Ако си мислите, че само възрастните страдат от стрес, то е време да ви кажем, че грешите! За да помогнете на детето си са се справи с напрежението и негативните емоции, днес сме подбрали за вас 9 игри, с помощта на които детето ви ще се успокои и ще постигне равновесие:

1. Трето око

Накарайте детето си да легне на пода и сложете на челото му камъче, стъкълце или кристал. Помолете го да си мисли за него, да си представи цвета му, да почувства топлината или прохладата, теглото и другите му особености. „Дишай и остави спокойствието бавно да обхване цялото ти тяло, чак до връхчетата на пръстите ти”. Ако на детето му омръзне да лежи кротко, накарайте го да застане в различни пози, но да се опита камъкът да не пада от челото му. Може да направи мост, да вдигне крака над главата си и т.н.

2. Спри и чуй

За тази игра ще ви е необходима тибетска пееща чаша или звънче, чийто звън звучи достатъчно продължително. Целта на играта е децата спокойно да се движат из стаите, но щом се чуяъ звука да спрат и да затворят очи. Нека слушат звука внимателно и само когато той окончателно спре, могат да се започнат да се движат отново.

3. Нямо звънче

Седнете в тесен кръг с децата и пуснете по кръга звънче. Нека всяко дете звъни със звънчето и да слуша мелодията която то издава. Целта е да предаде звънчето на детето до него, без то за издаде звук. Покажете на децата как да се движат бавно и тихо. Това безотказно помага децата да се успокоят и се отпуснат. Децата са си деца, затова не се отчайвайте, ако не се получи от първия път, просто не спирайте да опитвате и бъдете сигурни, че те постепенно ще се научат. Ако играта с течение на времето стане много лесна, то променете правилата и предавайте звънчето на детето, което стои най-далеч от вас. 

4. Предай огъня

Подобна игра може да разиграете със запалена свещ и да се движите бавно и плавно, така че пламъка да не изгасне.

5. Кръгът на звънчето

Седнете в кръг и затворете очи. Нека едно от децата държи звънчето и обикаля кръга от външната му страна, така че да не се чуе никакъв звън. След това нека си избере някое от децата и тихо да звънне до ухото му, след което да заеме неговото място. Играта продължава няколко минути, докато не кажете на децата да си отворят очите и да видят, как всички са разменили местата си. Тихото обикаляне и седене в кръга, в очакване на звънчето помага на децата да се концентрират и успокояват.

6. Зоо-рай

Чудесна детска игра, чиято цел е децата да изобразяват походката и звуците на диви животни. Имитирайки избраното от тях животно, те трябва да се точно като него из стаята, докато не чуят дълго звънящата камбанка, която е сигнал, че трябва да замръзнат, докато звукът не утихне.

7. Спящи елфи и феи

Пуснете релаксираща музика и си подгответе „вълшебен прашец”. Нека всички деца си почиват в поза младенец (коленете свити под тялото и отпуснати ръце, изпънати към краката). Всеки от тях е фея или елф. Минете покрай тях и докоснете всеки леко по гръбчето, „покривайки го с вълшебен прашец”. Той ще им даде способността да останат неподвижни толкова време, колкото е необходимо. Е, кой ще издържи най-дълго?

8. Спокойна вода

Всички деца трябва да легнат неподвижно на пода. Ако някой помръдне, трябва да мине встрани. В тази игра децата трябва да бъдат въвлечени в неподвижно лежане.

9. Разходка в небето

Тази игра-медитация е добре да играете по двойки навън сред природата. Нека едно от децата държи под очите си малко огледалце, обърнато към небето, а второто дете да го води. Когато ходиш и гледаш в огледало към небето, имаш чувството, че ходиш по облаците.