Технологиите се развиват с шеметна скорост – докато свикнем с нещо и вече са измислили нещо по-ново и по-добро. Затова има много митове и неясноти около всяка нова научна или технологична тема. Екологията не е по-различна. Всеки е наясно, че трябва да се научим да живеем по-екологично, за да опазим околната среда, но някои „екологични“ решения всъщност не са толкова ефективни, колкото си мислим.

За да разсеем някои митове, решихме да подберем 8 факта за екологията, които малко хора знаят:

1. Ако станем вегетарианци, ще намалим въглеродния отпечатък?

Въглеродният отпечатък е общото количество емисии парникови газове, което се отделя от организация, продукт или процес. Месната промишленост оставя по-голям въглероден отпечатък в сравнение със зеленчуковата промишленост, но в същото време животните не се отглеждат само за месо, а и за производството на млечни продукти, за кожа, вълна и т.н.

За да намалим значително въглеродният отпечатък, не е достатъчно да сме само вегетарианци, но и всички да станем вегани. А това просто няма как да стане. Освен това производството на зеленчуци в огромни количества и безотговорното отношение към почвата също оказва негативно влияние върху Земята.

2. Използването на котлона, за да сварим вода, е неекологично?

Тъй като водата завира много по-бавно на котлона, отколкото ако използваме електрическа кана, си мислим, че така хабим повече електричество и следователно вредим повече на околната среда. Но всъщност електрическите кани хабят повече електричество и в крайна сметка са почти 3 пъти по-неелогогични в сравнение с газовия котлон.

3. Използването на екологични прахове за пране помага на природата?

Екологичните прахове за пране съдържат биоразтворими и слаботоксични съставки, но в същото време трябва да се използват с гореща вода, за да са ефективни, а както казахме – сваряването на водата също води до увеличаване на въглеродния отпечатък от вашето домакинство. Най-добре е да намерите еко прах за пране, който е ефективен при по-ниска температура.

4. Купуването на местни продукти винаги предпазва околната среда?

Транспортът на продукти от другия край на света определено оказва влияние върху околната среда, но в същото време проучвания показват, че екологичната стойност на един продукт зависи от региона. Например цветята от слънчева Кения оставят по-малък въглероден отпечатък в сравнение с холандските лалета, отгледани в местни оранжерии. Въпреки това, да, много по-екологично е да купувате местни продукти от малки ферми, които се отнасят отговорно към почвата и околната среда.

5. Рециклирането ще спаси света?

Използваме нещо, после го хвърляме и си мислим, че същото нещо ще бъде рециклирано и ще бъде използвано отново по същото предназначение. Но това не е така. Първо, рециклирането е бизнес, който се нуждае от купувач на изхвърления боклук. Второ, след претопяването на едно шише накрая получаваме продукт, който може да се използва само за по-евтини продукти, а не отново за пластмасови шишета. Освен това рециклирането на някои вещества дори не е ефективно, например рециклирането на хартия в повечето случаи изисква повече енергия в сравнение с производството на нова хартия.

По-екологично е да се стараете да използвате едно нещо многократно. Например не купувайте найлонови торбички, а използвайте платнени. Вместо всеки ден да си купувате минерална вода в пластмасови шишета, купете си шише за многократна употреба с филтър, с което можете да използвате и чешмяна вода.

6. Слънчевите панели са напълно безопасни?

Да, повечето слънчеви панели оказват благоприятно въздействие върху околната среда и фауната на дадения регион, но има някои видове слънчеви панели, които са доста опасни. Например термалните слънчеви панели могат да убиват птици. Заради многото огледала въздухът се нажежава дотолкова, че е достатъчно топъл да изпепели някоя малка птичка. Например слънчевата електроцентрала „Айванпа“ в пустинята Мохаве убива около 6000 птици годишно.

7. Глобалното затопляне означава, че повече няма да има зима?

Много хора си мислят, че щом имаме толкова тежки зими през последните години, значи няма глобално затопляне. За да се изкорени този мит, много експерти спират да използват термина „глобално затопляне“, а използват фразата „климатични промени“.

Промените в климата водят до по-горещо лято, но и до по-сурови зими. Все пак по-високите температури увеличават изпаряването на водата и повечето вода в атмосферата трябва да се върне на земята, нали? Затова и дъждовете стават по-проливни и опасни.

8. Екологичният начин на живот всъщност ще намали качеството на живот?

Американският еколог Пол Хоукън твърди, че това не е така. Ако използваме ресурсите на нашата планета по-мъдро, качеството на живот ще се подобри, ще бъдем по-здрави и по-спокойни за бъдещето. Освен това икономиката няма да рухне.