Няма значение дали ще ставате майка за първи път, или чакате третото си бебе, вашият лекар най-вероятно ви е казал какво да ядете, какво да избягвате, какви упражнения да правите и всичко нужно за една спокойна бременност.

Но истината е, че визитите в лекарския кабинет са кратки, така че не можете да вземете всичко, което имате потребност да знаете.

Затова ви предлагаме няколко съвета, които трябва да знаете, за да сте подготвени за бременността и раждането:

1. Вашият лекар работи за вас

Когато си избирате човек, който ще следи важните 9 месеца, имайте предвид, че вие си намирате нещо като личен треньор. Разбира се, разполагате с базова информация, която се дава на всяка бъдеща майка, но помнете, че залогът е вашата спокойна бременност. Помислете и се поинтересувайте кой ще ви следи, съветва и успокоява през този период. Ваше задължение е да бъдете информирани за всичко, а лекарят трябва да ви преведе през този етап. Освен това е много важно да бъдете настоятелни в питанията си - този човек е там, за да ви помага и да отговаря на въпросите ви. Не се притеснявайте!

2. Не подценявайте закъснението на месечния цикъл

В момента, в който забележите, че нещо не е наред – направете си тест, ако имате съмнение. След това посетете лекаря си, за да потвърди или отхвърли предположенията ви. Ако по принцип имате нередовен месечен цикъл, може да се окажете в много по-напреднал етап на бременността, отколкото си мислите. Не отлагайте.

3. Бременността е нещо нормално

Това, може би ще е първият път в живота ви, когато отивате на лекар, защото сте здрава и се случва нещо съвсем естествено. Макар че понякога има нужда от докторска намеса, това не означава, че тялото ви не е подготвено за предстоящите месеци. Бъдете спокойна!

4. Ако сте пили повече, когато сте забременяла – няма страшно

Изпили сте едно, две или повече питиета в заветната нощ? Не сте сама – 50% от случайните зачевания са резултат от алкохол. Лекарите са категорични, че това не може да навреди на бебето ви, но в никакъв случай не пийте по време на следващите месеци.

5. Два пъти подлагане на ултразвук е напълно достатъчно

Може да ви се струва много приятно да виждате бебето си, но истината е, че два пъти е абсолютно достатъчно. Първият се прави около 11-12 седмица и е придружен с кръвен тест. Вторият е около 18-21 седмица, за да се провери телцето на вашето бебе.

6. Ултразвукът не е много надежден

Той е по-подходящ в първия триместър отколкото в последния. Можете да разберете колко тежи вашето бебе в момента, но това няма да ви даде информация колко голямо ще се роди. Освен това, този преглед не може да даде много точна информация.

7. Не бързайте да разбирате пола на бебето

Пренаталните прегледи се правят, за да може да бъде открит някакъв евентуален проблем, ако го има. С тестовете, с които се търсят аномалии в хромозомите, можете да разберете пола на бебето и то много по-рано от нормалното. Въпреки това - няма нужда да бързате, насладете се на целия процес на очакване.

8. Не правете планове за раждането

Да имате подобен план е чудесна идея, защото това означава, че сте подготвена и се интересувате. Имате набора от средства и помощници за едно нормално раждане и сте предвидили всичко. Но това не е съвсем така... има прекалено много неизвестни. За пример ще използваме факта, че нямате идея какъв е прагът ви на болка, нямате представа как ще тръгне самото раждане и още хиляди други неща. По-скоро се настройте да бъдете гъвкави в реакциите си и очаквайте всичко.