Докато сме деца, си мислим, че като възрастни ще можем да правим каквото си поискаме, но се оказва, че свободата е само привидна, а всеки около нас има мнение за това как трябва да живеем живота си. Бабите ни искат по-бързо да се омъжим, майка ни все нещо е недоволна от решенията ни, приятелите ни дават съвети какво да правим с работата си, в Инстаграм ни съветват как трябва да изглеждаме, във Фейсбук ни заливат с реклами на най-новия модел телефон, който трябва да имаме... Но ако се замислим, много от нещата, които приемаме за нормални в модерното общество, бавно започват да ни вредят и да ни правят все по-нещастни.

Почти всеки от нас е затъвал в капаните на тези модерни „ценности“, върху които си струва да помислим:

1. „Успелият човек има скъпа кола, скъпи дрехи и последният модел телефон.“

От десетилетия консумеризмът става все по-страшен – ние изпитваме нужда да си купуваме най-новата техника, да си купуваме нови дрехи всеки сезон, да пробваме най-модерните прически и да се въоръжим с най-новите джаджи за дома. В същото време се чудим защо децата ни искат най-новата играчка сега и веднага. Трудно ни е да се спрем, а някои хора стигат и до крайности – готови са да си купят най-новия телефон, а после да гладуват два месеца. Или имат пари за скъпи дрехи и клубове, но после едвам си плащат сметките.

2. „Защо пък да не живея като звезда?“

Психолозите наблюдават един много интересен феномен през последните години – все повече хора се опитват да имитират живота на звездите, въпреки че нямат техните финансови възможности. Те се опитват да следват техния начин на живот, да се обличат като тях, да се изживяват като модели в „Инстаграм“, а някои дори си правят пластични операции, за да заприличат на любима звезда. И въпреки че такива хора демонстрират високо самочувствие, дълбоко в себе си страдат от огромни комплекси, че реално са много по-нисши от любимите им звезди и животът им е твърде обикновен.

3. „Не мога да живея без Инстаграм“

Тук ситуацията е много проста – колкото по-хубави и повече на брой снимки имаш в социалните мрежи, толкова по-прекрасен изглежда животът ти. Или поне се надяваш така да си мислят хората.

Психолозите смятат, че хората, които са обсебени от социалните мрежи и обичат да изваждат живота си на показ, започват да развиват нарцистично лично разстройство, но в същото време избиват комплекси и искат да потиснат проблемите си, представяйки живота си по-хубав, отколкото е.

Хората, които пък постоянно седят в социалните мрежи и разглеждат чуждите постове, може да започнат да изпитват завист и чувство за малоценност, накрая могат да изпаднат и в депресия.

4. „Давам всичко от себе си, за да бъда добра майка.“

Ако не си изморена – не си добра майка, вероятно това е мотото на повечето съвременни майки, които се опитват да бъдат перфекционистки. В повечето случаи тези майки наистина нямат никакво време за себе си, защото искат да са идеалните майки, които правят всичко за детето си.

Учители и психолози предупреждават, че днешните родители са свръхгрижовни и кръжат около децата си като хеликоптери. Психолозите предупреждават, че по този начин бъдещето поколение няма да може да взима решения самостоятелно и родителите правят лоша услуга на децата си.

5. „Срамно е да съм електротехник или шивачка.“

През последните години стана сякаш модерно всеки да учи в университет и да запише каквото и да било, само и само да има диплома – все едно хората без образование са от по-долна каста, а дипломата автоматично ни отваря всички врати и ни превръща в перфектни специалисти.

Заради това сме загубили уважението към някои професии, които ни се струват твърде непрестижни – например шивачка, електротехник, монтьор. Всеки иска да е програмист, адвокат, мениджър и прочие.

6. „Няма да работя за толкова малко пари.“

Много от нас не са готови да се катерят по кариерната стълбица, а искат да вземат асансьора. Мечтаем за бърз успех и колосална заплата. В същото време има много хора, които стоят без работа, защото биха работили само за висока заплата, а всичко останало им е под достойнството. И докато чакат някак си успехът да се случи от само себе си, разчитат на семейството си да ги издържа. Други пък сменят работата си постоянно, надявайки се на новото място да ги ценят и да им дават много пари, без да имат особено опит.

7. „2 часа пред огледалото и естественият грим е готов...“

В момента има две тенденции, които притискат жените. От една страна, все повече се говори за това да бъдем естествени и да бъдем себе си. От друга страна, сякаш е станало задължително всяка жена да е гуру в гримирането и да знае най-новите тънкости.

Гримирането става все по-трудоемка задача и на пазара навлязоха нови продукти и техники, които още повече усложняват процеса – праймър, хайлайтър, фиксираща пудра, да не говорим за контурирането и новата мания по изрисуваните вежди. Нищо чудно, че толкова жени предпочитат да заложат на естествената си красота, когато гримирането в днешно време отнема часове.

8. “Къде ходи на почивка тази година?“

Колко е срамно в днешно време да кажеш, че тази година не си пътувала никъде. Или че си отишла на българското Черноморие за 10 дни, а не си посетила Гърция 3-4 пъти. Че си отишла на олинклузив в Турция и за 1 седмица си видяла само бюфета и плажа... Докато всичките ти приятели сякаш постоянно ходят на Бали и в Дубай.

През последните години пътуването по света стана по-достъпно и следователно – нещо очаквано. От вътрешен копнеж към новото, туризмът стана мания за това да се тагнем някъде и да спечелим възможно най-много лайкове. В същото време тази тенденция създава у нас усещането, че не живеем пълноценно, ако не сме посетили поне няколко държави през годината.

9. „Личният ти комфорт е най-важен, чуждите проблеми не са твоя грижа.“

Представете си, че се спънете на заледена улица и си изкълчите ръката, най-логично е хората около вас да ви се притекат на помощ, нали? Ние вярваме, че такива хора все още има, но няма как да не забележим, че първосигналната реакция на много хора по света е да си извадят телефоните и да снимат случващото се.

От друга страна, масово хората мислят за собствения си комфорт, вместо да следват правилата и да не пречат на другите – спират автомобилите си както си искат, предреждат се на опашки, бързат да се качат в автобуса преди пътниците да слязат... Това са само дребни примери от ежедневието ни, които показват, че някои хора са напълно безразлични към другите.