Грипът е един от най-разпространените и в същото време непознати вируси. Ето няколко интересни факта за него:

1. Грип без висока температура няма! Отличителен признак на грипа е температура 38,5-39 в първите часове на заболяването. Ако вие нямате такава, това е друга инфекция, причинена от друг вирус.

2. При грип няма секрети. В първите дни на заболяването често е запушен носът, което е свързано с интоксикацията на тялото и отток на заразената тъкан. Само след 3-4 дни се появява класическите секрети, причинени не от вируса, а от бактерии, които са се възползвали от вашата временна слабост.

3. По време на кихане и кашляне частиците с вирус на грип летят със скорост 16 км/ч. Мит е, че инфекцията се разпространява по-бързо - със скорост 180 км/ч.

4. Грипният вирус може да бъде замразен и това няма да го повреди. При температура около нулата вирусът се съхранява за около месец. Ето защо пикът на заболяемостта е при затопляне. Но обикновен сапун убива вируса, също така и температура по-висока от 70 градуса.

5. При получаване на заплата или теглене на пари от банкомат лесно може да се заразите с грип. Учените са установили, че банкнотите са отлична почва за инфекция. Грипът се съхранява върху тях повече от 2 седмици. Поради това в някои страни отпечатват банкнотите на хартия с антисептични свойства, а в Япония парите се дезинфектират при 200 градуса в специални перални.

6. Най-добрата ваксина за кърмачета е млякото от мама. Ако тя е болна, бебето не трябва да се кърми. Заразата от майчиното мляко се предава на бебето по време на кърмене.

7. Таблетките за смъкване на температурата помагат на грипа да се разпространи в организма. Всъщност нормалната или леко повишена телесна температура е рай за вируса. При задоволително здравословно състояние се препоръчва да се вземат таблетки при възрастни при температура над 39, а при деца над 38,5.

8. Аспирин при грип може да доведе до смърт, особено при деца. С комбинация от вирусна инфекция и ацетилсалицилова киселина, която е част от аспирина и други средства, развиват сериозно състояние - синдром на Рей.

9. Грипната епидемия се предвижда от интернет. През последните няколко години биолозите и лекарите започнали да предсказват предстоящата грипна епидемия и скоростта на нейното разпространение в света по броя на търсенията за грипа от интернет потребителите.