако е приготвена от мама или баба.
 40. Доматите ни имат вкус на... домати! Всеки, който е живял в чужбина, неведнъж е бленувал за български продукти, които имат богат и естествен вкус. Във връзка с доматите – през 2014 г. нашата „Шопска салата“ печели европейския конкурс „Вкусът на Европа“ за ястие на годината.
 41. Чубрицата. Обичаме да слагаме тази смесица от изсушени български подправки в какви ли не ястия.
 42. Чешмите. Те са навсякъде из страната и неведнъж са ни спасявали в горещите летни дни.
 43. Нашите села. В България почти всеки си има село, с което са свързани безброй мили детски спомени за лудории и филии с лютеница. А като по-възрастни можем да избягаме от градското напрежение и да се насладим на прекрасната природа, студената кладенчова вода и безкрайното звездно небе.
 44. Съборите. На тях винаги пада страшна забава, а събори като този в Рожен или фестивала на българската носия в с. Жеравна не са за изпускане.
 45. Българската армия е единствената, която не е губила флаг.
 46. Българският боец Дан Колов има невероятните 1500 победи и само 2 загуби.
 47. От изследвани 80 държави България е на 14-то място по IQ спрямо изследванията на британеца Ричард Лин.
 48. Слънчев бряг е една от топ парти дестинациите в Европа.
 49. А за останалите, които не обичат шумните места, имаме много недокоснати плажове, които впечатляват с девствената си природа.
 50. Можеш да видиш делфини в Черно море.
 51. Старопланинската иглика се среща единствено в Средна Стара планина, между 800 и 2200 м надморска височина, а пиринският мак само в Пирин - и никъде другаде на нашата планета! Имаме още 198 растения, които се срещат само в България.
 52. Нашата страна е рай за пейзажна фотография. Поля със слънчогледи, макове, лавандули... пътувайки из страната, няма как дъхът ви да не спира често-често от изумителни гледки.

 53. Една от нашите гайди - каба гайдата, е най-ниско свирещата гайда в света. Тя е подходяща за съпровод на песни, тъй като позволява на певеца да разгърне песента, без да бъде заглушен от звука на инструмента. Гайдарското надсвирване в с. Гела също е незабравимо преживяване.
 54. Туршията. Краят на лятото и есента са усилен период за затваряне на зимнина, тук включваме не само типичната туршия, но и лютеницата, сладката и т.н. Боровинковото сладко на мама е милион пъти по-вкусно от купеното от магазина.
 55. Различните борси и малки пазари. Зеленчукова борса, цветна борса, битпазари...  истински съкровища в градовете. Да, супермаркетите са удобни, но пазарите имат своя чар, а и често продуктите са по-истински и по-вкусни.
 56. Имаме много денонощни магазини дори и извън центъра на града, а понякога не осъзнаваме колко щастливи сме да имаме магазини, които не затварят в 19.00 ч. (или въобще да не работят в неделя).
 57. Разстоянията не са големи. Дали става дума за пътуване от столицата до Черно море или до центъра на града – всичко ни е наблизо.
 58. Добре свързани сме със света. Нашата местоположение ни предоставя възможността често да отскачаме до чужди страни, а благодарение на нискотарифните авиокомпании можете да се сдобиете с двупосочен билет до Италия за 80 лева.
 59. България все още не е толкова популярна туристическа дестинация, затова се радваме на спокойствие през летния сезон (изключваме Слънчев бряг и големите ни морски курорти). През лятото София е лишена от навалица и е просто създадена за дълги разходки.
 60. Страната ни е изключително зелена - една трета от нея е покрита с гори.
 61. Балконите ни не се използват само за сушене на дрехи, ние обичаме да ги преобразяваме в малки божествени градини - цветя, масички, столове и се превръщат в идеално място за приятни летни вечери с приятели.
 62. Минералните ни извори са световноизвестни, освен това не е никак скъпо да ги посетите.
 63. Джулай морнинг. Денят преди 1-ви юли хора от цялата страна се събират на морския бряг, за да посрещнат първите слънчеви лъчи на юлското слънце. Това е уникална традиция, която се празнува само в България. Името идва от песента на Uriah Heep.
 64. Баба Марта. Една от най-масово почитаните ни традиции.
 65. Интересното съчетание на езичиски традиции и християнски обичаи, ние българите се възползваме от всеки повод за празник.
 66. Имените дни. В много страни те не са почитат така, както в България, но тук това е още един повод за веселба, освен това почти всеки българин има имен ден, а някои – повече от един.
 67. Кукерите. Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e сред най-големите изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света.
 68. Старите къщи. Копривщица, Ковачевица, Лещен са само част от местата, които ще ви върнат назад във времето.
 69. Архитектурните паметници. Нямаме предвид само паметници като катедралата „Св. Александър Невски”, знаете ли, че паметникът на връх Бузлуджа представлява голям интерес за някои чужденци. Кевин Ванколен е белгиец, който е един от мнозината, които идват в България, за да снимат комунистически паметници. Най-често те са описвани като сюрреалистични, а Бузлуджа като „извънземен кораб”.
 70. Урбанистичното изкуство. В градовете ни има много интересно изкуство по улиците. В София особено няма как да не забележите подобни примери – изрисувани електрически табла, кофи, камъни и разбира се цели блокове.
 71. Едно от богатствата ни са многобройните манастири, разположени на труднодостъпни места и заобиколени от невероятна природа.
 72. Архитектурата на София е интересна смесица от ново и старо, а всяка част има своята история.
 73. Фестивали и базари за ръчнонаправени изделия. Почти всяка седмица някъде се организира такъв фест за бижута, дрехи, подаръци, шоколад и много, много други. Явно е, че българите сме сръчни и талантливи.
 74. Зимните ни курорти са световноизвестни, а в Банско миналата година дори се проведе Световната купа по ски.
 75. Транспортът ни е евтин. Да, понякога не ни се вярва, но е така.
 76. Чувството ни за хумор. Сарказмът ни е просто очарователен, освен това обичаме да се надсмиваме над себе си.
 77. Имаме богата история, богата култура и имаме безброй традиции. Да, споменахме вече някои от тях, но техният сбор представлява магическа смесица, която ни прави такива, каквито сме. Ще ти трябва цял живот, за да опознаеш богатството на България.


 78. ...................... 78-та причина оставяме на вас, защото със сигурност сме пропуснали нещо значимо.

  Материалът е вдъхновен от блога 99 lives