„Повечето хора са щастливи толкова, колкото сами са решили да бъдат.” , Ейбрахам Линкълн

Никой не става щастлив случайно. Това е определена жизнена позиция, над която трябва да поработите, за да работи и тя за вас. Най-важното, с което трябва да започнете, е способността да се възстановявате. Според психолозите тя е антоним на депресията. Японска поговорка гласи: „Ако паднеш седем пъти – трябва да се изправиш осем.”

Ето защо решихме да споделим с вас тези 8 навика. С тяхна помощ ще преодолеете трудностите в живота значително по-лесно.

1. Не се тревожат за онова, което другите мислят за тях

Щастливите хора не позволяват на онези, които са негативно настроени към света, да повлияят на начина, по който се чувстват. Знаят, че достоен човек е не този, който няма недостатъци, а този, който има достойнства.

2. Винаги търсят положителната страна на всяка ситуация

Във всичко лошо има по нещо добро. И дори ако не успеят да открият в ситуацията положителна страна, то те я създават сами и не съжаляват. Казват си: "Ако се беше получило добре, това би било прекрасно. Ако пък е лошо, то това е опит."

3. Винаги са дружелюбни и благодарни

На щастливите хора не им пука как изглеждате или къде сте родени. За тях просто е достатъчно, че могат да се посмеят с вас, че се чувстват добре в компанията ви. Освен това не се срамуват и не се скъпят да отделят няколко минути, за да благодарят.

4. Усмихват се колкото се може по-често

“Смеем се не защото сме щастливи, а сме щастливи, защото се смеем”, е казал философът Уилям Джеймс. Усмивките и смехът са неотменна черта на щастливите. Хората, с които прекарваме много време, влияят на нас и на начина, по който възприемаме обкръжаващия свят. Колкото повече време сме с позитивно настроени и оптимистични хора, толкова повече ще бъдат светлите краски в живота ни.

5. Знаят, че не всичко на този свят е съвършено

Щастливите хора знаят как да контролират копнежите си за съвършенство – наясно са, че това не е нещо, което може да бъде гарантирано. Не се наказват в случаите, когато не всичко преминава по план. Вместо това се гордеят с постиженията си.

6. Живеят в настоящето

“Преживях много страшни неща в живота си, някои от тях се случиха наистина”, е фраза на Марк Твен, която е подходяща за случая.
Щастливите хора не чакат да дойде петък вечер или неделя сутрин. Не са в постоянно очакване на покупката на автомобил или на нов апартамент. Не се надяват на пролетта, лятото, есента, зимата. Най-ужасната грешка е да мислиш, че живееш, когато в действителност вегетираш в очакване на живота.

7. Дават своя принос към обкръжаващия ги свят

Един от най-ефективните начини да се почувствате по-щастливи, е като промените света около вас. Но не е задължително да спасявате цели народи или да спирате цунами. Това може да се постигне с нещо простичко – например, като помогнете на човек в нужда, направите комплимент или се усмихнете на непознат.

8. Не спират да учат

Щастливите хора са любопитни и се стремят да научат нови неща за света и за хората, които го населяват. Винаги има нещо, които не знаем. Интересът към живота дава енергия, действа положително на мисленето ни и прави дните ни по-наситени и ярки.