В първите дни и седмици след раждането си бебета трябва да се справят с болезненото приспособяване към външния свят, който е толкова различен от средата, в която са свикнали да живеят в корема на майка си. По пътя към израстването те претърпяват както емоционални, така и умствени, и физически промени. Вижте няколко странни факта за новородените, за които може би не подозирате.

Не познават вкуса на солта

Бебета се раждат с добре развити усещания за вкус, но не и към солта. Проучванията показват, че бебета не могат да усетят соленото до около 4-месечна възраст. Подобно на възрастните, могат да разграничат други вкусове, особено сладкото, горчивото и киселото (последното обяснява смешните видео записи с бебета, които опитват за първи път лимон). Съществуват дори научни доказателства, че бебета имат повече вкусови рецептори от възрастните.

Плачат без сълзи

Всеки знае, че бебетата плачат, при това много. Това е основният им начин за комуникация след раждането. Но плачат без сълзи, тъй като в началото нямат функциониращи слъзни канали. Те се развиват в периода от третата до 12-ата седмица. През този период могат да произвеждат сълзи, но те са т.нар. „базални“, неемоционални сълзи, чиято функция е да овлажняват очите.

Нямат капачки на колената

Всички кости започват развитието си като хрущяли, които се втвърдяват с течение на времето. Капачките на колената отнемат много време за формиране – от 3 до 5 години, поради което не се виждат при рентгенова снимка. Това е добре за бебета и малките деца, тъй като еластичната тъкан поема напрежението върху колената при пълзене и честите падания при прохождане.

Имат повече кости от възрастните

Новородените имат около 300 кости в тялото, докато при възрастните те са 206. Причината е свързана с това защо нямат капачка на коляното – някои от костите им се съединяват в една кост в процеса на втвърдяване на хрущялите в първите месеци или години след раждането. Скулите например в началото представляват няколко кости, които стават една до към първата-втората година от живота на бебето.

Имат менструация

По време на бременността женският полов хормон естроген се повишава. Когато се раждат, бебетата прекъсват връзката си с майката, нивата на естроген падат рязко, което при бебета от женски пол може да доведе до появата на т.нар. „псевдоменструация“. Тя прилича на менструацията при младите момичета и възрастни жени. Майките, които не знаят за този феномен, често се стряскат, когато видят малко кръв в пелените на бебето, но това е често срещано – при около една четвърт от момичетата и обикновено се наблюдава през първите седем дни от раждането.

Имат лактация

Резкият спад в хормоните, който причинява псевдоменструацията, може да доведе до галакторея – феномен, при който новородените развиват малки пъпки на гърдите, които имат лактация и произвеждат малки количества мляко. Това може да се случи както при момичетата, така и при момчетата. Не е опасно, нито необичайно, случва се при около 5% от новородените и може да продължи през първите два месеца след раждането.

Пили са собствената си урина

Бебетата започват да уринират още в корема на майката, само няколко месеца след зачеването. Къде мислите, че отива тази урина? Изпиват я. Или казано по-точно, урината им се смесва с амниотичната течност, която се съдържа в околоплодния мехур. Към третия триместър от бременността плодът поглъща около един литър амниотична течност всеки ден. Това означава, че всеки един от нас е прекарал няколко месеца от живота си, пиейки собствената си урина.

Помнят вкусовете още от утробата

Както вече казахме, новородените нямат вкусови рецептори за солено, но могат да усетят други вкусове, при това още докато са в корема на майка си – още от 4-5 месец от бременността. Смята се, че амниотичната течност се променя в зависимост от храната, която бъдещата майка поема, което се отразява на вкусовите предпочитания на бебето след раждането.