Момчетата и момичета са устроени по различен начин. Това не означава, че един от половете е по-добър от другия, ние просто сме различни и е добре да признаваме тези различия, да ги уважаваме и дори ценим, вместо да се преструваме, че не съществуват.

Днес ви представяме възгледите на д-р Грегъри Янц, който говори как трябва да се възпитават момчетата. Неговите съвети са много полезни и ще ти помогнат по-добре да разбереш синовете си. Има изключение за всяко правило, но тези съвети са добро начало, за да се сближиш със сина си.

1. Техният мозък работи различно

Понякога е трудно за майките да разберат какво се случва в главите на синовете им, защото мозъците им не работят по един и същ начин. Първата особеност, която трябва да запомниш, е че момчетата учат най-добре с по-активни дейности. На тях им трябва движение. Освен това уроците не бива да са твърде дълги. Другата особеност е, че между дясното и лявото им полукълбо има по-малко връзки, отколкото при момичетата. Това означава, че те мислят последователно и не се справят много добре с вършенето на няколко задачи едновременно.

2. Имат нужда от движение

Момчетата сякаш не могат да седят на едно място. Постоянно се въртят, клатят си краката, играят си с химикалката. Причината е, че благодарение на движението те остават будни и нащрек. Затова не се сърди на сина си, когато постоянно се върти на мястото си. А ако искаш да проведеш разговор с него, е добре да правите нещо активно в същото време – да се разхождате или да си играете, вместо да го накараш да седне на един стол и да очакваш, че той ще стои мирен и ще те слуша.

3. Имат нужда да знаят, че вярваш в тях

Синът ти има нужда да му напомняш, че вярваш в него. Момчетата са нуждаят от окуражаване и мили думи, за да повярват в себе си.

4. Те се учат и от своите ментори

Момчетата могат много да научат от родителите си, но обичат да се учат и от хора, които не са част от семейството им. Например треньор, учител или приятел. Те изграждат силна връзка с такива хора и чрез тях трупат увереност.

5. Ще говорят с теб, ако умееш да ги изслушваш

Вероятно ти се е случвало да попиташ нещо сина си и той да ти отговори с „Не знам“ или „Добре?“. Жените обикновено говорят повече и по-лесно изразяват чувствата си с думи. Ако имаш син, който не е много по приказките, има няколко начина, по които да го извадиш от черупката му.

Както вече казахме – правете нещо активно, докато говориш с него. Позволи на сина си да държи някакъв предмет, с който да си играе, докато говорите. Или пък го остави да рисува по време на разговора. Тези дейности всъщност поддържат вниманието на момчетата и те наистина чуват това, което им казваш. И вместо да питаш сина си как се чувства, попитай го какво мисли за дадено нещо.

6. Те искат да бъдете близки

Ако съдиш по това колко често синът ти те търси за разговор или колко време прекарва сам в стаята си, лесно можеш да се заблудиш, че той очевидно не иска да бъдете близки. Обаче грешиш - той търси твоята близост. Най-добрият начин да изградиш здрава връзка с него, е да влезеш в неговия свят. Прекарвайте повече време заедно и правете неща, които той харесва. Ако обича да играе видео игри, играй с него. Говори си с него за нещата, които го вълнуват. Задавай му въпроси за хобитата му. Питай го за приятелите му. Покажи интерес към него.

7. Те имат нужда от твоето уважение

Мъжете искат да бъдат герои, а момчетата са просто малки мъже. Те също имат нужда от уважение и признателност. Имат нуждата да се доказват, затова обичат да се състезават с околните. Те обожават съревнованието! Но не обичат да губят.

Хубавото е, че този състезателен дух ги подтиква постоянно да бъдат по-добри и да се развиват. Лошото е, че момчетата често сами се поставят под напрежение. Като майка можеш да предоставиш възможност на сина си да прояви тази своя състезателност. Отборните спортове са много подходящи. Момчетата, които не са атлетични, могат да се научат да свирят на музикален инструмент или да се запишат на друга дейност по техен вкус.

8. Момчетата са учат от опита

Момчетата обичат да играят по-грубо, а майките обикновено изпадат в ужас при мисълта, че детето им може да се нарани. Обаче синът ти се учи от тези груби игри, защото момчетата се учат чрез опита и последиците, а не от дългите и поучителни лекции. Затова не изпадай в паника, когато синът ти си ожули коляното – това няма да го убие, само ще го научи на важен урок.