Комплексите често са сериозна пречка в живота, те влияят на поведението на човека и на взаимоотношенията му с останалите. Въпреки това, много хора упорито не си признават своите страхове и дори се опитват да ги скрият.
Ето 8 от комплексите и страховете, най-често срещани при мъжете:

1. Комплексът Александър

Той носи името на Александър Велики – това е страхът на мъжете да не бъдат възприемани като достатъчно мъжествени в очите на другите. Някои открито започват да изразяват презрение към лица с нетрадиционна ориентация, дори тази тема да им е съвсем безразлична. Този страх ги кара да се опитват да потвърдят своята мъжественост с всички налични средства – доколкото им позволява фантазията.

2. Комплексът Херкулес

Този комплекс е кръстен на древногръцкия герой. Според един мит Херкулес бил пленен от кралицата на амазонките и принуден да върши женска работа. Страхът да не стане "домакиня" преследва огромен брой мъже, които се ужасяват да свършат нещо вкъщи и с викове "това не е мъжка работа", бягат да си намерят по-мъжко занимание като например да гледат футбол или да се излежават на дивана. По-голямата част от жените не са наясно с този комплекс и мислят, че това е обикновен мързел. Макар, че и това е възможно.

3. Комплексът на Лот

Комплексът е получил името си в чест на библейския герой. Днес под комплекс на Лот психолозите разбират страха на бащата да загуби дъщеря си, когато се появи нейният любим. Трябва да признаем, че от комплекса Лот страдат повече дъщерите. Някои татковци дотолкова се престарават да пазят дъщерите си, че се намесват в личния им живот.

4. Наполеонов комплекс

Със сигурност този комплекс на мъжете може да се нарече най-известният. Най-често се наблюдава, когато мъж с нисък ръст има невероятната амбиция и почти маниакалното желание за постигане на власт и успех. Също така той мрази всички мъже, които са по-високи от него и жадува за власт, за да докаже силата си. Този комплекс има сериозни последици за другите. Например, висок млад офицер, който има шеф с Наполеонов комплекс, със сигурност няма да види никакъв напредък в кариерата си.

5. Комплексът Дон Жуан

В комплекса Дон Жуан се проявява страха на мъжете да не бъдат изоставени. Много от представителите на силната половина на човечеството са уверени, че да бъдат изоставени от жена - това е срамно и само мъжът има право да зарязва. И затова те напускат своите жени при най-малкия проблем, просто така за всеки случай, за да не го изостави тя първа.

6. Комплексът Котовски

Психолозите смятат, че мъжете с комплекса на Котовски живеят в страх от оплешивяване. Много от тях започват да си бръснат главата нула номер дори в най-ранна възраст. Според тях, това е чудесно решение, защото, ако през цялото време се обръснат, след няколко години никой няма да забележи, че просто няма какво да бръсне.

7. Комплексът на началника

Комплексът на началника е доста често срещан страх на мъжете да се окажат подчинени на жени. Той е подобен на комплекса на Херкулес, но обхваща по-широка сфера на живота. В този случай мъжете ужасно се страхуват да открият, че съпругата им печели повече от тях или че техният нов ръководител е жена.

8. Комплексът на пенсионера

Всички мъже се страхуват от пенсиониране. Въпреки, че комплексът на пенсионера може да се развие много по-рано - около 50-те години. Той се проявява в психологическата неподготвеност на мъжете на тази възраст да забавят оборотите и да приемат, че вече не могат да се конкурират с по-младите от тях в степента на натоварване при възлагане на работа.