Отново е последният месец от годината и пак си повтаряме: „Нова година, ново начало”. Вероятно за повечето от вас 2017 е била изпълнена с промени и обещания за започване на чисто. Ето на какви невероятни уроци ме научи тя:

Ако се страхувате да направите нещо, по-добре го направете

Бях един месец в Коста Рика с 10 непознати момичета. Спомням си, че много се колебаех дали да тръгна. Страхът многократно ми казваше: „Не е нужно да се чувстваш неудобно, просто отиди с някой, когото познаваш!” Дълбоко в себе си знаех, че ако се бях предала на страха, щях да пропусна нещо голямо. Това се превърна в един от най-изпълнените с промени месеци в живота ми. Не само създадох нови приятели, но открих и страна от себе си, за която никога не съм подозирала. Отвъд страха съществува самоувереност, знайте, че и във вас я има, дори да сте изплашени.

Болката трябва да бъде приета и разбрана

С приятеля ми се отдалечихме за 3 години и всеки ден се чувствах зле. Не приемах болката от раздялата и винаги я пренебрегвах, защото мислех, че това ще се приеме за слабост. В крайна сметка тя се натрупа и един ден избухнах в сълзи. Вместо да ги отричам, приех чувствата си. Почувствах се свободна и промених начина, по който преживявам болката. Разберете какво означава болката ви и няма да се страхувате да я приемете.

Не преследвайте числа, а чувства

Тази година промених отношението си към фитнеса. Да, броях калории и измервах всяка порция, но открих истинската причина, поради която ходих в залата 6 дни в седмицата и се храних правилно. Това ми даде увереност и намали тревогата ми. Съсредоточих се върху реалните проблеми, които тренировките ми помагат да решавам.

Ако не вярвате в каузата си, никой няма да го направи

В продължение на една седмица помагах на хора да преодолеят болката от раздялата. Имаше нощи, в които се будех и се питах дали всъщност им помагам, защото нямах положителна обратна връзка. Въпреки това продължих да вярвам и щеше да е още по-добре, ако не се съмнявах в мисията си. Вярвайте в себе си или никой друг няма да го направи.

Обградете се с подходящи хора

Имаше период през тази година, когато се чувствах все едно съм заклещена на едно и също място и чувах едни и същи съвети. Имах нужда от различни и освежаващи гледни точки, за да мога да възстановя собствените си. Започнах да чета книги за самопомощ. На тях дължа вдъхновението за действията и решенията, които никога не бих си представила, че мога да взема.

Отхвърлянето е лошо, но незнанието е по-лошо

Страхувах се да споделя какво съм писала заради страх от критика и отхвърляне. Никога нямаше да разбера, че моето писане всъщност ще помогне на десетки жени. Често ние сме най-лошия си критик, но нещата изненадващо могат да работят в наша полза, ако си дадем шанс. Дори и да не случи, поне ще знаете.

Винаги се питайте кое е най-доброто за вас

Родителите ми винаги са искали „най-доброто” за мен. Истината е, че тези неща не винаги са такива, а обществото ги нарича така. Казваха ми, че „най-добро” за мен би било да се посветя на кариера с математика или наука, да се омъжа в средата на 20-те си години, да не се противопоставям на това, което казват възрастните. Пораствайки, поставих под въпрос съветите, които ми дават. Ако отговорът на моя избор е „това, което ми казаха, че е най-добро”, ще трябва да помисля отново. Истината е, че да правиш това, което е „най-добро”, не винаги е най-доброто за теб.

Правете това, което обичате

Преди 4 години се отказах от писането, защото парите не ми бяха достатъчни. Започнах да работя в IT компания, където анализирах цифри по цял ден и очите ми се изморяваха, но работата беше добре платена. Парите инвестирах в това да се превърна в своята най-добра версия. Върнах се към писането – направих си блог и се занимавам с това, което най-много искам.