Уверените жени са убедени в своята стойност – професионална, личностна и морална. Какво точно означава това? Нашият анализ води до 8-те най-често срещани качества на самоуверените жени и може да послужи като малък съвет и подтик към промяна на всяка по-несигурна в себе си дама.

На първо място самоувереността никак не значи, че винаги е оправдана. Особено когато съвсем очевидно и безпричинно човек надценява себе си и възможностите си. Но все още има и такива хора, които обективно могат да оценяват постиженията и качествата си. И така получената оценка им дава справедлива и напълно заслужена сила, увереност и уважение. По правило всяко едно живо същество може да извлече някаква полза и поука от всички качества, които притежават самоуважаващите се личности.

А ето и най-характерните черти:

1. Не се сравняват с другите

Собствените ни малки слабости се превръщат в големи, а успехите ни в по-малки – и то само защото ние ги сравняваме с хората около нас. Уверените жени знаят, че няма смисъл да се сравняват с другите и се приемат такива, каквито са – могат да признават грешките си, но и да бъдат истински горди с постиженията си.

2. Стоят твърдо зад позицията си

Те не се „плашат” и възпират от изказванията на другите. Зад изявления като „Не мисля, че постъпваш правилно.”, „Не можеш…” и куп други, стои чисто и просто нечия завист. А да усетиш и да проумееш това, определено е сред качествата на успешните и вярващи в себе си жени. Тук в абсолютен плюс се намесва и женската интуиция!

3. Те се учат от грешките и неуспехите си

Никой не е перфектен – без значение колко уверен е той. Това означава, че всеки прави хиляди малки и големи грешки в живота си. Непрестанно. И жената, която използва тези свои слабости и погрешни избори и решения конструктивно, за да ги надрасте и да се поучи от тях, определено е на правилния път към себеразбирането – а от там и към самоуважението и самоувереността. Такива жени остават верни на мотото на Самюъл Бекет: „Няма значение. Опитай отново. Провали се отново. Провали се по-добре.”

4. Те са неподправени

Колкото и убедителна да може бъде една жена, то в повечето случаи, рано или късно се разбира, когато тя играе някаква роля. Независимо дали работата ни изисква строго професионално държание, когато разкриваме и част от своята личностна същност, това несъмнено се оценява от останалите. Това качество получава свой израз чрез следване на собствените принципи и разбирания, дори когато те се различават от тези на колегите, на началниците или дори и на клиентите.

5. Те не се страхуват да бъдат и по малко егоисти

Приятелка ви държи с часове на телефона, за да ви се оплаква, а шефът ви очаква от вас да работите извънредно, когато сам си реши? Уверените жени умеят понякога да казват „Не!”. Те знаят, че имат право, макар и рядко, в дадени ситуации да мислят на първо място за себе си и да решават собствените си проблеми, без това да ги превръща в егоисти.

6. Те знаят, че носят отговорност за собствения си късмет

Хората с ниско самочувствие често упрекват и обвиняват околните за своите провали и неуспехи и очакват от тях да ги направят щастливи. А това няма как да функционира правилно, защото е трудно да направиш щастлив човек, който вечно е недоволен от всичко. Който иска да бъде удовлетворен от живота си, трябва да работи и да се развива в тази насока, както и да бъде склонен към промяна в някои от навиците си!

7. Те напускат зоната си на комфорт

Тези, които не рискуват нищо, наистина живеят по-сигурно и по-безопасно, но за сметка на еднообразие и липса на богат опит. А справянето с най-различни предизвикателства прави човек по-смел и по самоуверен.

8. Те харесват тялото и външния си вид

Самочувствието няма точно определен размер за рокля. То съдържа чар и харизма, които съставят атрактивния външен вид на една жена. Много жени, обаче забравят това. За разлика от мъжете, които намират за твърде привлекателно и секси жена, която се харесва и се чувства съвсем удобно в собственото си тяло.