На нас може и да ни се струва, че животът на кралските деца е съвсем безгрижен и прекрасен, но истината е, че принцовете и принцесите от 28 кралства по света трябва да следват вековни традиции от най-ранна детска възраст. Дните им са изпълнени със задължения, а графикът им почти не позволява безгрижни детски игри. И все пак животът им не е лишен от блясък и е доста любопитен, така че днес ви представяме 8 интересни факта за техния живот.

1. Раждането на бебе със синя кръв

Във Великобритания за раждането на малкия престолонаследник първо разбира кралицата. Е, след бащата, разбира се. Наскоро принц Уилям съобщи добрите новини на баба си по телефона.

Екипът, който изражда бебето, първо трябва да подпише договор за конфиденциалност, а преди 1948 г. кралете не са можели да видят новородените си деца. Днес обаче принц Уилям присъства на ражданията и сам прибира съпругата си от болницата. Впрочем Кейт обмисляше да роди второто си дете у дома, но в крайна сметка беше принудена да роди в болница.

Раждането на следващия престолонаследник се отпразнува по специален начин, а кръстниците му не са обикновени хора. Например кралят на Бутан – крал Джигме, нареди да се посадят 108 хил. дървета през февруари 2006 г., когато съпругата му Джетсун му роди син.

Кръстниците пък на малкия Симеон-Хасан Муньос Сакскобургготски, т.е. сина на княгиня Калина Сакскобургготска и 11-ия внук на Симеон Сакскобургготски, са доста важни особи – кралят на Мароко Мохамед VI и принцеса Ирене Гръцка.

2. Как се определя името

Принцовете и принцесите обикновено имат 3-4 имена, а вместо фамилия, се използва името на държавата или областта, към която принадлежат. Например първородният син на принц Уилям е Джордж Александър Луис Кеймбриджки, а малката шведска принцеса е Естел Шведска, дюкеса на Остерготланд. Принцът на Монако Албер Александър Луи Пиер Грималди и съпругата му Шарлийн кръстиха първородния си син Жак Оноре Рение Грималди.

Във Великобритания много обичат да залагат върху имената на кралските деца, а около болницата винаги има огромна тълпа. За третото дето на Уилям и Кейт най-много хора залагаха на Артър или Джеймс, въпреки че принц Уилям някога беше казал, че би искал да кръсти сина си Джак. В крайна сметка първото име на момченцето се оказа Луис, което означава „прочут воин“.

3. Подаръци за принцовете и принцесите

Е, поне откъм подаръци кралските деца не могат да се оплакват, защото роднините им наистина нямат никаква мярка. Каръл Мидълтън подари на внука си зебра, която Джордж може да язди, а дядо му – принц Чарлс, му подари къщичка за 18 хил. паунда, както и един астън мартин. Като говорим за коли, колекцията на Джордж вече е доста солидна, тъй като в нея може да откриете автомобили като „Фолксваген GTI“ от баща му, „Рейндж Роувър“ от семейство Бекъм, „Ягуар“ от леля Пипа, „Бугати“ от Бионсе и Джей-Зи, три коли „Ролс Ройс“ от Хелън Мирън, Елтън Джон и Пол Маккартни. Коли му подариха и Джъстин Бийбър и Джордж Буш. Надяваме се, малкият Джордж истински да обича колите, когато порасне.

Разбира се, повечето от тези подаръци са за рождените дни на кралските деца. За рождения ѝ ден принцеса Шарлот беше поздравена от 64 страни и получи одеялце от много скъпа тасманийска вълна, копринени статуи от Китай и плакат от 1937 г. на филмчето „Снежанка и седемте джуджета“, който е на стойност 200 хил. долара!

4. Как се обличат кралските деца

Кралското семейство на Испания е олицетворение на елегантността. Малките принцеси София и Леонор често се появяват в стилни и подобни рокли, костюми и палта. Техните родители – крал Филип VI и кралица Летисия, също изглеждат много стилно.

Принц Джордж пък би трябвало да носи къси панталонки, докато не навърши 8 години, но дрехите му копират стила на татко му – пуловери, карирани ризи и палта с двуредно закопчаване. Начинът на обличане на принцеса Шарлот също прилича на този на майка ѝ.

Тъй като много хора във Великобритания се опитват да копират кралското семейство, Кейт нарочно избира дрехи за децата си, които са по-евтини и които гражданите могат да си позволят. Но не всички кралски деца могат да носят удобни дрехи, внукът на императора на Япония – принц Хисахито, често е принуден да носи традиционно японско облекло, тъй като участва в много церемонии.

5. За игрите и играчките

Повечето кралски особи смятат, че спортът, игрите и карането на колело са много важни за децата им и са за предпочитане пред висенето пред електронни устройства. Например трите принцеси на Холандия – Амайла, Алексия и Ариан, обожават да играят на плажа с кучето си, а кралското семейство на Белгия често ходи на ски.

В британското кралско семейство пък съществува строго правило – никакви таблети. Принц Уилям и Кейт предпочитат децата им да си играят с по-традиционни играчки, които развиват въображението и логическото мислене – колички, кукли, кубчета и плюшени играчки. Впрочем играта „Монополи“ също е забранена в кралското семейство, вероятно защото всички искат да спечелят и се получават огромни пререкания.

Елизабет II има лична колекция от играчки, до която никой нямаше достъп, преди да се родят правнуците ѝ. Сред личните ѝ съкровища са куклите от детството ѝ, колата на принц Чарлс и бебешката количка на принцеса Маргарет. След раждането на принц Джордж баба му омекна и позволи на внуците ѝ да си играят с колекцията ѝ. Даже колекцията ѝ беше показана на специална изложба в Бъкингамския дворец.

Впрочем много кралски деца си имат любима играчка, с която не се разделят. Например принцеса Ингрид Александра от Норвегия обожава своя плюшен лъв с коронка, а голямата дъщеря на краля на Испания навсякъде разнасяше едно розово пате.

6. Как се отглеждат кралските деца

Уилям и Кейт си имат бавачка, която ги придружава на всички пътувания и приеми, за да може някой да пази децата, докато родителите им се занимават с държавни дела. Въпреки традициите, семейството на Кейт често посещава внуците си. Уилям пък понякога позволява на децата си да следват съвета на майка му принцеса Даяна – „Бъди непослушен колкото си искаш... но гледай да не те хванат.“

Наскоро Джордж започна да ходи на училище, а Шарлот посещава детска градина, като в същото време е записана на курсове по поезия и грънчарство. Детската градина се намира в близост до техния дом – двореца Кенсингтън, а малката Шарлот си има собствена детска кухня в голяма кухня, където майка ѝ обича да готви. Когато пък децата решават да направят някоя беля и започнат да се замерят с храна, родителите им ги карат да помогнат при почистването.

Шарлийн – принцесата на Монако и бивша олимпийска състезателка по плуване, роди близнаци преди 4 години и почти не е прибягвала до услугите на бавачки. Днес децата ѝ посещават предучилищна заедно с други обикновени деца.

Много от кралските деца се учат на уважение към всички хора и затова сами си подреждат играчките, оправят си леглата и помагат в домакинските задължения. Шведската принцеса Естел помага на майка си и баща си в печенето на сладкиши за Коледа.

Освен това децата имат уроци по етикет, а принцесата на Испания учи каталонски, галисийски, баски, английски и китайски. В програмата им има уроци по музика и танци.

В Норвегия пък децата следват много стриктни правила от ранна детска възраст. Затова на 6 годинки принцеса Ингрид изнесе първата си публична реч, а на 12 г. откри Младежките олимпийски игри през 2016 г.

7. Ще се възкачат ли на трона?

Наследственото право е различно в различните държави. Например в Монако престолонаследник е принц Жак, независимо че сестра му Габриела е родена първа. В Дания пък принц Винсент е по-напред в надпреварата за трона само защото е родена с 26 минути по-рано от сестра му.

В Япония момичетата не могат да наследят трона. Затова след Акихито на императорския трон ще се възкачи най-малкият му внук – 12-годишният принц Хисахито. В Норвегия принцеса Ингрид е следващата по право на трона след дядо ѝ и баща ѝ. А пък принцеса Елизабет Белгийска не може да лети в един и същ самолет с баща си, защото тя е наследницата на трона.

Принц Джордж е трети по ред – след дядо си Чарлз и баща си Уилям, а през 2013 г. Великобритания промени своите закони и момчетата вече не притежават предимство пред момичетата, така че Шарлот можеше да е кралица, ако се беше родила първа.

8. Кралските задължения

Принцовете и принцесите също имат задължения. Например да придружават родителите си на кралски визити, както прави принц Жак от Монако. Принцът на Мароко – Мулай Хасан, придружава баща си на официални срещи откакто е 10-годишен.

В това отношение Джордж, Шарлот и Луис са късметлии – те трябва да придружават родителите си по време на много официални пътувания, но в същото време Уилям и Кейт намират време и за семейни почивки, защото за тях семейството е на първо място.