Достатъчно трудно е да не ядеш сладко през нормалните дни, но на празници изглежда абсолютно невъзможно. Не само трябва да се тревожиш за изобилието от сладкиши, а и трябва да си осведомена за скритата захар в храната. Колкото и трудно да изглежда, да се отървеш от захарта в менюто е много полезно. Не само ще свалиш килограми, ще намалиш нивото на „лошите” бактерии в червата (които причиняват запек и стомашно разстройство), а и ще подобриш настроението си като цяло, защото мозъкът ти няма да разчита на захарта, за да пребори лошите настроения.

Ако се бориш със зависимостта си към сладкото, ето няколко съвета как да се справиш:

1. Научи къде се крие захарта

Добре е да знаеш, че шоколада, тортата и колата са забранени, но захарта може да развали диетата ти защото се „крие” на много необичайни места. Храни като зърнените закуски, йогурт, плодовете, кетчуп, дресинг за салати, сосове за паста и алкохол също може да съдържат голямо количество захар, така че чети етикета внимателно.

2. Първо направи малки промени

Вместо да спреш захарта напълно и да се тормозиш, може да започнеш с напитките. Направи малки промени като спреш да слагаш захар в чая, замени портокаловия сок с вода, и започни да проверяваш нивото на захарта в една и съща храна на различни марки.

3. Не пропускай закуската!

Закуската поддържа нивото на захарта в кръвта стабилно, което означава, че няма да качиш килограми, ако ядеш шоколад, например. Идеалната закуска може да бъде купа овесени ядки или няколко яйца.

4. Спортувай

Тренировката помага да намалим стреса, поддържа нормално нивото на кръвната захар и те кара да се чувстваш по-енергична, като пречи на качването на килограми.

5. Не се отказвай от междинните хранения

Може да не трябва да ядеш шоколадови блокчета, но това не означава ще трябва да се откажеш от хапването между основните хранения. Например домашно направени протеинови сладки или обезмаслено кисело мляко с плодове или ядки са перфектни.

6. Чети етикетите

Запознай се с много имена, с които захарта е прикрита на етикетите на храните. Да различаваш фруктозата от захарозата ще ти помогне да правиш много по-добри избори, когато пазаруваш.

7. Запази си правото да ядеш захар за специални поводи

Да премахнеш захарта от менюто си не означава, че няма да ядеш захар никога повече, това е просто процес, в който премахваш захарта от ежедневното си меню, но е позволено от време на време да се поглезиш с парче торта.

8. Купувай продукти, които не са подсладени

Добави повече природни вкусове като ванилия, канела, лимон, лайм, индийско орехче, които са страхотни за талията, а и са вкусни.

9. Свикни с новия си режим на хранене

Първоначално, отказването от захарта може да ти се струва невъзможно, но когато видиш резултатите, ще започнеш да заместваш още повече храни. Не след дълго ще забележиш, че свежата храна има по-добър вкус, навиците ти ще се променят и апетитът ти ще намалее.