Част от човешката природа е да изпитваме отчаяние и безнадеждност от време на време, но също така трябва да умеем да се справяме с тези емоции, давайки път на щастието в живота си. Макар и да е доста лесно да се каже и трудно да се направи, има няколко простички неща, които ще ви помогнат да се преборите с тъгата.

#1: Пукнатините са началото на големия пробив.

Когато започнете да се чудите дали сте разбити или не, вероятно тогава се пропуквате – което евентуално ще доведе до разбиване. Това е времето, в което трябва да отворите съзнанието и очите си за всичко позитивно в живота ви. Ако успеете да различите повече положителни аспекти, вместо негативни, тези пукнатини ще се запълнят и поправят, преди да доведат до тотален срив.

#2: Приемете чувствата си, вместо да ги пренебрегвате.

Независимо дали става дума за плач, писъци, или дори падане на колене, важно е да приемем реалността, вместо да се опитаме да се убедим, че нещата стоят различно. Само приемайки истината можете да се освободите от негативните причини, които стоят в основата на всичко и да продължите напред.

#3. Помнете, че трябва да се учите, растете и да ставате по-силни.

Неизбежно е да изпитвате разочарование, неуспех и тъга в живота си. Въпреки това е от решаващо значение да се учите от тези преживявания и емоции, за да сте по-добре подготвени за бъдещите изпитания в живота си. Отново е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но е важно да гледате на нещата възможно най-позитивно и продуктивно.

#4: Поддържайте практични перспективи.

Всеки е чувал фразата „Не се дръж сякаш света се върти около теб“, но като всяко клише, това е повече от вярно. Дори и проблемът или проблемите ви да са много сериозни, има безброй хора на света, които са в по-лоша ситуация – а глобалните проблеми са много по-застрашаващи. Няма да ви направи щастливи да мислите за тези истини, но ще ви даде по-добра перспектива за ситуацията.

#5: Поддържайте мрежи за подкрепа.

Всеки се нуждае от малко помощ от приятели, роднини и други близки. Уверете се, че вие сте до тези хора, когато се нуждаят от вас и те ще бъдат насреща, когато търсите подкрепа.

#6: Съсредоточете се върху положителното.

Както казахме, всяка ситуация има позитивни и негативни аспекти, дори и изживяването да изглежда изцяло положително или изцяло отрицателно. Ако ви е трудно да виждате добрите страни, понякога помага да излезете навън, да поемете слънчевите лъчи и да се свържете с природата. Невъзможно е да пропуснете красотата и положителното влияние на природата.

#7: Не смятайте, че всички важи помисли и чувства са правилни или точни.

Мислите и емоциите идват и си отиват бързо, но не са създавани от някаква безгрешна машина или безупречна интуиция. Да, понякога може да си мислите за нещо и то да се окаже истина, но това е рядкост – повечето мисли и чувства са или случайни, или напълно невъзможни за правилно разбиране. Затова не позволявайте на тези фалшиви интуиции да ви пречат да изпитвате щастие.

#8: Животът не е магистрала, а въртележка.

Метафората с магистралата може да е подходяща за рок песни, но животът далеч не е равен и стабилен път – всъщност повече наподобява скоростно влакче, което криволичи нагоре-надолу по непредвидим начин.