Така наречените "суперхрани" (продукти с много висока концентрация на хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде в природата) съществуват на планетата ни повече от хиляди години, но едва сега ентусиазмът покрай правилното и здравословно хранене обхваща спортисти, вегетарианци и привърженици на по-балансирания начин на живот. Не забравяйте, че самият термин "superfood" не е нито научен, нито медицински - той е измислен от търговците като трик за ползите, които оказва на организма.
Често обаче, самите суперхрани са неоправдано скъпи и е много по-икономично и по-правилно, ако им намерим достоен заместник.

Затова се разровихме и днес решихме да ви разясним дали наистина е необходимо правилното хранене със суперхрани и дали си струва да вярваме в техните невероятни ползи:

1. Годжи бери

Мит: Годжи бери (Lycium barbarum) или тибетски плод на дълголетието, е уникален и полезен продукт, при който съдържанието на витамин С е 5 пъти по-голямо, отколкото при мандарините. Редовната консумация на плодовете укрепва имунната система, стабилизира работата на сърцето, регулира кръвното налягане, облекчава депресията, подмладява и насърчава загубата на тегло.

Реалност: Годжи бери, известни и като вълчи боровинки, съдържат по-малко витамин С от касиса. А за да може тялото да получи същото количество антиоксиданти, което се съдържа в обикновена червена ябълка, трябва да изпиете поне 13 чаши сок от горски плодове. Всъщност знаете ли, че няма нито едно научно потвърждение, че тези плодове имат ефективно положително въздействие върху здравето?

2. Чиа 

Мит: Редовната употреба на семената от чиа "Salvia Hispanica" насърчава изгарянето на мазнините, намалява теглото, засища чувството за глад, понижава холестерола и нормализира кръвната захар.

Реалност: Разбира се, това е един много полезен продукт, но по количеството на витамини и диетични фибри, семената от чиа не се различават много от по-познатите например ленено семе и сусам. Някои изследвания дори доказват, че редовната консумация на чиа не намалява теглото ни, както се твърди. 

3. Зелено кафе

Мит: Зеленото кафе съдържа по-малко кофеин, отколкото обикновеното, а хлорогеновата киселина в него помага да отслабнете, премахва целулита, подобрява растежа на косата и я укрепва.

Реалност: всъщност зеленото кафе не се различава в голяма степен от черното кафе, ако говорим за съдържание на кофеин и хлорогенна киселина. Важно е да знаете, че преработката на зеленото кафе често става в нестерилни условия и количеството опасен прах от кафе е такова, че на работниците им е забранено да бъдат във фабриката без маска. В допълнение, трябва да ви кажем, че това кафе не се пече, което означава, че част от бактериите и микробите остават по зърната.

4. Киноа

Мит: Киноа (Chenopodium quinoa) - честата консумация на този изключително мощен укрепващ продукт, допълващ силите на тялото, се смята, че дори помага да се предотврати развитието на рак.

Реалност: Да, този продукт е богат на протеини (почти точно толкова, колкото в елдата), съдържа диетични фибри и е източник на полезни въглехидрати, но оказва се, съдържа малко хранителни вещества и не е най-лесно смилаемата храна за организма. Следователно, най-добрата алтернатива е обичайната елда или допълнителната порция питателни зеленчуци.

5. Кокосова захар

Мит: кокосовата захар стимулира производството на хормона глюкагон в организма, което спомага за изгарянето на мазнините и подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Той влияе положително върху работата на сърцето, подобрява качеството на съня и намалява риска от рак.

Реалност: калоричността на кокосовата захар е практически същата като тази на обикновената и дори повече - кокосовата захар е по-малко сладка от захарното цвекло, така че при консумация често се налага да употребим по-голямо количество, за да получим обичайния вкус при същата калоричност. Да, безспорна тази захар има полезни вещества, но те са много по-малко, отколкото се твърди, докато цената ѝ е няколко пъти по-висока от тази на добре познатата бяла. 

6. Спирулина

Мит: Спирулината е уникално растение, което може да излекува до 70% от известните болести в света днес, а редовната му консумация забавя стареенето и помага да отслабнете. Освен това, тя е източник на висококачествен протеин, способен да замести животинските протеини.

Реалност: В живата спирулина има много полезни вещества, но след обработка или сушене всички нейни полезни качества намаляват с до 50%. Изследователите не са открили никакви вещества в нея, които биха могли да повлияят на загубата на тегло, а също така са и на мнение, че протеините са по-малко, отколкото например в млякото и яйцата. За да отговори на потребностите на един организъм, то човек трябва да приема поне по 100 грама от нея, което само по себе си е проблем, тъй като тя все още не е толкова популярна и разпространена по веригите магазини.

7. Акай бери

Мит: смята се, че акай бери (Acai Berry) помага да отслабнете, бори се със стареенето, депресията, нормализира съня и дори унищожава раковите клетки. Акай бери съдържа повече протеини от кокоше яйце.

Реалност: Все още няма официално изследване, което да доказва ползите от тези малки плодове доста честите им фалшификации е трудно да се намерят и купуват истински акай бери. Да, пресните плодове съдържат много антиоксиданти, но след третиране повечето от тях се губят, като в същото време, производството е изключително скъпо. Затова съвсем спокойно бихте могли да ги замените с боровинки или касис, в които се съдържа същото количество антиоксиданти и полезни витамини.

8. Рожков

Мит: Прахът от плода на рожков (Ceratonia siliqua) е богат на антиоксиданти, за който се смята, че удължава младостта, помага за намаляване на апетита и холестерола в кръвта.

Реалност: Калоричността на рожкова е повече от тази на какаото на прах (347 срещу 289 ккал за 100 грама). Показателят за нивото на захарта също е по-висок - около 40%, докато в горчивия натурален шоколад е само 23%. Е, може би вече не трябва да плащате 2 пъти повече, а да си позволите малко черен шоколад?